Genetycznie modyfikowane co to jest
Leczenie Genetycznie modyfikowane pomidory źródłem karotenu. Definicja: By zapobiegać ślepocie.

Czy przydatne?

Definicja Genetycznie modyfikowane pomidory źródłem karotenu

Co to jest: By zapobiegać ślepocie, chorobom serca i nowotworom naukowcy polecają genetycznie modyfikowane pomidory, które są bogatszym źródłem beta-karotenu niż "zwyczajne". Beta karoten w organizmie zamieniany jest na witaminę A, która jako antyoksydant może zapobiegać różnym chorobom cywilizacyjnym. Mimo, iż przewarzająca część ludzi w państwach rozwiniętych dostarcza wystarczającą liczba tej witaminy to jednak w państwach rozwijających się sporo ludzi cierpi na niedobory zwiększające ryzyko ślepoty i śmierci w wieku dziecięcym. Genetycznie modyfikowane pomidory rzadko są spożywane w państwach gdzie deficyt witaminy A jest bardzo powszechny gdyż nie są tam one fundamentalnym składnikiem diety. Dlatego naukowcy zastanawiają się nad wprowadzeniem podobnego genu do innych roślin uprawnych. Bakteryjny gen crtl wprowadzony do pomidora promuje syntezę karotenoidów zwiększając ich poziom nawet o 3,5 razy. Jak podaje UNICEF suplementacja witaminy A pozwoliłaby zapobiec śmierci ok. 1 do 2 mln dzieci w wieku 1 do 4 lat umierających na skutek niedostatecznej podaży tej witaminy. Genetycznie modyfikowane rośliny o zwiększonej zawartości beta karotenu mogłyby być lepszym źródłem tego składnika przez wzgląd na występowaniem w nich także innych związków współdziałających

Czym jest Genetycznie modyfikowane znaczenie Słownik leczenie G .