Aromaty i substancje co to jest
Leczenie Aromaty i substancje aromatyczne. Definicja: Aromaty - substancje użyte lub przeznaczone.

Czy przydatne?

Definicja Aromaty i substancje aromatyczne

Co to jest: Aromaty - substancje użyte lub przeznaczone do użycia w albo na środkach spożywczych do nadania zapachu i/ lub smaku. Pojęcie obejmuje także surowce służące do ich produkcji. Aromatem ustala się substancje aromatyczne, preparaty aromatyczne, aromaty przetworzone, aromaty dymu wędzarniczego i ich mieszaniny. Substancje aromatyczne to są substancje chemicznie zdefiniowane (zidentyfikowane) o właściwościach aromatyzujących: naturalne - otrzymane poprzez odpowiednie mechanizmy fizyczne (włączając destylację i ekstrakcję rozpuszczalnikami) albo enzymatyczne / lub mikrobiologiczne z oryginalnych surowców roślinnych albo zwierzęcych albo po ich przetworzeniu do spożycia poprzez ludzi, tradycyjnymi sposobami produkcji żywności (uwzględniając suszenie, fermentację, prażenie i wysuszenie). identyczne z naturalnymi - otrzymane poprzez chemiczną syntezę albo wyodrębnienie przy wykorzystaniu mechanizmów chemicznych substancji, które pod względem chemicznym są identyczne z substancjami naturalnie występującymi w oryginalnych produktach roślinnych albo zwierzęcych ustalonych pod lit. a). syntetyczne - otrzymane na drodze syntezy chemicznej i nie posiadające chemicznie identycznych odpowiedników substancji naturalnych aktualnych w oryginalnych produktach roślinnych albo zwierzęcych, ustalonych pod lit. a). Preparaty aromatyczne - oznaczają produkty inne niż substancje określone wyżej (pod lit. a), zagęszczone albo nie (mieszaniny), o właściwościach aromatyzujących, otrzymane w drodze odpowiednich mechanizmów fizycznych (włączając destylację i ekstrakcję rozpuszczalnikami ekstrakcyjnymi) / lub mechanizmów enzymatycznych albo mikrobiologicznych z oryginalnych materiałów roślinnych albo zwierzęcych, w formie surowców albo po ich przetworzeniu do spożycia poprzez ludzi, tradycyjnymi procesami produkcji żywności (włączając suszenie, podsuszanie, prażenie i fermentację). Aromaty przetworzone - oznaczają produkty otrzymane wedle niezłą praktyką produkcyjną poprzez ogrzewanie do temp. 180°C poprzez moment nie dłuższy niż 15 min., mieszaniny składników niekoniecznie posiadających właściwości aromatyzujące, z których przynajmniej 1 składnik zawiera azot aminowy, a inny jest cukrem redukującym. Aromaty dymu wędzarniczego - ekstrakty dymu wędzarniczego stosowanego w szablonowych procesach wędzenia żywności. Ustalenia powyższe nie obejmują: jadalnych substancji i produktów przeznaczonych do konsumpcji jako takie, z albo bez mechanizmów rekonstytucji, substancji, które posiadają własny słodki, kwaśny albo słony smak, oryginalnych produktów roślinnych albo zwierzęcych posiadających właściwości aromatyzujące, jeśli nie są one użyte jako źródła aromatyzowania. Do produkcji aromatów wolno stosować surowce aromatyczne i substancje aromatyczne pochodzące z następujących źródeł: aromatyzujące źródła surowcowe skomponowane ze środków spożywczych, ziół i przypraw normalnie uznawane za środki spożywcze, aromatyzujące źródła surowcowe skomponowane z surowców roślinnych albo zwierzęcych nie uznawane jako żywność, substancje aromatyzujące otrzymane fizycznymi, enzymatycznymi albo mikrobiologicznymi procesami z surowców roślinnych albo zwierzęcych, chemicznie syntetyzowane albo chemicznie wyizolowane substancje aromatyzujące, identyczne pod względem chemicznym z substancjami aromatyzującymi naturalnie występującymi w żywności, ziołach i przyprawach uznanych za żywność, chemicznie syntetyzowane albo chemicznie wyizolowane substancje aromatyzujące, identyczne pod względem chemicznym z substancjami obecnymi w surowcach roślinnych i zwierzęcych nie uznawanych za żywność, chemicznie syntetyzowane albo chemicznie wyizolowane substancje aromatyzujące inne niż określone w pkt 4 i 5, wyjściowe surowce użyte do produkcji aromatów dymu wędzarniczego i aromatów przetworzonych (process flavourings) i warunki reakcji, w jakich są one preparowane. A. NATURALNE 1) I. Olejki eteryczne Nazwa Surowiec roślinny Części roślin, z których otrzymuje się olejek anyżowy Pimpinella anisum L. owoce arcydzięglowy Angelica archangielica L. owoce, korzenie badianowy Illicium verum Hook. owoce bazyliowy Ocimum basilicum L. kwitnące ziele bejowy Pimenta racemosa J.W. Moore liście bergamotowy Citrus bergamina (Risso et Poit.) naowocnia, liście, gałązki cebulowy Allium cepa L. cebula czosnkowy Allium sativum L. cebula cynamonowy Cinnamomum zeylanicum Blume kora, liście, gałązki cytronelowy cejloński Cymbopogon nardus L. cała naziemna część rośliny cytronelowy jawajski Cymbopogon winterianus Jowitt cała naziemna część rośliny cytrynowy Citrus limon Burm. naowocnia, liście eukaliptusowy Eucalyptus globulus Lab. liście, szczyt pędu, gałązki eukaliptus citriodora Eucalyptus Citriodora W.J.Hooker liście, gałązki estragonowy Artemisia dracunculus L. ziele fenkułowy gorzki Foeniculum vulgare P.Mill. var. Amara kwiatostany, górne liście fenkułowy słodki Foeniculum vulgare P.Mill. var. Dulce owoce geraniowy Pelargonium graveolens L'Herit ziele gorczyczny (gorczycowy) Brassica nigra (L.) Koch. nasiona goździkowy Eugenia caryophyllata Thunb. pąki, liście, łodygi grejpfrutowy Citrus paradisi Macfayden naowocnia gwajakowy Guaiacum officinale L. drewno jałowcowy Juniperus communis L. szyszkojagody jodłowy Abies alba Mill. cetyna kamforowy Cinnamomum camphora L. drewno kardamonowy Elletaria cardamonum L. owoce kasjowy (cynamonowy chiński) Cinnamomum cassia Blume liście, gałązki, kora kminkowy Carrum carvi L. owoce kolendrowy Corriandrum sativum L. owoce koprowy Anaethum graveolens L. owoce, ziele kubebowy Piper Cubeba L. owoce lawendowy Lavendulla officinalis Chaix. kwitnące ziele lemongrasowy Cymbopogon citratus Stapf ziele lebiodkowy (origanum) Origanum vulgarum L. kwitnące ziele limetowy Citrus aurantifolia (Christm) Swingle naowocnia lubczykowy Levisticum officinale Koch. korzenie, owoce majerankowy Origanum majorana L. kwitnące ziele mandarynkowy Citrus reticulata Blanco naowocnia marchwiowy Daucus carrota L. owoce, nasiona melisowy Melissa officinalis L. ziele mięty kędzierzawej Mentha spicata var. Crispa auct. ziele mięty pieprzowej Mentha piperita L. ziele migdałowy Prunus armeniaca L. nasiona muszkatołowy z kwiatu Myristica fragrans Houtt. osłonka kwiatu muszkatołowy z gałki Myristica fragrans Houtt. nasiona neroli Citrus aurantium L. kwiaty palmarozowy Cymbopogon martini W.Watson cała naziemna część rośliny petitgrain Citrus aurantium L. liście, gałązki pietruszkowy Petroselinum sativum Hofm. owoce, liście pieprzowy Piper nigrum L. owoce pimentowy Pimenta dioica (L.) Merr. owoce, liście piołunowy Artemisia absinthium L. ziele pomarańczowy gorzki Citrus aurantium L. naowocnia pomarańczowy słodki Citrus sinensis (L.) Osbeck. naowocnia rozmarynowy Rosmarinus officinalis L. kwitnące ziele, liście różany Rosa damascena Mill. kwiaty rumiankowy Matricaria chamomilla L. kwiatostany rumianku rzymskiego Anthemis nobilis L. kwiatostany selerowy Apium graveolens L. owoce, liście sosnowy Pinus silvestris L. cetyna (pędy) świerkowy Picea excelsa (Lam.) Lk. cetyna (pędy) szałwiowy Salvia officinalis L. kwitnące ziele szałwi muszkatołowej Salvia sclarea L. kwitnące ziele tatarakowy Acorus calamus L. kłącze tymiankowy Thymus vulgaris L. kwitnące ziele wintergrinowy Gaulteria procumbens L. liście II Olejki destylowane/frakcjonowane pozbawione części składników bergamotowy odterpenowany bergamotowy bez bergaptenu cytrynowy odterpenowany cytrynowy wielokrotnie frakcjonowany grejpfrutowy odterpenowany grejpfrutowy wielokrotnie frakcjonowany mandarynkowy odterpenowany mandarynkowy wielokrotnie frakcjonowany mięty odmentolowany pomarańczowy odterpenowany pomarańczowy wielokrotnie frakcjonowany terpeny cytrynowe terpeny pomarańczowe terpeny mandarynkowe III. Izolaty - składniki olejków wydzielone sposobem destylacji frakcjonowanej Nazwa Pochodzenie - nazwa olejku alicyna czosnkowy anetol anyżowy, badianowy anyżowy aldehyd anyżowy, badianowy, akacjowy bisabolen badianowy, opoponaksowy, jodłowy, sandałowy cymen iglaste cynamonowy aldehyd cynamonowy cytral cytrusowe, Litsea cubeba cytronellal citronelowy, Eucalyptus citriodora cytronellal cytronellowy , werwenowy dekanal cytrusowe eugenol goździkowy eukaliptol eukaliptusowy geraniol geraniowy, palmarozowy iron irysowy izoeugenol goździkowy, cynamonowy jonony kastusowy, Bornia Megastigma karwon mięty kędzierzawej, kminkowy, koprowy limonen cytrusowe linalol lawendowy, kolendrowy mentol miętowy nerolowy neroli, pomarańczowy gorzki, petitgrain, różany octan linalilu lawendowy, kolendrowy salicylan metylu wintergrinowy, brzozowy amerykański z kory terpineol sosnowy, terpentynowy terpinen-4-ol cyprysowy, jałowcowy z szyszkojagód tymol tymiankowy Naturalne aromaty i substancje aromatyczne wolno stosować do następujących środków spożywczych i używek w dawkach zgodnych z niezłą praktyką produkcyjną, a więc w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego: towary cukiernicze wino gronowe aromatyzowane wino owocowe aromatyzowane napoje winopodobne napoje winopochodne napoje bezalkoholowe i zaprawy do napojów bezalkoholowych koncentraty ciast, napojów i deserów polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) półprodukty żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów kremy do ciast koncentraty obiadowe i dodatków do potraw i dania gotowe przyprawy do potraw - wyłącznie aromaty naturalne i ekstrakty z przypraw koncentraty purée ziemniaczanego aromatyzowane majonezy aromatyzowane i/ albo z dodatkami smakowymi, sosy sałatkowe, sosy do potraw musztardy aromatyzowane i// albo z dodatkami smakowymi dżemy, marmolady - wyłącznie aromaty owocowe przetwory warzywne, konserwy warzywno-mięsne mleko zagęszczone smakowe śmietanka (sterylizowana UHT, do ubijania, ubita), śmietanka w proszku napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/// albo z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu; napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i//// albo z dodatkami smakowymi desery mleczne aromatyzowane i///// albo z dodatkami smakowymi napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i////// albo z naturalnymi dodatkami smakowymi (na przykład kakao, kawa, soki owocowe) desery twarogowe aromatyzowane i/////// albo z dodatkami smakowymi serki twarogowe aromatyzowane i//////// albo z dodatkami smakowymi termizowane i nietermizowane lody i ich koncentraty sery topione aromatyzowane i///////// albo z dodatkami smakowymi serki Fromage fin margaryny mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych konserwy mięsne, wędliny, towary garmażeryjne - wyłącznie aromaty naturalne i ekstrakty z przypraw przetwory rybne sosy pomidorowe aromatyzowane i////////// albo z dodatkami smakowymi towary ciastkarskie, ciasta napoje spirytusowe z wyjątkiem wódek czystych i spirytusu rektyfikowanego butelkowanego herbatki owocowe i ziołowe - wyłącznie aromaty i ekstrakty z owoców, ziół i przypraw naturalna czarna herbata i zielona naturalna kawa mieszanki i ekstrakty kaw zbożowych towary typu sneksy i czipsy śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia chrupki aromatyzowane prażona kukurydza B. IDENTYCZNE Z NATURALNYMI 1) Aromaty identyczne z naturalnymi wolno stosować po uzyskaniu każdorazowo opinii Państwowego Zakładu Higieny (z wyjątkiem waniliny) do następujących środków spożywczych i używek: towary cukiernicze napoje bezalkoholowe i zaprawy do napojów bezalkoholowych koncentraty ciast, napojów i deserów polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) półprodukty żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów kremy do ciast koncentraty obiadowe i dodatków do potraw i dania gotowe koncentraty purée ziemniaczanego aromatyzowane majonezy aromatyzowane i/////////// albo z dodatkami smakowymi, sosy sałatkowe, sosy do potraw musztardy aromatyzowane i//////////// albo z dodatkami smakowymi napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i///////////// albo z dodatkami smakowymi napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i////////////// albo z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu desery mleczne aromatyzowane i/////////////// albo z dodatkami smakowymi napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i//////////////// albo z naturalnymi dodatkami smakowymi (((na przykład kakao, kawa, soki owocowe) desery twarogowe aromatyzowane i///////////////// albo z dodatkami smakowymi lody i ich koncentraty serki twarogowe aromatyzowane i////////////////// albo z dodatkami smakowymi termizowane i nietermizowane sery topione aromatyzowane i/////////////////// albo z dodatkami smakowymi serki Fromage fin margaryny mleko zagęszczone smakowe mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych konserwy mięsne, konserwy warzywno-mięsne, wędliny, konserwy rybne - wyłącznie aromat dymu wędzarniczego towary ciastkarskie, ciasta napoje spirytusowe: kminkowe, jałowcowe, o smaku gorzkim /////////////////// albo bitter, likiery z wyjątkiem likierów /////////////////// albo kremów z owoców: ananas, czarna porzeczka, wiśnia, malina, jeżyna, czarna jagoda, owoce cytrusowe i likierów z roślin: mięta, gorczyca, anyż, bylica, przelot pospolity wino gronowe aromatyzowane wino owocowe aromatyzowane napoje winopodobne napoje winopochodne naturalna czarna herbata i zielona naturalna kawa mieszanki i ekstrakty kaw zbożowych towary typu sneksy i czipsy śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia - tylko wanilina chrupki aromatyzowane prażona kukurydza C. SYNTETYCZNE 1) Aromaty syntetyczne wolno stosować po uzyskaniu każdorazowo opinii Państwowego Zakładu Higieny (z wyjątkiem etylowaniliny) do następujących środków spożywczych: towary cukiernicze towary ciastkarskie, ciasta zaprawy i napoje bezalkoholowe wytwarzane bez dodatku przetworów owocowych, warzywnych i wyciągów ziołowych i korzennych koncentraty ciast, deserów i napojów (z wyjątkiem koncentratów napojów typu kawa rozpuszczalna i koncentratów napojów z dodatkiem suszu owocowego, ziołowego i przypraw naturalnych) polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) kremy do ciast półproduky żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów towary typu sneksy i czipsy śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia - tylko etylowanilina chrupki aromatyzowane prażona kukurydza 1) W odniesieniu do aromatów przeznaczonych do produkcji środków spożywczych i używek nie jest niezbędne deklarowanie na opakowaniu jednostkowym (bezpośrednim) jego składników z wyjątkiem substancji posiadających numery "E...", a nie będących substancjami aromatycznymi. Konieczne jest umieszczenie ustalenia "aromat do środków spożywczych"

Czym jest Aromaty i substancje znaczenie Słownik leczenie A .