Białka co to jest
Leczenie Białka. Definicja: Białka są fundamentalną strukturą we wszystkich żywych komórkach.

Czy przydatne?

Definicja Białka

Co to jest: Białka są fundamentalną strukturą we wszystkich żywych komórkach. Używane są one w budowie hormonów, układów transportujących krwi i enzymów. Białka to związki organiczne, które syntetyzowane są poprzez wszystkie tkanki i narządy organizmu, nie mniej jednak najaktywniejsze pod tym względem są wątroba i mięśnie. Mogą powstawać także z produktów przemiany enzymów i innych białek. W ludzkim ciele powstaje ok. 300 gram białka na dzień, chociaż średnie spożycie białka wynosi raptem 70 gram. Każde białko zbudowane jest z ‘cegiełek’, a więc aminokwasów endogennych lub egzogennych. Znane jest 21 aminokwasów, z czego dziewięć to są aminokwasy egzogenne, to oznacza takie, które nie mogą być produkowane poprzez ludzki organizm i muszą być dostarczane w diecie. Z kolei aminokwasy endogenne produkowane są poprzez sam organizm, na bazie związków pośrednich metabolizmu węglowodanów. Odznacza się dwie kluczowe ekipy białek: pełnowartościowe niepełnowartościowe Białka, które zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów w wystarczającej ilości do podtrzymania życia to białka pełnowartościowe. Występują w tych produktach, jak mięso, ryby, mleko, ser czy jaja. Z kolei warzywa, ziarna, nasiona, czy orzechy dostarczają białka niepełnowartościowego, co oznacza, iż poszczególne produkty nie zawierają wszystkich egzogennych aminokwasów. Przez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie 9 egzogennych aminokwasów, na przykład fasola z ryżem, czy masło orzechowe na chlebie razowym. Dlatego także wegetarianie otrzymują wszystkie konieczne, egzogenne, aminokwasy, dzięki łączeniu różnych niepełnowartościowych produktów. Przykłady produktów wysokobiałkowych: Tłuste – mięso, łosoś, jaja, masło orzechowe, mleko, ser żółty Chude – tuńczyk, białko jaj, czerwona fasola, odtłuszczone mleko, chudy żółty ser Białka trawione są początkowo w żołądku, lecz w pierwszej kolejności w jelicie cienkim. Metabolizowane są w wątrobie, raczej na materiał budulcowy tkanek. Białka nieprzeznaczone na cel strukturalny mogą stać się źródłem energii, dostarczając 4 kalorie na gram. ok. 98% białka pochodzenia zwierzęcego, i ok. 80% białka roślinnego jest wchłaniane z przewodu pokarmowego. Zapotrzebowanie na białko zależy od danej osoby i jej dziennej aktywności. Przyrost tkanek, który wynika ze wzrostu całego organizmu, zranienia, ćwiczeń siłowych, czy ciąży ma wpływ na zapotrzebowanie na białko. W okresie dolegliwości, białko jest używane nie tylko do naprawy, lecz także jako źródło energii. Osoba dorosła powinna spożywać od 65-100g białka na dobę (0,75-0,8 g/kg masy ciała) w zależności od płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej. W czasie przemian białka dochodzi do produkcji azotu, co skutkuje powiększone obciążenie nerek i wątroby, które są odpowiedzialne za jego usunięcie. Może dojść do odwodnienia, gdyż nerki potrzebują więcej wody do rozcieńczenia azotu. Natomiast odwodnienie może wpływać na wydajność pracy. Dlatego jest istotne, by zapewnić odpowiednie nawodnienie w trakcie spożywania dużej ilości białka. Odchudzanie prowadzi do tego, iż organizm rozpoczyna zużywać białko jako źródło energii, czasem nawet do tego stopnia, iż niszczone są istotne dla życia tkanki, takie jak narządy czy mięśnie. Nadmiar białka, które nie może zostać zużyte na naprawę tkanek, przyrost, czy jako źródło energii jest przekształcany w tłuszcz i przechowywany

Czym jest Białka znaczenie Słownik leczenie B .