Witaminy co to jest
Leczenie Witaminy. Definicja: Witaminy to są związki organiczne, odmienne od białek, węglowodanów.

Czy przydatne?

Definicja Witaminy

Co to jest: Witaminy to są związki organiczne, odmienne od białek, węglowodanów, czy tłuszczy, które nie są produkowane poprzez organizm, a jednak konieczne do prawidłowego wzrostu, przemian i napraw. Witaminy nie są trawione, a bezpośrednio wchłaniane do krwiobiegu. Opisano 13 witamin, które zostały podzielone na dwie fundamentalne ekipy, rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, do których zalicza się A, D, E, K, są przechowywane w wątrobie i tkance tłuszczowej. Mega dawki tych witamin mogą wywołać toksyczne uszkodzenie wątroby. Natomiast, witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie. Ich nadmiar, lub mega dawki są wydalane poprzez nerki. Jednak opisano toksyczne działanie także witamin z tej ekipy, jak niacyna, C, B6. Poniższe tabele zawierają także rekomendowane dzienne dawki. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach dzienna dawka Cel Źródła A 1,000 mcg Wzrok, skóra, włosy, przyrost, błony śluzowe Żółtko jaj, mleko, masło, żółte i ciemnozielone warzywa, żółte i pomarańczowe owoce D 5 mg Struktura kości i zębów, konieczna do absorpcji wapnia Światło słoneczne, mleko, jaja, ryby E 10 mg Czerwone ciałka krwi, mięśnie Całe ziarna, oleje, owoce, zielone liściaste warzywa K 80 mcg Krzepnięcie krwi, przyrost kości Jaja, zielone liściaste warzywa, kalafior, pomidory Witaminy rozpuszczalne w wodzie RDR (dzienna dawka) Cel Źródła C 60 mg Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, antyhistaminik, budulec kolagenu Cytrusy, pomidory, brokuły, ziemniaki, zielona papryka, kapusta, truskawki B1 - Thiamin 1.5 mg Apetyt, trawienie, aktywność nerwów, przemiany zw.węglowych Wieprzowina, w.strączkowe, całe ziarna, kiełki, orzechy B2 - Riboflavin 1.7 mg Metabolizm tłuszczy, białek, węglowodanów, bł.śluzowe Mleko, przetwory mleczne, całe ziarna, jaja, ryby, zielone liściaste warzywa B3 - Niacin 19 mg Apetyt, obniża cholesterol, metabolizm tłuszczy, białek, węgl. Mięso, ryby, drób, jaja, orzeszki ziemn., w.strączkowe, ziarna B6 - Pyridoxine 2 mg Serotonina (klasyfikacja nastroju), metabolizm białek Mięso, drób, ryby, ziarna, kiełki, żółtko jaj, w.strączkowe, zielone liściaste warzywa, otręby B12 2 mcg Czerwone krwinki, wytwarzanie materiału genetycznego, nowe tkanki Mięso, drób, ryby, przetwory mleczne Kwas foliowy 200 mcg Czerwone krwinki, produkcja mat.genetycznego Mięso, jaja, ryby, zielone warzywa, fasola, szparagi, drożdże Pantothenic Acid 7 mg Czynność nadnerczy i nerwów Całe ziarna, jaja, warzywa, mięso Biotyna 100 mcg Metabolizm glukozy Żółtko jaj, mleko, w.strączkowe, o.ziemne, banany

Czym jest Witaminy znaczenie Słownik leczenie W .