Wskazówki technologiczne co to jest
Leczenie Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów. Definicja: Poniżej.

Czy przydatne?

Definicja Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów

Co to jest: Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potrwaw dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze: Warzywa i owoce spożywać na surowo albo w formie soków 4 razy na dzień w ilości ok. 800–1000 g, Najwłaściwszą metodą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem. Można stosować duszenie bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie albo folii aluminiowej. Niedozwolone są potrawy smażone, pieczone albo duszone z dodatkiem tłuszczu. Zakazane jest wykorzystywanie wszelkiego rodzaju zasmażek. Zup nie należy przyrządzach na tłustych wywarach i powinny być zakwaszane sokiem z cytryny albo sokiem pomidorowym. Potrawy powinny być zawsze świeże, nie odgrzewane po kilka razy, czy kilkakrotnie rozmrażane i zamrażane. Przyprawy stosować raczej łagodne, ziołowe (Mięta, melisa, szczypiorek, natka pietruszka, rzeżucha, chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, oregano, liście estragonu, lawenda, majeranek, tymianek, hyzop, szałwię, cząber). W celu zapobiegnięcia stratom potasu należy obranych warzyw i owoców nie moczyć w wodzie a warzywa i owoce przeznaczone do gotowania wkładać do wrzącej wody

Czym jest Wskazówki technologiczne znaczenie Słownik leczenie W .