Niechciane pamiątki z co to jest
Co to jest, że Niechciane pamiątki z wakacji, czyli groźne wirusy, bakterie i pasożyty. Definicja.

Czy przydatne?

Definicja Niechciane pamiątki z wakacji, czyli groźne wirusy, bakterie i pasożyty w słowniku

Co to jest: Bakterie, wirusy i pasożyty - spotkanie z nimi może zamienić nasz urlop w prawdziwy koszmar. Świadomość zagrożeń i przestrzeganie zasad higieny, zdaniem ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, są kluczem do udanych i bezpiecznych wakacji.

Wakacje są okresem wyczekiwanego poprzez nas relaksu i wypoczynku. Niewiele kto pamięta, iż każdy wyjazd zarówno krajowy jak i zagraniczny łączy się z zagrożeniami zdrowotnymi. A właśnie zdolność zatroszczenia się o zdrowia swoje i najbliższych jest gwarancją udanego urlopu. - Ostatnie wydarzenia powiązane z epidemią Escherichia coli pokazują jak niebezpieczne i nieoczekiwane zagrożenia na nas czyhają nawet w państwach wysokorozwiniętych - mówi portalowi rynekzdrowia.pl dr Jolanta Szych, kierownik Pracowni Diagnostyki Bakteryjnych Zakażeń Przewodu Pokarmowego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny. Problem z diagnostyką Niestety okazuje się, iż nie możemy do końca czuć się bezpieczni wobec zakażeń, nawet jeżeli w porę udamy się do lekarza, gdyż  w Polsce nie ma nadzoru nad różnymi drobnoustrojami, a to przekłada się na trudności diagnostyczne. - Zakażenia spowodowane pałeczką Campylobacter, które znajdują się w tak popularnym u nas mięsie drobiowym, są częstsze niż te spowodowane pałeczką salmonelli. Nasi lekarze praktycznie nie mają świadomości tego zagrożenia i nie diagnozują tych zatruć. W całym państwie tylko w kilku laboratoriach jest sposobność identyfikacji tego drobnoustroju, bo nie jest wykrywalny on przy zwykłym posiewie kału - tłumaczy nasza rozmówczyni.  - O ile u osoby zdrowiej, z niezłą odpornością, zakażenia Campylobacter jest samoograniczające i wydalane wraz z kałem, to u dzieci czy osób o obniżonej odporności może spowodować powikłania neurologiczne prowadzące do paraliżu mięśni - dodaje. Wszechobecne drobnoustroje Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia zakaźnego występują na całym świecie, są następstwem spożycia pokarmów albo wody zanieczyszczonych drobnoustrojami, bakteriami, wirusami albo pasożytami. Dolegliwość może być wywołana poprzez same drobnoustroje, wirusy albo toksyny produkowane poprzez bakterie. Jak podkreśla dr Szych, w Polsce zatrucia i zakażenia pokarmowe są szczególnie częste wiosną i latem, z racji na panujące wysokie temperatury otoczenia i zmianę codziennych warunków życia związanych z podróżami i letnim wypoczynkiem. Na zatrucia narażona jest każda osoba, jednak niektórzy stanowią tak zwaną grupę ryzyka. To są ludzie szczególnie predysponowani do zatrucia czy zakażenia i zazwyczaj wystąpienia nasilonych objawów dolegliwości. Do tej ekipy należą dzieci, osoby w podeszłym wieku i osoby z obniżoną odpornością, a również osoby podróżujące po państwach o niskich standardach higienicznych. Główna jest higiena By zminimalizować ryzyko najpopularniejszych niebezpieczeństw niezbędne jest zachowanie podstawowych zasad higieny, utrzymywanie czystości zarówno osobistej jak otoczenia, gdzie przebywamy, a co główne odpowiednie przechowywanie żywości, unikanie spożywania surowych potraw i precyzyjne mycie warzyw i owoców. Należy także pamiętać o oddzielaniu żywności surowej od gotowanej. Zawsze gdyż istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inne produkty w trakcie ich przygotowywania i magazynowania. W okresie urlopów zagranicznych należy także pamiętać o używaniu bezpiecznej wody i ograniczeniu spożywania surowych produktów. Te mogą być skażone poprzez chorobotwórcze drobnoustroje. Jak zaznacza nasz ekspert, w psującej i pleśniejąc żywności mogą powstawać szczególnie niebezpieczne toksyny i związki chemiczne. Nie ulegają one inaktywacji pod wpływem gotowania i przez wzgląd na tym nawet zagotowanie skażonej potrawy nie zabezpiecza przed zatruciem. Symptomy zatrucia toksynami bakteryjnymi występują w krótkim czasie zazwyczaj do 12 godz. od spożycia. Natomiast zakażenie chorobotwórczymi pałeczkami może, w zależności od rodzaju bakterii, ujawnić się nawet  po 14 dniach. Wybrane zakażenia na przykład wirusami HAV mają czas wylęgania do 50 dni i z tego przyczyny symptomy są rzadko kojarzone z zatruciami pokarmowymi. Pasożyty równie groźne jak bakterie W okolicy zakażeń wywołanych bakteriami, dla naszego zdrowia w momencie letnim równie niebezpieczne są pasożyty. - O tym, iż pasożyty mogą być powodem na przykład ostrych biegunek mówi się u nas bardzo rzadko - przyznaje nam prof. Elżbieta Gołąb z Państwowego Zakładu Higieny.  - Pasożyty takie jak pierwotniaki Giardia i Cryptosporidium są odporne na działanie niekorzystnych warunków środowiskowych czy środki używane do odkażania, zaś połowa zachorowań z ich powody wymaga hospitalizacji - dodaje prof.. Szczególnie niebezpieczne są dolegliwości spowodowane poprzez pasożyty:  toksoplazmoza i tasiemczyca.  - Pasożyt toksoplazmozy umiejscawia się w tak istotnych dla człowieka narządach jak mózg czy oko. W formie utajonej trwa do końca życia osoby zarażonej. Uaktywnia się, gdy dochodzi do znaczącego spadku odporności na przykład przy leczeniu chorób nowotworowych albo w okresie ciąży. W tym przypadku może dojść do obumarcia płodu - tłumaczy Gołąb. By zapobiec zagrożeniom wywołanym poprzez pasożyty należy postępować tak jak w razie prewencji zatrucia bakteryjnego. Należy unikać spożywania surowych potraw, szczególnie mięsa, precyzyjnie myć owoce i warzywa i precyzyjnie myć ręce po kontakcie ze zwierzętami i systematycznie odrobaczać zwierzęta domowe

Czym jest Niechciane pamiątki z wakacji znaczenie w Słownik medycyny N .