Wskazówki technologiczne co to jest
Leczenie Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów. Definicja: Poniżej.

Czy przydatne?

Definicja Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów

Co to jest: Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na dolegliwości żołądka. Najwłaściwszą metodą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem. Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie albo folii aluminiowej. Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka albo mąki i wody. Przyrządzone potrawy powinny mieć konsystencje papkowatą, wskazane jest ich miksowanie, przecieranie i mielenie (częściej w zaostrzeniach dolegliwości). Warzywa i owoce należy spożywać gotowane, w formie rozdrobnionej, przetartej albo w formie surowych soków rozcieńczonych mlekiem albo śmietanką. W momencie remisji dolegliwości bez objawów chorobowych dopuszczalne jest spożywanie tych produktów na surowo w formie rozdrobnionej. Przyrządzając potrawy można stosować jedynie łagodnych przypraw (wanilia, cynamon, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, kminek). Przygotowane potrawy nie powinny być zbyt zimne, ani zbyt gorące

Czym jest Wskazówki technologiczne znaczenie Słownik leczenie W .