Witamina E co to jest
Leczenie Witamina E. Definicja: Inne nazwy: tokoferol, tokotrienole Istnieje przynajmniej osiem.

Czy przydatne?

Definicja Witamina E

Co to jest: Inne nazwy: tokoferol, tokotrienole Istnieje przynajmniej osiem postaci witaminy E zwanych tokoferolami, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Wit. E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem. Wit. E bierze udział w przemianie materii, jako związek antyoksydacyjny i zwiększający podaż tlenu, zapobiega utlenianiu witaminy A , nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych lipidów, uniemożliwiając tym samy tworzeniu się toksycznych produktów i zapobiega postępowi miażdżycy naczyń krwionośnych. Wit. E obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi. Aktywując układy enzymatyczne oddychania tkankowego, uczestniczy w procesach odtruwania, chroni komórki przed stłuszczeniem, podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej, ułatwia przyswajanie tlenu poprzez erytrocyty. Wit. E pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych. Wit. E jest konieczna u mężczyzn do prawidłowej produkcji spermy. Dlatego niedobór witaminy E może prowadzić do bezpłodności. Wit. E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Niedobór Na szczęście wit. E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Jednakże hipowitaminoza może powodować: rozdrażnienie osłabienie umiejętności koncentracji zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych rogowacenie i inicjalne starzenie się skóry gorsze gojenie się ran pogorszenie wzroku, niedokrwistość bezpłodność powiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych Nadmiar wit. spożywana poprzez dłuższy czas w dawkach większych niż 1000 mg octanu alfa-tokoferolu na dobę u osób dorosłych, może powodować: zmęczenie bóle głowy osłabienie mięśni zaburzenia widzenia Źródła witaminy D wit. E powstaje tylko w roślinach. Jej naturalnym dostawcą są kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak i kapusta, czosnek, orzechy, awokado i oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, iż oleje tłoczone na zimno zawierają znacząco więcej witaminy E niż te wytwarzane przemysłowo bo mechanizm uszlachetniania niszczy aż 75% naturalnej witaminy. Dzienne zapotrzebowanie Wchłanialność witaminy E jest odwrotnie proporcjonalna do wielkości jednorazowej dawki i na przykład z dawki jednorazowej 100 mg ulega resorbcji 80%, z dawki jednorazowej 500 mg - tylko 68%. RT = równoważnik alfa -tokoferolu Równoważnik alfa-tokoferolu służący jest aktualnie dla porównania aktywności różnych związków witaminy E. Największą aktywność spośród różnych form witaminy E wykazuje alfa-tokoferol = 100% bioaktywności. 1 mg RT = 1 mg alfa-tokoferolu 1 mg RT = 2 mg beta-tokoferolu 1 mg RT = 4 mg gamma-tokoferolu 1 mg RT = 5 mg alfa-tokotrienolu 1 mg RT = 25 mg beta-tokotrienolu 1 mg RT = 25 mg gamma-tokotrienolu Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E (równoważniki tokoferolu [mg/osoba]) wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie Dzieci 0 - 1 lat 1 - 3 lat 4 - 6 lat 7 - 9 lat 4 6 7 10 Młodzież chłopcy 10-12 lat chłopcy 13 - 15 lat chłopcy 16 - 20 lat dziewczynki 10-12 lat dziewczynki 13 - 15 lat dziewczynki 16 - 20 lat 10 10 10 10 10 10 Mężczyźni 19 - 25 lat - aktywność fizyczna mała - aktywność fizyczna umiarkowana - aktywność fizyczna spora 26 - 60 lat - aktywność fizyczna mała - aktywność fizyczna umiarkowana - aktywność fizyczna spora ponad 60 lat 10 10 10 10 10 10 10 Kobiety 19 - 25 lat - aktywność fizyczna mała - aktywność fizyczna umiarkowana - aktywność fizyczna spora 26 - 60 lat - aktywność fizyczna mała - aktywność fizyczna umiarkowana - aktywność fizyczna spora ciężarna - II połowa ciąży karmiąca ponad 60 10 10 10 10 10 10 12 14 10

Czym jest Witamina E znaczenie Słownik leczenie W .