Tłuszcze w diecie niemowląt co to jest
Leczenie Tłuszcze w diecie niemowląt. Definicja: Niemowlę rośnie, z dnia dziennie staje się.

Czy przydatne?

Definicja Tłuszcze w diecie niemowląt

Co to jest: Niemowlę rośnie, z dnia dziennie staje się bardziej aktywne, z zapałem poznaje otaczający świat. Poprawny postęp może zapewnić dziecku właściwa dieta, zawierająca wszystkie konieczne składniki odżywcze – między innymi odpowiednie ilości tłuszczów. Istotne źródło energii Tłuszcze stanowią bogaty w energię składnik pożywienia. By niemowlę mogło wzrastać, udział energii z tłuszczów w jego diecie powinien być wyższy niż w jadłospisie dorosłego człowieka. We inicjalnym okresie niemowlęcym tłuszcze dostarczają nawet 50% energii, w trakcie gdy w kolejnych latach życia – do 30% całkowitej energii z pożywienia. Przedstawiciele środowiska medycznego zalecają nie ograniczać spożycia tłuszczów dzieciom do drugiego roku życia. Jednakże w późniejszym etapie dzieciństwa rodzice powinni zadbać o pomniejszenie w diecie swojego dziecka szczególnie tłuszczów nasyconych i trans, aktualnych m. in. w tłustym mięsie, frytkach, chipsach, smażonych ziemniakach czy także ciastkach, herbatnikach i innych wyrobach cukierniczych. Składniki pokarmów mlecznych Mleko matki jest powszechnie uznawane za optymalne pożywienie dla zdrowych niemowląt. Pokarm naturalny stanowi doskonałe źródło wszystkich niezbędnych dla dziecka składników odżywczych w odpowiednich proporcjach – także tłuszczów. Niestety prawie wszystkie niemowlęta mogą być karmione piersią. W tych przypadkach podajemy dzieciom mleko modyfikowane. Na początku to jest tak zwane mleko początkowe, a od 5. miesiąca życia – mleko kolejne. Znaczną liczba tłuszczu zawartego w pokarmie naturalnym stanowią kwasy nienasycone. Z kolei wśród kwasów tłuszczowych nasyconych, występujących w mleku kobiecym, dominuje kwas palmitynowy, oleinowy i linolowy. Te składniki, w odpowiednich proporcjach, występują również w mlekach modyfikowanych – uzyskuje się je z różnego rodzaju roślin, na przykład palm, rzepaku, soi, kukurydzy czy słoneczników. Tłuszcze szczególnie potrzebne niemowlętom Nadzwyczajnie istotne dla organizmu niemowlęcia są kwasy tłuszczowe nienasycone – kwas linolowy i alfa-linolenowy, a również długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwane DWKT. Wywierają one pozytywny wpływ na postęp i przyrost maleństwa w pierwszym roku życia i są budulcem błon wszystkich komórek organizmu, szczególne znaczenie odgrywają w układzie nerwowym, mózgu i siatkówce oka. Niestety kwasy te nie są produkowane poprzez organizm dziecka i dlatego muszą być dostarczone w diecie. Wysokie spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiega mechanizmom miażdżycowym i chroni przed zawałami serca w dorosłym życiu. Jak zatem zapewnić maleństwu odpowiednie ilości tych tłuszczów w jadłospisie? Badania przeprowadzone w Hiszpanii potwierdziły, iż dieta służąca poprzez karmiącą matkę wpływa na zawartość w jej pokarmie kwasów tłuszczowych. W mleku kobiet często spożywających ryby wzrasta liczba niektórych cennych kwasów z ekipy DWKT. Z kolei mamy, chętnie stosujące olej słonecznikowy przy przygotowywaniu własnych posiłków, wspólnie z pokarmem naturalnym dostarczają swoim dzieciom więcej kwasu linolowego. konieczne dla zdrowia niemowlęcia kwasy tłuszczowe znajdują się także w mlekach modyfikowanych. Warto podkreślić fakt, iż wykorzystanie w mleku sztucznym mieszanki olejów roślinnych jest korzystne z punktu widzenia prawidłowego rozwoju maleństwa. Tłuszcze są również nośnikiem niektórych witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K). Problemy zdrowotne niemowląt mogą być wywołane na przykład niedoborem witaminy D, która w wieku niemowlęcym musi być dodatkowo podawana w kroplach. Bardzo rzadko aktualnie obserwuje się symptomy niedoboru witaminy A, a więc zaburzenia przystosowywania się oka do ciemności (znane jako „kurza ślepota"). Nie wolno jednak zapominać, iż dopiero znaczące niedobory niektórych składników tłuszczowych powodują widoczne symptomy dolegliwości. Gdy dziecko ma już 6 miesięcy... W drugim półroczu życia jadłospis niemowlęcia jest coraz bardziej urozmaicony. Należy pamiętać o tym, iż mleko – pokarm naturalny albo mleko modyfikowane – nadal powinno stanowić podstawę diety maleństwa. W diecie dzieci karmionych sztucznie kluczowym źródłem tłuszczów pozostają oleje roślinne. W 6. miesiącu życia stanowią one powyżej 70%, a w 12. miesiącu życia – ok. 60% tłuszczów, pochodzących z każdego dnia przyjmowanych pokarmów. Mleko modyfikowane zapewnia m. in. odpowiednie ilości kwasu linolowego (około 5 g codziennie). Nowe posiłki uzupełniające także dostarczają tłuszczu pochodzącego z mięsa albo żółtka czy masła, które wielu rodziców dodaje do zupek i przecierów jarzynowych. By utrzymać poprawne proporcje kwasów tłuszczowych w diecie maleństwa, nie powinno się rezygnować z podawania dziecku masła i zastępować go olejami roślinnymi. Czy nadmiar tłuszczu skutkuje otyłość? kluczowym czynnikiem odpowiedzialnym za postęp otyłości jest zbyt wysoka zawartość energii w diecie, w tym między innymi składników tłuszczowych. Cukry (węglowodany) także są istotnym źródłem energii i mogą sprzyjać tyciu. Niemniej jednak to właśnie tłuszcz nadaje smak posiłkom, a również słabo hamuje tzw. ośrodek sytości. Tłuszcze dostarczają wiele energii – podwójnie więcej niż cukry. Otyłość to jednak nie tylko wynik niewłaściwej diety, dostarczającej nadmierne ilości energii. Równie ważną rolę odgrywają tutaj czynniki genetyczne i siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej. Kilka słów o cholesterolu Lekarze pediatrzy regularnie są pytani o rolę cholesterolu w diecie dziecka. Cholesterol powszechnie znany jest przecież jako czynnik wywołujący miażdżycę w wieku dorosłym. Nie ma jednak dostatecznych dowodów na szkodliwość działania cholesterolu u niemowląt i najmłodszych dzieci. Niektórzy eksperci sugerują wręcz zapotrzebowanie organizmu w tym wieku na cholesterol dostarczany w pożywieniu. Cholesterol jest gdyż składnikiem błon komórkowych, kwasów żółciowych, niektórych hormonów i witaminy D3. W pierwszym roku życia dziecko potrzebuje cholesterolu także po to, by jego układ nerwowy, a w szczególności błyskawicznie rozwijający się mózg, poprawnie się ukształtował. Pokarm matki zawiera niezbędny dla zdrowia niemowlęcia cholesterol Nie odnajdujemy go z kolei w mlekach modyfikowanych, wytwarzanych wyłącznie na bazie olejów roślinnych. Dlatego także w niektórych pokarmach sztucznych stosuje się połączenie tłuszczu z mleka krowiego, zawierającego właściwe dawki cholesterolu, z olejami roślinnymi. Zakończenie Brak odpowiednich ilości tłuszczów w diecie niemowlęcia i małego dziecka (pochodzących z pokarmu naturalnego, mleka sztucznego czy także posiłków uzupełniających) negatywnie wpływa na zdrowie maleństwa. Rodzice powinni pamiętać gdyż, iż na przykład konieczne nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład błon komórkowych wszystkich tkanek rozwijającego się w dzieciństwie organizmu człowieka. Warto zatem ze szczególną troską, w porozumieniu z lekarzem, zadbać o poprawnie ułożony, codzienny jadłospis dziecka.O Autorze Dr inżynier Anna Stolarczyk Specjalista w zakresie żywienia. Kierownik Poradni Dietetycznej w Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka". Ekspert współpracujący z Akademią Gerber. Dr nauk medycznych Piotr Socha Pediatra w Klinice Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka". Ekspert współpracujący z Akademią Gerber

Czym jest Tłuszcze w diecie niemowląt znaczenie Słownik leczenie T .