Węglowodany co to jest
Leczenie Węglowodany. Definicja: Węglowodany stanowią najpoważniejsze źródło energii w żywieniu.

Czy przydatne?

Definicja Węglowodany

Co to jest: Węglowodany stanowią najpoważniejsze źródło energii w żywieniu człowieka, zarówno tej natychmiastowej, jak i przechowywanej. Odznacza się trzy klasy węglowodanów: Monosacharydy (jednocukry: glukoza i fruktoza) - Są proste w budowie i stanowią fundamentalny składnik węglowodanów. Disacharydy (dwucukry) - Składają się z dwóch jednocukrów. Przykładami dwucukrów są cukier kuchenny (sacharoza), który zbudowany jest z fruktozy i glukozy, i cukier mleczny (laktoza), która złożona jest z galaktozy i glukozy. Polisacharydy (wielocukry) - W skład wielocukrów wchodzi sporo jednocukrów. Odpowiednikiem może tu być skrobia (chleb, owoce, ziarno, makaron, ryż). Węglowodany powinny stanowić w przybliżeniu 60% zapotrzebowania kalorycznego. Dlatego, przeliczając to na 3000 kalorii dziennego zapotrzebowania równa się to 1800 kaloriom otrzymanym z węglowodanów. Jeżeli liczba dostarczanych węglowodanów jest niewystarczająca, organizm rozpoczyna zużywać białko jako substrat energetyczny, nawet do tego stopnia, iż spalane są tkanki mięśni w tym celu. Enzymy trawiące w jelicie cienkim rozbijają węglowodany na cząsteczki glukozy. Glukoza może zostać wykorzystana od razu, lub przechowywana pod postacią glikogenu w mięśniach, lub w wątrobie. Mięśnie mogą zmagazynować tyle glikogenu, ile starczyłoby na 20-minutowy koszt energetyczny. We krwi znajduje się wystarczająca liczba glukozy na 1 godzinę pracy. Jeśli stężenie glukozy osiąga poziom max., a wszystkie miejsca gromadzenia glikogenu są pełne, wtedy nadmiar cukru jest w wątrobie przekształcany w tłuszcz i przechowywany w tkance i komórkach tłuszczowych. Tak faktycznie, nie istnieją żadne granice ilości tłuszczu, które ciało może zmagazynować. Wg badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Massachusetts, węglowodany są zazwyczaj przekształcane w tłuszcz w 75%, nie mniej jednak ok. 25% z nich jest używane w samym procesie transformacji. Cukier jest wchłaniany do krwiobiegu w przeciągu min.. Spożycie dużej ilości cukru zaraz przed wysiłkiem może nawet uniemożliwić jego wykonanie. Dochodzi wtedy do ogromnego przyrost stężenia cukru we krwi. To natomiast zmusza trzustkę do wydzielenia sporych ilości insuliny, która jest potrzebna do metabolizmu cukru. Cała ta insulina hamuje metabolizm tłuszczu w mięśniach. Dlatego mięśnie zaczynają wykorzystywać glikogen, który jest w ograniczonym zapasie. Insulina prowadzi do pomniejszenia poziomu cukru we krwi, który i tak został już obniżony przez mięśnie wykorzystujące glikogen do produkcji energii. Nareszcie dochodzi do sytuacji, kiedy stężenie cukru we krwi jest na tyle niskie, iż skutkuje nie tylko zmęczenie, lecz nawet zawroty głowy

Czym jest Węglowodany znaczenie Słownik leczenie W .