Gen słodkości rozszyfrowany co to jest
Leczenie Gen słodkości rozszyfrowany. Definicja: Człowiek potrafi odróżniać pięć podstawowych.

Czy przydatne?

Definicja Gen słodkości rozszyfrowany

Co to jest: Człowiek potrafi odróżniać pięć podstawowych smaków: gorzki, słodki, kwaśny, słony i dodatkowo smak zwany umami, który występuje w azjatyckiej żywności. Badania nad odczuwaniem smaku były prowadzone w sytuacjach zaburzeń smakowych. Przykładowo osoby z depresją mają upośledzone odczuwanie smaku pożywienia. Również w zwierzęcych modelach chorób neurologicznych czy psychiatrycznych szczury z depresją nie mają ochoty na spożywanie słodkich pokarmów czy picie osłodzonej wody. Do chwili obecnej znaleziono receptory dla wszystkich wrażeń smakowych prócz słodkości.Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine z Nowego Jorku znaleźli wreszcie brakujący gen, który najprawdopodobniej odpowiada za odczuwanie słodkiego smaku. Wyniki eksperymentów zamieścili w majowym wydaniu czasopisma Nature Genetics. Druga ekipa naukowców pod kierownictwem dr. Montmayeura opublikowała wyniki swoich prac w najnowszym numerze Nature Neuroscience. Gen kodujący receptor dla odbioru słodkiego smaku został zmapowany na chromosomie czwartym. Obie ekipy badawcze przeprowadziły niezależne od siebie eksperymenty.Wyniki badań nad genem słodkości mogą dać przemysłowi spożywczemu sposobność opracowania lepszych słodzików imitujących cukier. Być może będą one w większym stopniu dawały nam złudzenie słodkości. Osoby chorujące na cukrzycę i wszyscy, którzy są na diecie odchudzającej czekają na takie bezpieczne dla zdrowia imitacje cukru

Czym jest Gen słodkości rozszyfrowany znaczenie Słownik leczenie G .