Witamina A co to jest
Leczenie Witamina A. Definicja: Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Wit. A.

Czy przydatne?

Definicja Witamina A

Co to jest: Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Wit. A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Wit. A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych z kolei prowitamina A, którą tworzy cała ekipa związków (ok. 600) określanych mianem karotenoidów występuje tylko w świecie roślinnym. Wśród karotenoidów za główny uważa się beta-karoten, bo z niego organizm najprościej tworzy retinol. Wit. A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a w szczególności w metaboliźmie białek, raczej aminokwasów siarkowych, warunkując poprawne rogowacenie nabłonka. Jest konieczna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc. Wit. A jest konieczna dla normalnego widzenia bo odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Wit. A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego także regularnie określana jest jako " wit. antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny mechanizm samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami. wit. A w momencie wzrostu organizmu bierze udział w tworzeniu szkliwa nazębnego i właściwego rozstawienia uzębienia. Bierze udział w metabolizmie i hormonów steroidowych. Stymuluje wydzielanie hormonu tyreotropowego, równocześnie częściowo unieczynniając tyroksynę w tkankach. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby. Uważane jest, iż przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić konsekwencje działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych. Niedobór W niedoborze witaminy A występują: kruche, wolno narastające paznokcie z podłużnym bruzdowaniem suche, łamliwe włosy szorstka, sucha skóra suche spojówki i zmiany chorobowe na rogówce osłabione, wrażliwe dziąsła wysypka skórna brak apetytu pomniejszona odporność na zakażenia kurza ślepota a więc niewidzenie o zmierzchu zaburzenia widzenia zahamowanie wzrostu uczucie zmęczenia Nadmiar Podawanie sporych dawek witaminy A poprzez dłuższy moment może wywołać hiperwitaminozę witaminy A z takimi symptomami jak: uczucie zmęczenia i dyskomfortu podenerwowanie, drażliwość, nudności i wymioty pomniejszony apetyt bóle głowy krwawienie z dziąseł, zażółcenie skóry. zwiększenie wątroby i śledziony, wypadanie włosów, świąd skory, suchość skóry depresja Źródła witaminy A Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, wybrane tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj. Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów: wątroba wołowa - 8866 µg wątroba wieprzowa - 3883 µg masło śmietankowe - 762 µg ser podpuszczkowy 40% tłuszczu w.s.m. - 400 µg jaja kurze świeże - 375 µg Prowitamina A, zwana także betakarotenem znajduje się raczej w produktach roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa pomidory, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. Dzienne zapotrzebowanie Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A jako równoważniki retinolu [µg] wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie Dzieci 1 - 3 lat 4 - 6 lat 7 - 9 lat 400 µg 500 µg 700 µg Młodzież chłopcy 10-12 lat chłopcy 13 - 15 lat chłopcy 16 - 20 lat dziewczynki 10-12 lat dziewczynki 13 - 15 lat dziewczynki 16 - 20 lat 1000 1000 1000 800 600 800 Mężczyźni 21 - 64 lat ponad 65 lat 1000 1000 Kobiety 21 - 59 lat ciężarna - II połowa ciąży karmiąca ponad 60 800 1000 1200 800 Równoważnik retinolu ustala ile jest w nim wykorzystanej witaminy A, która może pochodzić równolegle z retinolu i beta-karotenu

Czym jest Witamina A znaczenie Słownik leczenie W .