Składniki pokarmowe w diecie co to jest
Leczenie Składniki pokarmowe w diecie w niewydolności nerek. Definicja: W przewlekłej niewydolności.

Czy przydatne?

Definicja Składniki pokarmowe w diecie w niewydolności nerek

Co to jest: W przewlekłej niewydolności nerek odpowiednia dieta ma zasadnicze znaczenie w utrzymaniu równowagi metabolicznej i właściwej kontroli toksemii mocznicowej a zalecenia dietetyczne w przewlekłej niewydolności nerek dotyczą kontroli zawartości białka, sodu, fosforu, potasu i płynów w diecie.EnergiaWiększość energii dostarczanej z pożywieniem powinna pochodzić z tłuszczów i węglowodanów a energetyczność diety uzależnia się w pierwszej kolejności od aktywności fizycznej chorego i ewentualnych niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego.. Rekomendowana liczba energii to 30-50 kcal/kg masy ciała. Dieta która dostarcza taką liczba energii chroni przed rozpadem białka ustrojowego i narastaniem mocznika w krwi i pozwala uzupełnić i utrzymać zapasy białek ustrojowych na odpowiednim poziomie. BiałkoPodstawową właściwością diety w przewlekłej niewydolności nerek jest ograniczenie podaży białka, bo spore spożycie białka skutkuje przyrost stężenia kreatyniny i mocznika, które wywołują zatrucie organizmu. Podawane białko w 50 – 60 % powinno być pełnowartościowe i powinno pochodzić z mięsa, mleka, ryb i białka jaj. Dieta nie powinna zawierać mniej niż 20 g białka, gdyż mniejsza liczba tego składnika nie pokrywa dobowego zapotrzebowania na konieczne aminokwasy.TłuszczeIlość tłuszczów w diecie nie wymaga ograniczenia pod warunkiem iż będą to tłuszcze lekkostrawne, nienasycone. Zaleca się raczej tłuszcze roślinne szczególnie oleje i oliwę z oliwek i tłuszcze z ryb morskich zawierające kwasy tłuszczowe z rodz. n – 3.Należy ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych pochodzących z produktów takich jak:smalec, słonina, boczek, tłuste mięsa, wędliny.SódW przewlekłej niewydolności nerek ograniczeniu ulega umiejętność nerek do usuwania nadmiaru sodu, którego powiększone stężenie w organizmie prowadzi do zwiększonego pragnienia, zatrzymania wody, obrzęków, nadciśnienia tętniczego.W diecie należy ograniczyć produkty z dodatkiem soli kuchennej takie jak konserwy, marynaty, wędzone ryby, wędliny, kiszka, salceson, przetwory mięsne, pasztetówka, sery żółte podpuszczkowe (edamski, gouda, rokpol i in.), serki topione i sery twarogowo-owcze (bryndza, oscypek), koncentraty spożywcze z dodatkiem glutaminianu sodu (kostki rosołowe, zupy i sosy z proszku, jarzynka, vegeta).FosforW przewlekłej niewydolności nerek ograniczeniu ulega umiejętność nerek do usuwania nadmiaru fosforu, który wiążąc się z wapniem skutkuje powstawanie soli wapienno-fosforowych, które odkładają się w formie złogów w sercu, mięśniach, naczyniach krwionośnych. Najróżniejszym powikłaniem jest odwapnienie kości prowadzące do osteoporozy, której towarzyszą patologiczne złamania albo skrzywienia kości jako następstwo wtórnej nadczynności przytarczyc.W diecie należy zrezygnować z produktów bogatych w fosfor takich jak podroby (wątroba, móżdżek, nerki); ryby (świeże, solone, wędzone, konserwowane); żółtka jaj, sery podpuszczkowe, serki topione; bryndza; mleko sproszkowane; indyk, kaczka i pasztety drobiowe; wędliny; suche nasiona roślin strączkowych grzyby; pieczywo i produkty zbożowe. Nie powinno się wykluczać z diety mleka i jego przetworów takich jak kefir, jogurt, sery twarogowe, bo produkty te są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i dlatego powinny się znaleźć w diecie. Zaleca się suplementację wapna i witaminy D3.PotasW przewlekłej niewydolności nerek w momencie I i II zwiększeniu ulega wydalanie potasu w związku ze zwiększeniem wydalania ilości moczu, poprzez co zaleca się wykorzystywanie diety bogatopotasowej w takich okresach. Z kolei w przewlekłej niewydolności nerek niewyrównanej i schyłkowej ograniczeniu ulega umiejętność nerek do usuwania nadmiaru potasu, dlatego należy ograniczyć spożycie tego pierwiastka poprzez ograniczenie w diecie produktów takich jak czekolada i towary czekoladowe, kakao, orzechy, suche nasiona roślin strączkowych, kasza (szczególnie gryczana), suszone śliwki, figi, banany, owoce cytrusowe, awokado, grzyby, ziemniaki, marchew, pomidory (szczególnie ketchup i koncentrat pomidorowy), warzywa liściaste. i wybrane przyprawy, takie jak: suszona pietruszka, bazylia, estragon, papryka w proszku.Dieta niskopotasowa zawiera niestety małe ilości witamin z gatunku B, B1, B2, B6, kwasu foliowego i wit. C, dlatego należy je suplementować.ŻelazoNiedobór żelaza u pacjentów z niewydolnością nerek wynika w pierwszej kolejności z niedostatecznego wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. Zaleca się spożywanie pokarmów zawierających żelazo takich jak mięsa czerwone – wołowina, cielęcina, mięsa drobiowe i ryby.MagnezNiedobór magnezu u pacjentów z niewydolnością nerek wynika w pierwszej kolejności z niedoborów w diecie, niedobrym wchłanianiem z przewodu pokarmowego, nadmierną stratą z płynami. Zaleca się spożywanie takich produktów jak kakao, czekolada, migdały, orzeszki, kukurydza, płatki owsiane i pieczywo chrupkie, ryby, banany, rodzynki, suszone śliwki i brzoskwinie, suche nasiona strączkowe, selery, ziemniaki w skórce, otręby i kiełki pszenne

Czym jest Składniki pokarmowe w diecie znaczenie Słownik leczenie S .