Błonnik zmniejsza ryzyko co to jest
Leczenie Błonnik zmniejsza ryzyko komplikacji ciążowych. Definicja: Powiększone spożycie błonnika w.

Czy przydatne?

Definicja Błonnik zmniejsza ryzyko komplikacji ciążowych

Co to jest: Powiększone spożycie błonnika w trakcie pierwszego trymestru ciąży, wyraźnie minimalizuje ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego – potencjalnie śmiertelnego stanu charakteryzującego się podwyższonym ciśnieniem krwi. Odkrycie naukowców stanowi dla kobiet w ciąży następny przyczyna do utrzymywania spożycia błonnika na odpowiednim poziomie. Sporo kobiet w momencie ciąży cierpi na zaparcia, powiększenie ilości błonnika w diecie pozwoli rozwiązać również i ten problem. Wedle naukowymi danymi, u około 5 do 8 proc. kobiet w ciąży występuje stan przedrzucawkowy. Czynnikami ryzyka jest otyłość, historia rodziny dotycząca cukrzycy typu 2 i/albo nadciśnienia tętniczego, depresja, lęk, niewielka zawartość owoców i warzyw w diecie, a również niski poziom aktywności fizycznej. Badania opublikowane w internetowej edycji American Journal of Hypertension, potwierdzają poprzednie określenia naukowców. W badaniu tym wzięło udział powyżej 1500 kobiet w ciąży, którym polecono wypełnić kwestionariusz dotyczący ich nawyków żywieniowych zarówno przed, jak i w pierwszych tygodniach ciąży. Kobiety które spożywały na dzień 21,2 i więcej gramów błonnika na dzień, miały o 72 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, w porównaniu z kobietami spożywającymi mniej niż 11,9 grama. Ponadto wyższe spożycie błonnika przyczyniło się do pomniejszenia u nich stężenia trójglicerydów we krwi i obniżenia poziomu „złego cholesterolu” (LDL) z jednoczesnym zwiększeniem się poziomu „dobrego cholesterolu” (HDL)

Czym jest Błonnik zmniejsza ryzyko znaczenie Słownik leczenie B .