Czynniki ryzyka miażdżycy co to jest
Leczenie Czynniki ryzyka miażdżycy. Definicja: Postęp miażdżycy jest rezultatem współdziałania.

Czy przydatne?

Definicja Czynniki ryzyka miażdżycy

Co to jest: Postęp miażdżycy jest rezultatem współdziałania wielu czynników: dziedzicznych, wrodzonych i środowiskowych, a więc odmiennie nabytych. U ludzi u których występuje kilka czynników ryzyka mają znacząco większe prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy niż osoby które czynników ryzyka nie mają. Czynniki dziedziczneRyzyko rozwoju miażdżycy jest uwarunkowane genetycznie. Istnieją wrodzone formy hipercholesterolemii, które ujawniają się zazwyczaj u bardzo młodych ludzi i wymaga intensywnego leczenia już od młodych lat.DietaSpożywanie dużej ilości pożywienia1. Ważne znaczenie dla rozwoju miażdżycy odgrywają nasycone kwasy tłuszczowe i tak zwany izomery trans obecne raczej w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego (wieprzowina) i twardych margarynach kostkowych. Spożywanie pożywienia bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, izomery trans obecne raczej w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego i twardych margarynach, cholesterol może powodować przyrost poziomu trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL.Nadwaga i otyłośćNadwaga albo otyłość w większości przypadków wywołana jest nadmiernym spożywaniem tłuszczu i słodyczy i wiąże się zazwyczaj ze wzrostem poziomu „złego cholesterolu”, a więc LDL we krwi i trójglicerydów. Nadmiar substancji energetycznych skutkuje przyrost w organizmie ilości wolnych rodników, które przyspieszają powstawanie zmian miażdżycowych.W celu rozpoznania nadwagi albo otyłości należy obliczyć parametr BMI (z angielskiego: Body Mass Index), który powinien mieścić się w przedziale liczb 20 - 25. Wartości niższe od 20 uznawane są za niedowagę, wartości między 25 - 30 za nadwagę, a ponad 30 za otyłość.Innym parametrem otyłości może być parametr WHR (waist hip ratio) parametr talia-biodro ( iloraz obwodu w talii do obwodu w biodrach). Podwyższony parametr WHR ( ponad 1) występuje przy otyłości brzusznej (centralnej, trzewnej).także pomiar obwodu w pasie może świadczyć o problemach z wagą przy obwodzie w pasie przekraczającym 102 cm u mężczyzn, a 88 cm u kobiet. Otyłość brzuszna powiększa prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2. StresDługotrwały stres może powodować przyrost poziomu LDL we krwi. Najprawdopodobniej to jest powiązane z większym spożyciem słodyczy albo tłustych potraw poprzez zestresowaną osobą, co niekorzystnie wpływa na poziom lipidów we krwi.Wiek i płećMenopauza u kobiet regularnie skutkuje przyrost poziomu cholesterolu. Poziom cholesterolu wzrasta z wiek do 60-65r.ż.NikotynizmNiezależnie od liczby wypalonych papierosów i zawartości nikotyny palenie tytoniu skutkuje przyrost poziomu cholesterolu LDL i TG i poprzez to przyspieszenie powstawania zmian miażdżycowych, w szczególności wśród mężczyzn w wieku 35 - 50 lat. Składniki tytoniu przyczyniają się do destabilizacji płytki miażdżycowej poprzez co łatwiej ona pęka i ma większą skłonność do powstawania zakrzepów.Brak aktywności fizycznejSiedzący tryb życia sprzyja nadmiernej podaży kalorii i postępowi otyłości i w ten sposób zaburza przemiany tłuszczów i glukozy w organizmie, doprowadzając w ten sposób do rozwoju cukrzycy typu 2 i otyłości. Brak aktywności fizycznej przyczynia się ..także do wzrostu aktywności fibrynogenu, substancji która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi poprzez to mogąca powodować powstawanie zakrzepów.wybrane chorobyPewne dolegliwości mogą powodować przyspieszenie rozwoju miażdżycy o nich swojego lekarza. Nadciśnienie tętnicze jest również jednym z czynników przyspieszających postęp miażdżycy, przez przyspiesza przenikanie "złego cholesterolu" - LDL poprzez ścianę komórek błony wewnętrznej tętnic i tworzeniu blaszki miażdżycowej.Cukrzyca przyspieszony postęp miażdżycy szczególnie u chorych na cukrzycę typu 2, która zazwyczaj dotyczy osób otyłych, unikających aktywności fizycznej i nie przestrzegających zasad racjonalnego żywienia.Niedoczynność tarczycy wiąże się z większym stężeniem cholesterolem we krwiWspółistnienie otyłości brzusznej, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 albo upośledzonej tolerancji glukozy, podwyższonego poziomu TG i obniżonego poziomu HDL pozwala rozpoznać tak zwany zespół metaboliczny, który wiąże się ze znacząco większym prawdopodobieństwem rozwoju miażdżycy

Czym jest Czynniki ryzyka miażdżycy znaczenie Słownik leczenie C .