Ptasia grypa coraz bliżej co to jest
Leczenie Ptasia grypa coraz bliżej Polski. Definicja: W ostatnim czasie Polska z niepokojem śledzi.

Czy przydatne?

Definicja Ptasia grypa coraz bliżej Polski

Co to jest: W ostatnim czasie Polska z niepokojem śledzi sytuację związaną z ptasią grypą. Okazuje się, iż dolegliwość ta zbliża się do naszego państwie – ogniska ptasiej grypy odkryto 10 km od polskiej granicy w mieście Schwedt w Niemczech. Kluczowy Doktor Weterynarii państwie Krzysztof Jażdżewski poinformował CIoPiG, iż nie można wykluczyć ognisk ptasiej grypy w Polsce.Co należy wiedzieć o ptasiej grypie ???symptomy ptasiej grypy u ludzi są podobne do objawów zwyczajnej grypy, a więc: gorączka, kaszel, ból gardła, bóle mięśni i stawów i zapalenie spojówek. Ptasia grypa przebiega jednak znacząco gwałtowniej. Chorobie tej mogą również towarzyszyć bardzo groźne powikłania, jak na przykład zapalenie płuc a również ostra niewydolność oddechowa. Wystąpienie tych powikłań może doprowadzić do śmierci.Ptasia grypa jest szczególnie niebezpieczna dla osób mających obniżoną odporność układu immunologicznego, w szczególności dzieci i osób starszych. Nie znaczy to jednak, iż powinniśmy wpadać w panikę, gdy na przykład po weekendowym spacerze w parku wystąpi u nas podwyższona temperatura czy kaszel. Mogą być to równie dobrze ?symptomy zwykłego przeziębienia. Przyczyny do zmartwień możemy mieć z kolei, gdy po kontakcie z ptactwem nieprzerwanie poprzez około 10 dni występować będą ?symptomy takie jak: przyrost temperatury ciała ponad 37,5?C, kaszel albo trudności w oddychaniu, lub jeśli rozwiną się inne ?symptomy chorobowe. Należy wtedy natychmiast skontaktować się z lekarzem, a przed wizytą poinformować lekarza o swoich objawach, a również ewentualnych podróżach i kontakcie z ptactwem.Spożywanie posiłków drobiowych - o czym należy pamiętać !!!Nie należy przygotowywać żywności dla ludzi i zwierząt z drobiu pochodzącego z terenów, na których odnotowano przypadki dolegliwości (już sam ubój i przygotowywanie żywności niosą ze sobą spore ryzyko zakażenia). Z drugiej strony wiadomym jest również, iż mięso drobiowe jest smaczne i pożywne, dlatego sporo osób nie będzie chciało zrezygnować z jego spożywania. Osoby te powinny jednak pamiętać o przestrzeganiu wszelkich środków ostrożności. Wirus ptasiej grypy jest wrażliwy na temperaturę 70?-90? C i działanie wszelkiego rodzaju detergentów! W pierwszej kolejności powinniśmy zaniechać używania surowych albo ugotowanych na miękko jaj. Przed spożyciem jaja (z precyzyjnie umytymi skorupkami) należy gotować co najmniej poprzez 5 min w temperaturze 70?-90?C - gdyż wirus grypy ulega w tak wysokiej temperaturze zniszczeniu. Taka samo temperatura powinna być służąca do gotowania mięsa drobiowego.Bezwzględnie powinniśmy pamiętać o każdorazowym myciu rąk po kontakcie z surowym mięsem drobiowym albo jajami. Powinniśmy do tego korzystać wody z mydłem, z kolei wszystkie powierzchnie i sprzęt mający kontakt z tymi produktami – wodą z detergentem

Czym jest Ptasia grypa coraz bliżej znaczenie Słownik leczenie P .