Witamina H co to jest
Leczenie Witamina H. Definicja: Inne nazwy: biotyna, koenzym R. Wit. H należy do witamin z gatunku.

Czy przydatne?

Definicja Witamina H

Co to jest: Inne nazwy: biotyna, koenzym R. Wit. H należy do witamin z gatunku witamin B, czyli rozpuszczalna w wodzie. Wit. ta pełni rolę przenośnika dwutlenku węgla w różnych procesach przemiany materii. Produkowana jest poprzez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, jak także przy wchłanianiu witaminy C. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak także uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny białka odpowiedzialnego za poprawne krzepnięcie krwi. Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów, zapobiega siwieniu włosów i łysieniu. Biotyna jest bardzo odporna na ogrzewanie i na działanie kwasów i zasad, stąd obróbka kulinarna ma nieznaczny wpływ na zawartość tej witaminy. Związki utleniające inaktywują biotynę. Niedobór Niedobór witaminy H może powodować: bóle mięśniowe, osłabienie i apatia. łysienie łszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach wysuszenie i przebarwienia skóry i błon śluzowych wypryski skórne pogorszenie metabolizmu tłuszczów podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi depresja. Nadmiar Do chwili obecnej nie określono toksycznego wpływu biotyny na organizm ludzki. Źródła witaminy H Biotynę znaleziono prawie we wszystkich tkankach roślin i zwierząt, nie mniej jednak w większych ilościach w młodszych albo błyskawicznie rosnących niż w dojrzałych. Biotyna znajduje się raczej w mleku, w warzywach, w mięsie, żółtkach jaj, mące sojowej, nie łuskanym ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość wiele biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej zastosowanie, jednak w trakcie gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna poprzez nasz organizm. Dzienne zapotrzebowanie Wit. H (Biotyna) należy do witamin, które podobnie jak kwas pantotenowy nie są umieszczane w normach żywieniowych. Na dzień potrzebujemy jej raptem 30 mcg

Czym jest Witamina H znaczenie Słownik leczenie W .