Wapń i witamina D w diecie co to jest
Leczenie Wapń i witamina D w diecie dzieci. Definicja: Jak wynika z badań naukowych kluczową.

Czy przydatne?

Definicja Wapń i witamina D w diecie dzieci

Co to jest: Jak wynika z badań naukowych kluczową powodem niedoborów wapnia i witaminy D jest niepoprawna dieta. Eksperci zwracają więc uwagę na konieczność wdrożenia odpowiednich zmian sposobów żywienia dzieci. Coraz większy nacisk kładziony jest na działania edukacyjne – propagowanie właściwych nawyków żywieniowych, w tym w pierwszej kolejności prawidłowej diety. Poprawna dieta to definicja odnoszące się do odpowiednio skomponowanego codziennego jadłospisu, który zawiera wszystkie konieczne dla rosnącego organizmu składniki odżywcze. Dla rosnących i wzmacniających się kości główne jest, by w codziennej diecie dziecka znalazły się w odpowiedniej ilości wapń i wit. D. Wapń zawarty jest w pierwszej kolejności w produktach mlecznych, warzywach strączkowych i suszonych owocach. Nie mniej jednak wapń z produktów mlecznych jest znacząco lepiej przyswajalny niż z pozostałych wymienionych produktów. Porównywanie zatem różnych grup produktów wg zawartości wapnia w 100 gramach może być mylące. Produkty mleczne są najwspanialszym źródłem wapnia także z racji na małe spożycie pozostałych dwóch grup produktów. Natomiast wit. D występuje w ograniczonej liczbie produktów i w niewielkich ilościach; można ją spotkać na przykład w tłuszczu rybim i wątróbce kurzej. Specjaliści podkreślają jednak, iż szczególnie ostatnie z wymienionych produktów z racji na ich niewielkie spożycie, nie mogą być uważane za liczące się źródło witaminy D szczególnie w diecie dzieci. Rola żywności wzbogacanejDostarczanie wapnia i witaminy D z pożywieniem jest najwspanialszym metodą pozyskiwania ich w organizmie. Z kolei w wypadku, gdy zawartość wapnia i witaminy D w codziennej diecie jest niewystarczająca, jako sugerowane rozwiązanie specjaliści wskazują na żywność wzbogacaną. Odpowiednia łączna podaż wapnia i witaminy D w produktach wzbogacanych ma tę zaletę, iż obecność witaminy D wspomaga przyswajanie wapnia. Żywność wzbogacana wapniem i witaminą D została także zarekomendowana poprzez zespół ekspertów, który pod kierownictwem Konsultanta Krajowego w zakresie Pediatrii, doc. Anny Dobrzańskiej, opracował zalecenia dotyczące dziennej podaży wapnia i witaminy D w diecie dla dzieci zdrowych w zależności od wieku. W zaleceniach podkreślono konieczność podaży witaminy D niezależnie od pory roku. Niedobory wapnia i witaminy D w diecie dzieciBadania wykazały, iż przeciętne dzienne spożycie wapnia wśród dzieci w wieku 1-9 lat wynosiło około 600 mg, gdy w czasie gdy rekomendowana dzienna norma spożycia dla dzieci w wieku 1-3 lat to 800-1000 mg i 800 mg w wieku 4-9 lat. Jeszcze bardziej niekorzystnie przedstawia się przypadek w odniesieniu do witaminy D, tak ważnej, gdyż odpowiada za przyswajanie wapnia z pożywienia. Rekomendowany poziom spożycia witaminy D dla dzieci i młodzieży to 10 ?g, w trakcie gdy powyżej 90% dzieci w Polsce spożywa witaminę D w dawce mniejszej niż rekomendowana norma, a przewarzająca część z nich nie realizuje jej nawet w 50%. Przedstawione wnioski opracowano na podstawie monitoringu metody żywienia mieszkańców Warszawy przeprowadzonego jesienią 2003 pod kierownictwem prof. Jadwigi Charzewskiej, Kierownika Zakładu Epidemiologii i Norm Żywienia, IŻŻ. Analizą objęto także wyniki ogólnopolskiego badania spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych prowadzonego poprzez IŻŻ w latach 2000 – 2001 pod auspicjami FAO i koordynowanego poprzez dr nauk medycznych Lucjana Szponara. Występowanie niedoborów wapnia i witaminy D w diecie dzieci w Polsce potwierdziły także badania „Ocena stanu mineralizacji kośćca i pokrycia zapotrzebowania na niektóre składniki pokarmowe u dzieci łódzkich w wieku szkolnym” prowadzone pod kierunkiem prof. dr hab. n. med. Danuty Chlebnej–Sokół w Instytucie Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Czym jest Wapń i witamina D w diecie znaczenie Słownik leczenie W .