Witamina K co to jest
Leczenie Witamina K. Definicja: Inne nazwy: filochinon, menachinon, wit. przeciwkrwotocza. Mianem.

Czy przydatne?

Definicja Witamina K

Co to jest: Inne nazwy: filochinon, menachinon, wit. przeciwkrwotocza. Mianem witaminy K określamy grupę związków nierozpuszczalnych w wodzie, lecz rozpuszczalnych w tłuszczach. Do ekipy tej należą: wit. K1 (fitomenadion), wit. K2 (menachinon-6), wit. K3 (menadion), Witaminę K1 pozyskuje się z pożywienia, K2 jest wytwarzana poprzez bakterie jelitowe, z kolei wit. K3 jest syntetyzowana, tzn. wytwarzana sztucznie. wit. K jest koenzymem syntezy protombiny w wątrobie a więc białka osocza krwi, które bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. wit. K uszczelnia sródbłonki naczyń krwionośnych, z apobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom, jest czynnikiem zmniejszającym nadmierne, obfite krwawienia miesiączkowe. Uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej, wpływa na przemiany metaboliczne kwasów nukleinowych. wit. K posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Niedobór Z niedoborem witaminy K spotykamy się rzadko, bo organizm może ją wytwarzać sam dzięki mikroorganizmów, które znajdują się w jelicie cienkim. Brak witaminy K mogą odczuwać ci, którzy jedzą zbyt niewiele zielonolistnych warzyw. Oprócz tego niedobór tej cennej substancji występuje szczególnie u dorosłych w trakcie kuracji antybiotykowej, jeżeli pacjent nadużywa leków, osłabia to gdyż bakterie przewodu pokarmowego produkujące tę witaminę. Awitaminozę mogą wywołać także zaburzenia we wchłanianiu pokarmów ograniczające trawienie tłuszczów, jak także uszkodzenia wątroby. U osób z niedoborem witaminy K stwierdza się: obniżony poziom protrombiny we krwikrwotoki z nosa, układu pokarmowego i moczowego Niedobór witaminy K występuje czasem u niemowląt, bo ich organizm nie może od razu wytworzyć w przewodzie pokarmowym odpowiedniej ilości bakterii potrzebnych do jej stworzenia. By zapobiec takiej sytuacji, kobietom ciężarnym podaje się uzupełniające dawki witaminy K albo wstrzykuje się ją dziecku po porodzie. Nadmiar wit. K nie jest toksyczna, lecz nadmierne dawki mogą wpłynąć niekorzystnie na pracę wątroby wywołując żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej u niemowląt. Zbyt spore dawki witaminy K mogą powodować poty i uczucie gorąca. Źródła witaminy K spore ilości witaminy K występują w zielonych warzywach, kalarepie, kalafiorze, pomidorach, truskawkach i wątróbce. Witaminę K można znaleźć w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak: brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta. Prócz tego zawierają ją owoce awokado, brzoskwinie, ziemniaki, białko jaj, ser i wątroba. Źródłem tej witaminy są również żyjące w przewodzie pokarmowym człowieka bakterie. Należy podkreślić, iż po antybiotykoterapii powinno się pamiętać o zwiększonej dostawie tej witaminy w pokarmach co jest powiązane ze zmniejszeniem jej produkcji poprzez bakterie znajdujące się w przewodzie pokarmowym. także zjełczałe tłuszcze, nadużywanie środków przeciwbólowych, salicylanów niszczy witaminę K utrudniając jej wchłanianie albo prowadząc do przedwczesnego jej wydalania z organizmu. Dzienne zapotrzebowanie Dzienne zapotrzebowanie wynosi: u dzieci wynosi 1 mg u dorosłych 4 mg

Czym jest Witamina K znaczenie Słownik leczenie W .