Co warto wiedzieć o żywieniu co to jest
Leczenie Co warto wiedzieć o żywieniu niemowląt?. Definicja: Znaczenie odpowiedniego żywienia w.

Czy przydatne?

Definicja Co warto wiedzieć o żywieniu niemowląt?

Co to jest: Znaczenie odpowiedniego żywienia w pierwszych miesiącach życiaOdpowiednie żywienie w momencie niemowlęcym ma podstawowe znaczenie dla rozwoju każdego dziecka. Udowodniono, iż pierwsze 2 lata życia to tak zwany „moment krytyczny”, który w znacznym stopniu decyduje o zdrowiu, optymalnym przyroście masy ciała i rozwoju intelektualnym. Długofalowe badania naukowe dowodzą, iż to jest ;;moment, kiedy pod wpływem niedoborów albo nadmiaru odpowiednich makro- albo mikroskładników pokarmowych mają miejsce mechanizmy, na trwałe „programujące” wybrane ważne funkcje organizmu, również w wieku dorosłym. Po upływie tego okresu odwrócenie niekorzystnych mechanizmów rozwojowych może okazać się niemożliwe. Co więcej, efekty nieprawidłowego żywienia mogą sięgać jeszcze dalej – do kolejnego pokolenia – gdy niewłaściwie żywiona dziewczynka, stająca się w przyszłości kobietą ma powiększone szanse urodzenia dziecka na przykład z małą masą ciała. Karmienie piersiąKarmienie wyłącznie piersią jest optymalną sposobem żywienia noworodków i niemowląt, normą, z którą porównuje się wszystkie inne metody żywienia. Daje ono sporo korzyści zdrowotnych zarówno dziecku jak i matce między innymi szybsza poporodowa strata masy ciała matki. Mleko żeńskie dostarcza dzieciom urodzonym o czasie składniki odżywcze w idealnych proporcjach. Zawiera ono unikalne, swoiste gatunkowo składniki i czynniki wspomagające postęp mózgu i narządu wzroku i postęp intelektualny. Z większości badań wynika, iż karmienie pokarmem naturalnym wspomaga postęp mechanizmów poznawczych u niemowląt. Przypuszcza się, iż u dzieci karmionych naturalnie rzadziej występują dolegliwości układu oddechowego ( na przykład zapalenie ucha środkowego) zakażenia przewodu pokarmowego i najprawdopodobniej zakażenia układu moczowego. Możliwe także, iż u dzieci karmionych piersią rzadziej występują: zapalenia jelit, cukrzyca, otyłość i dolegliwości alergiczne. W mleku kobiecym wyodrębniono sporo składników takich jak: przeciwciała odpornościowe, czynniki bakteriostatyczne (hamujące postęp bakterii), hormony, enzymy, czynniki wzrostu i inne substancje biologicznie aktywne, których nie powiodło się, dotychczas wprowadzić do składu mieszanek do żywienia niemowląt. wybrane hormony, po wchłonięciu w przewodzie pokarmowym niemowlęcia mogą wywierać wpływ na jego organizm. Wydzielnicza immunoglobulina A jest kluczowym przeciwciałem obecnym w mleku kobiecym, potrzebnym w walce z zakażeniami. Obecność w mleku matki uzupełnia jej niewystarczającą syntezę u noworodka. to jest przykład doskonałej interakcji między potrzebami niemowlęcia, a składem mleka żeńskiego. O czym powinna pamiętać każda mama Wedle zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia niemowlęta należy karmić wyłącznie piersią poprzez pierwsze 6 miesięcy życia (180 dni). Po tym okresie należy rozpocząć podawanie żywności uzupełniającej mleczną dietę dziecka. W okresie rozszerzania diety niemowlę można nadal karmić piersią na żądanie. Poprzednie wprowadzanie posiłków uzupełniających niż po 6 miesiącach może być uzasadnione w sytuacjach, gdy – istnieje ryzyko niedokrwistości z niedoboru żelaza czy niedostateczny wzrost masy ciała dziecka. Wyłączne karmienie piersią znaczy żywienie dziecka tylko pokarmem matki bez podawania żadnych płynów, mieszanek, herbatek, glukozy i innych rodzajów pożywienia. Nie ustalono oficjalnie żadnej górnej granicy karmienia piersią. Należy jednak odróżnić ;;;moment „wyłącznego” karmienia piersią (6 pierwszych miesięcy) od okresu „uzupełniającego” – stosowania dodatkowo innych produktów. Warto karmić piersią przynajmniej do 12 m-ca życia dziecka. Nie należy niepokoić się nadto, kiedy dziecko po przystawieniu do piersi rozpoczyna płakać i nie chce ssać. Najczęściej w ogóle nie znaczy to zbyt małej ilości pokarmu albo jego złej jakości. Takie zachowanie niemowlęcia może mieć sporo przyczyn, jak choćby „kolka jelitowa”. Nie należy zbyt łatwo rezygnować z karmienia naturalnego pamiętając, iż niemowlęta dokarmiane butelką przyzwyczajają się do szybkiego, łatwego napływu mleka i potem niecierpliwią się przy piersi. Należy poradzić się pediatry przed podjęciem decyzji o dokarmianiu dziecka. Gdy przestawiamy malucha na mleko modyfikowane Wybór odpowiedniego mleka modyfikowanego dla niemowlęcia warto skonsultować z pediatrą, który uwzględni indywidualne potrzeby dziecka. Warto wiedzieć, iż oferowane aktualnie mleka modyfikowane dla niemowląt spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa, a ich producenci starają się upodobnić ich skład do składu pokarmu naturalnego. Skład mlek modyfikowanych dla niemowląt to sukces wielu badań klinicznych i „podglądania natury”. Obecne w nowych produktach długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LC PUFA) są konieczne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego i siatkówki oka. Są one istotnym elementem budulcowym komórek nerwowych i służą jako prekursory istotnych biologicznie związków. LC PUFA odgrywają także ważną rolę w regulacji układu immunologicznego. najprawdopodobniej podaż odpowiednich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (n-3) w momencie niemowlęcym może wpływać na pomniejszenie ryzyka reakcji alergicznych. Coraz więcej korzystnych działań przypisuje się probiotykom. To są „żywe drobnoustroje, które po podaniu w odpowiedniej dawce wpływają korzystnie na organizm”. Najczęściej stosuje się probiotyki z rodzaju Bifidobacterium albo Lactobacillus. Korzystne działanie probiotyków jest specyficzne dla danego szczepu. aktualnie służące mleka modyfikowane dla niemowląt zawierają szczepy probiotyczne precyzyjnie zbadane klinicznie. Na podstawie wiarygodnych badań ustalono, iż probiotyki mogą być skuteczne w profilaktyce biegunki szpitalnej, biegunki związanej z antybiotykoterapią i w leczeniu ostrej biegunki u dzieci. Stałe podawanie probiotyków może – przez stymulację układu immunologicznego – być pomocne w zapobieganiu chorobom zakaźnym powszechnie występującym u dzieci. Obiecujące są wyniki badań dotyczących wykorzystania probiotyków w leczeniu i profilaktyce chorób alergicznych. Podawanie wybranych probiotyków kobietom ciężarnym, a potem karmiącycym i ich dzieciom poprzez pierwsze miesiące życia może efektywnie zmniejszać ryzyko rozwoju alergii u dzieci. Białko dostarczane niemowlęciu w mlekach modyfikowanych powinno spełniać najwyższe wymogi dotyczące jakości i strawności, a szczególnie (podobnie jak mleko matki) dostarczać rosnącemu dziecku wszystkich tak zwany aminokwasów egzogennych w odpowiednich proporcjach. Należy także jednak pamiętać, iż nadmiar białka w diecie niemowlęcia, co wykazują liczne badania, może nie tylko nadmiernie obciążać niedojrzałe nerki, lecz powodować odległe niepożądane konsekwencje, jak ( na przykład powiększone ryzyko otyłości (i chorób z nią związanych) dlatego warto wybierać te mleka, które mają niską zawartość białka. Stosunkowo pogłębiania naszej wiedzy na temat żywienia i rozwoju dziecka musimy przyznać, iż trudno nam będzie doścignąć naturę, lecz ciągle dostrzegamy nowe możliwości udoskonalania składu aktualnie służących mlek modyfikowanych. Dr nauk medycznych Dariusz Gruszfeld Klinika Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”

Czym jest Co warto wiedzieć o żywieniu znaczenie Słownik leczenie C .