Produkty zalecane i co to jest
Leczenie Produkty zalecane i niewskazane w przewlekłym zapaleniu trzustki. Definicja: W przewlekłym.

Czy przydatne?

Definicja Produkty zalecane i niewskazane w przewlekłym zapaleniu trzustki

Co to jest: W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko. W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko. Produkty i Potrawy Rekomendowane Rekomendowane w umiarkowanych ilościach Przeciwwskazane Napoje słaba herbata, słaba kawa zbożowa, herbata owocowa, herbata ziołowa, soki owocowe, warzywne, niegazowane wody mineralne alkohol, kakao, płynna czekolada, kawa prawdziwa, mocna herbata, napoje gazowane Mleko i produkty mleczne mleko chude, mleko zsiadłe, o zawartości tłuszczu 2,0%, chudy biały ser i twaróg, jogurt. chudy kefir, maślanka, serwatka, mleko o zawartości tłuszczu do 2,8%. tłuste białe serki i twarogi, sery żółte, serki topione, mleko i jogurt z zawartością tłuszczu ponad 3,2%. Produkty zbożowe chleb pszenny, chleb lecytynowy, bułka paryska, bułka pszenna, chałka, sucharki, mąka pszenna, mąka kukurydziana, drobne makarony niskojajeczne, kasza manna, kasza kukurydziana, kasza krakowska, ryż, płatki ryżowe biszkopty, ciasto biszkoptowe na białkach, ciasto drożdżowe, mąka ziemniaczana, płatki kukurydziane i owsiane pieczywo ciemne, chleb żytni, chleb razowy, chleb Graham, pieczywo z otrębami, mąka żytnia, mąka razowa, mąka mieszana, mąka sojowa, grube i czterojajeczne makarony, kasza gryczana, kasza jaglana, pęczak jaja białka jaja kurzego całe jaja (2-3 tydzień) otrawy zawierające sporą liczba jaj albo żółtek mięso, drób, ryby Chude mięso (cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak), chude ryby (dorsz, lin, sandacz, szczupak, leszcz, karaś), chuda szynka, polędwica, polędwica drobiowa wołowina, chudy schab, pstrąg, karp, flądra, filety z mintaja, morszczuk, serca i nóżki cielęce, parówki cielęce i drobiowe, chude wędliny wieprzowina, baranina, dziczyzna, flaki, mózg, śledzie, sardynki, węgorz, karp, łosoś, tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa tłuszcze oleje (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek), masło, miękkie margaryny smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, olej palmowy i wszystkie pozostałe tłuszcze warzywa marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, seler, pomidory bez skórki, warzywa gotowane, rozdrobnione albo przetarte, ziemniaki szpinak, rabarbar, buraki, sałata, czarna rzodkiew, seler, jabłka szpinak, szczaw, główki szparagów, pietruszka, młoda dynia czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa marynowane, solone, kapustya, kalafior, cebula, brukselki, soja, grzyby, groch, fasola, soczewica owoce winogrona bez pestek, , brzoskwinie, banany, surowe soki warzywne, ananasy, grejpfruty, arbuzy, melony, cytryny, mandarynki, pomarańcze, jabłka (bez skórki) iwi, melon, wiśnie, śliwki, morele, czereśnie, winogrona i soki z pozostałych owoców gruszka, daktyle, figi, kawon, owoce marynowane, agrest, czarne jagody, borówki, porzeczki, poziomki, truskawki, żurawiny, migdały, orzechy desery cukier, miód pszczeli prawdziwy, syropy i galaretki owocowe, landrynki i dropsy, kisiele, budynie, galaretki owocowe, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery marmolady, powidła, dżemy, konfitury tłuste ciasta, torty, desery z używkami, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy, owoce kandyzowane, czekoladki nadziewane, pralinki, chałwa przyprawy kwasek cytrynowy, sok z cytryny, zielona pietruszka, zielony koperek, majeranek, cynamon, wanilia ocet winny, sól, papryka słodka, bazylia, estragon, tymianek, melisa, małe ilości ziela angielskiego ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, ostrych przypraw do zup

Czym jest Produkty zalecane i znaczenie Słownik leczenie P .