Witamina C zmniejsza ryzyko co to jest
Leczenie Witamina C zmniejsza ryzyko cukrzycy. Definicja: Przybył następny przyczyna by wzbogacić.

Czy przydatne?

Definicja Witamina C zmniejsza ryzyko cukrzycy

Co to jest: Przybył następny przyczyna by wzbogacić dietę o dodatkowe ilości warzyw i owoców – głównych źródeł witaminy C. Jak wskazują eksperci, obfitość witaminy C w spożywanych posiłkach, może pomóc obniżyć w sposób znaczny ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. W trwającym kilka lat badaniu przeprowadzonym poprzez brytyjskich naukowców, wzięło udział 21831 zdrowych mężczyzn i kobiet w wieku pomiędzy 40 a 75 lat. Zbierano szczegółowe dane na temat ich historii medycznej i stylu życia, jak także próbki krwi w celu ustalenia poziomu witaminy C. W czasie badania, 423 mężczyzn i 312 kobiet zachorowało na cukrzycę typu drugiego, co stanowi 3,2 procenta wszystkich badanych. Na tej podstawie badacze zauważyli, iż prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy było o 62 proc. niższe u kobiet i mężczyzn z najwyższymi poziomami witaminy C we krwi, w relacji do tych z najniższymi wartościami. Zauważono równocześnie, iż inne czynniki ryzyka cukrzycy, jak podeszły wiek, płeć, historia rodziny, spożycie alkoholu, czy masa ciała nie wpłynęły znacznie na skalę sukcesu witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają owoce cytrusowe, ziemniaki, czarna i czerwona porzeczka, owoce aronii, jeżyny, papryka, cebula, szpinak i owoce róży

Czym jest Witamina C zmniejsza ryzyko znaczenie Słownik leczenie W .