0 A B AB ... czyli cztery co to jest
Leczenie 0, A, B, AB ... czyli cztery różne sposoby na życie. Definicja: Jesteśmy różni. Wyglądamy.

Czy przydatne?

Definicja 0, A, B, AB ... czyli cztery różne sposoby na życie

Co to jest 0, A, B, AB ... czyli cztery różne sposoby na życie: Jesteśmy różni. Wyglądamy, reagujemy i czujemy odmiennie i nie ma w tym nic dziwnego. Niejednokrotnie jednak drażni nas coś zupełnie innego. Dlaczego spośród dwóch osób, które jedzą to samo jedna tyje, a druga zachowuje smukła sylwetkę ? Dlaczego nie możemy zjeść ze smakiem ulubionego deseru nie narażając się na symptomy niestrawności ? Dlaczego spośród dwóch osób mających kontakt z chorym na grypę zaraża się tylko jedna ? Dlaczego tak różnie reagujemy na ten sam stres ? Przewarzająca część z nas odpowie - „ponieważ tak jesteśmy genetycznie zaprogramowani”. I mają rację - tyle tylko, iż nie wszyscy wiedzą, iż ten genetyczny zapis nierozerwalnie związany jest z naszą krwią, a konkretnie z ekipą krwi, którą posiadamy. Krew jest żyjącą tkanką. Jest kluczem, który otwiera drzwi zagadkowych problemów zdrowia, chorób, witalności fizycznej i emocjonalnej, a również długowieczności. I tak jak różnimy się od siebie aparycją, kolorem skóry, odciskami palców czy temperamentem, tak posiadanie określonej ekipy krwi łączy nas w cztery spore ekipy, które mają zupełnie odmienne potrzeby, możliwości czy także narażone są na zupełnie inne niebezpieczeństwa. Aczkolwiek brzmi to nieprawdopodobnie tak właśnie jest. Opublikowane po kilkudziesięciu latach żmudnych badań i obserwacji klinicznych poprzez Jamesa D’Adamo rezultaty (badania zaczął jego tata) są prawdziwą rewolucją. W swojej książce „Eat right for your type” („Jedz zgodnie ze własną ekipą krwi”) D’Adamo udowadnia, iż układ czynników grupowych krwi jest jednym z ważniejszych wskaźników naszych predyspozycji, możliwości czy narażeń. Zapewnia, iż stosując się do zaleceń odpowiednich dla danej ekipy krwi możemy uniknąć infekcji, utrzymać upragnioną wagę, zapobiec wystąpieniu nowotworów czy chorób serca, zwolnić mechanizm starzenia. Żywieniowy plan D’Adamo nie jest złotym środkiem na wszelakie zło, lecz pomaga odbudować swoje naturalne środki obronne, wyregulować zegar biologiczny i oczyścić krew z niebezpiecznych lektyn (aglutynin). Jest najwspanialszym planem, który zwalnia destrukcję komórek w procesie starzenia się, a w razie istniejących już chorób pozwala na zaangażowanie w najwyższym stopniu efektywnych wewnętrznych i zewnętrznych systemów i środków do walki z chorobą. Dlaczego ? Odpowiedź wydaje się prostsza niż moglibyśmy to sobie wyobrazić. Każdy z nas wie, iż o ekipie krwi decyduje obecność tak zwany antygenu grupowego, czyli, iż osobnik z ekipą A posiada antygen A, posiadający grupę B antygen B, ten z ekipą AB ma obydwa antygeny, a ten z ekipą 0 nie ma ich w ogóle. Wiemy także, iż każdy z tych mocnych antygenów ma umiejętności produkowania przeciwciał skierowanych przeciwko antygenowi krwi o odmiennej ekipie i tak osobnicy o gr. A posiadają przeciwciała przeciwko krwi ekipy B, osobnicy gr. B przeciwciała anty-A, posiadacze ekipy O przeciwciała anty-A i anty-B, a ci którzy mają grupę AB nie posiadają przeciwciał. lecz to prawie wszystko. Przeciwciała pojawiają się nie tylko po przetoczeniu niezgodnej grupowo krwi, także kiedy do organizmu wtargnie intruz (bakteria, wirus, grzyb) mechanizm immunologiczny rozpoczyna produkcje przeciwciał, które atakują intruza. Ten swoisty atak bazuje na opłaszczaniu wrogiej komórki przeciwciałami, które zlepiają się ze sobą a więc aglutynują. Zdarzenie to ma wielkie znaczenie gdyż pozlepiane ze sobą komórki intruzów, czy komórki przetoczonej, niezgodnej grupowo krwi zachowują się jak kryminaliści skuci ze sobą łańcuchami... Ich możliwości inwazji zostają zredukowane do minimum. lecz jaki to ma związek z dieta odpowiednia dla danej ekipy krwi ? Otóż okazuje się, ze identyczne reakcje zachodzą między krwinkami naszej krwi, a pokarmem, ktory spożywamy... Tyle tylko, ze w tym wypadku intruzem są różne rodzaje białek znajdowane w pokarmach zwane lektynami albo aglutyninami pokarmowymi, które mają właściwości podobne do antygenów grupowych krwi. Przykład? mleko zawiera lektyny o właściwościach podobnych do antygenu grupowego B. Jeżeli zostanie spożyte poprzez osobę z ekipą krwi A, jej mechanizm immunologiczny natychmiast przez zdarzenie aglutynacji dąży do wyeliminowania intruza. Różne lektyny mają powinowactwo do różnych organów wewnętrznych i tak np. talerz zielonych fasolek lima zjedzony poprzez osobnika z ekipą A z powodu objawia się odkładaniem pozlepianych kompleksów (lektyny - przeciwciała) w błonie śluzowej jelita grubego powodując zespół jelita wrażliwego, w wątrobie albo w nerkach upośledzając ich funkcję. System ten w bardzo prosty sposób wyjaśnia dlaczego czterech osobników posiadających odmienną grupę krwi tak różnie reaguje na poranną kawę, ten sam obiad, deser czy szklankę piwa. Te same pokarmy, a reakcje skrajnie różne - od bardzo dobrego samopoczucia przez symptomy dyskomfortu w układzie pokarmowym aż do biegunki czy zatwardzenia... To prawie wszystko. Każda ekipa krwi ma także genetycznie „przypisane” predyspozycje chorobowe, odmienną reakcję na leki i inny czas rekonwalescencji, różną odporność i osobowość, a również zupełnie inne zapotrzebowanie na ruch i jego rodzaj. Stąd konieczność wiedzy na temat własnej ekipy krwi i jej tajników. Znając czyhające na nas ryzyko i metody do walki z nim ekipa krwi może być naszym przeznaczeniem, lecz w pozytywnym tego słowa znaczeniu. 0.... a więc start Najstarsza i tak zwany podstawowa ekipa krwi, która pojawiła się na ziemi ok. 50 tys. lat przed Chrystusem. Cechuje najmocniejszych osobników (typ lidera czy osoby niezależnej) o bardzo mocnym układzie odpornościowym, mocnym układzie pokarmowym przywykłym do bogatobiałkowej diety ludzi tamtych czasów. Słabym punktem jest brak tolerancji i powolna adaptacja na zmianę diety albo czynników środowiskowych i „nadreagujący” układ odpornościowy, który zdolny jest nawet do niszczenia własnych komórek i tkanek, stąd większe w tej ekipie prawdopodobieństwo wystąpienia chorób z autoagresji (na przykład dolegliwości reumatycznej) . Inne częste dolegliwości wśród osobników A to: dolegliwości krwi, niewydolność tarczycy, owrzodzenia żołądka, alergie. A oto plan D’Adamo dla ekipy 0: Jeżeli masz kłopoty z nadwagą, w pierwszej kolejności upewnij się, czy poprawnie funkcjonuje twoja tarczyca. Jej niedomoga może być powodem zwolnionego metabolizmu. Dopiero później spróbuj się wykorzystać do poniższych zaleceń dietetycznych. Pokarmy, które sprzyjają tyciu: Pszenica i kukurydza - zwalnia metabolizm, zakłóca pracę insuliny; Czerwona fasola - upośledza zużycie kalorii; Soczewica - hamuje metabolizm; Kapusta biała, brukselka, kalafior - zwalnia produkcję hormonów tarczycy. Pokarmy, które sprzyjają utracie wagi: Czerwone mięsa, kapusta włoska, szpinak, brokuły, wątroba - przyspieszają metabolizm; Sól jodowana i owoce morza - zwiększają produkcję hormonów tarczycy. Najlepsza dieta dla osoby posiadającej grupę krwi 0: Mięso i drób. Mięso przyswajalne jest poprzez tę grupę znakomicie. Oczywiście nie należy przesadzać i starć się zachować równowagę pomiędzy ilością spożywanego białka i węglowodanów, ażeby nie doprowadzić do kwasicy metabolicznej i nadmiernej produkcji kwasu żołądkowego, który w konsekwencji może uszkodzić żołądek (wrzód). Rekomendowane porcje (200 g dla mężczyzn i 150 g dla kobiet) to: 6 mięsa i 3 drobiu tygodniowo. Zalecane mięsa to: wołowina, cielęcina, baranina, wątroba, serca. Unikać należy boczku, gęsiny, szynki i wieprzowiny. Ryby i owoce morza. Są znakomitym pokarmem, gdyż oleje rybne mają tendencję do „rozcieńczania” krwi, a krwinki ekipy 0 charakteryzują się powiększoną zdolnością do aglutynowania (zlepiania). Oprócz tego oleje te są bardzo efektywne w łagodzeniu objawów wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i odcinkowego zapalenia jelita ( dolegliwości Leśniowskiego-Crohna) do których to chorób osobnicy z ekipą 0 są predysponowani. Rekomendowane ilości to 5 porcji po 180g tygodniowo. Zalecane gatunki to: śledź, makrela, halibut, pstrąg, łosoś, sardynki, sola, dorsz. Unikać należy marynowanych śledzi, wędzonego łososia i kawioru. Jaja i nabiał. Generalnie powinno się unikać jedzenia nabiału i jaj, gdyż nie ma w tej ekipie pokarmów korzystnych dla osobników z ekipą 0. Jeżeli jednak nie możemy się bez nabiału obejść nie należy przekraczać spożycia 4 jajek tygodniowo, 3 porcji po 60g serów (neutralnymi są ser feta, mozarella, tofu i kozi) i 1 szklanki chudego mleka tygodniowo. Dopuszczalne jest masło w niewielkich ilościach. Wyjątkowo niekorzystnymi są: sery białe i żółte, maślanka, kefir, sery pleśniowe, parmezan, lody, pełne mleko. Warzywa. Istnieje cała gama korzystnych dla osób z gr. 0 warzyw, które powinny stanowić nieodłączną część ich diety ( po 5 porcji 200 g surowych i gotowanych). w najwyższym stopniu zalecanymi są: buraki, czosnek, cykoria, czosnek, kapusta włoska, chrzan, por, sałata, cebula, pietruszka, por, dynia, szpinak, czerwona papryka i słodkie ziemniaki. Są niestety wyjątki. Poza tymi, które upośledzają czynność tarczycy (brukselka, kapusta biała, czerwona i pekińska i kalafior), unikać także należy grzybów i marynowanych czarnych oliwek (występująca na nich pleśń zaostrza reakcje alergiczne), ziemniaków i oberżyny (ich lektyny mają tendencje do osadzania się na chrząstkach stawowych zaostrzając symptomy ( dolegliwości reumatycznej), a również kukurydzy, avocado i pomidorów. Owoce Najkorzystniejsze są owoce alkaliczne z uwagi na tendencję do występowania kwasicy u osób z gr. 0, czyli te, które pomogą utrzymać równowagę kwasowo - zasadową. Do nich należą: śliwki węgierki, śliwki żółte, zielone i czerwone i figi. Unikać należy pomarańczy, mandarynek, jagód, rabarbaru i truskawek (z racji na zbyt sporą kwaśność), melonów (zawierają uczulającą pleśń) i kokosa ( spore ilości tłuszczów nasyconych). Pozostałe owoce są neutralne. Rekomendowane porcje to 4 razy na dzień po 150g. Ziarna i makarony Niestety nie ma ziaren i makaronów korzystnych dla tej ekipy. W ekipie obojętnej znajdują się wszystkie rodzaje ryżu, kasza, mąka ryżowa i żytnia, które nie powinny być spożywane w ilości większej niż 3 porcje po 200g tygodniowo. Przyprawy Wyjątkowo korzystnie działają curry, pietruszka, pieprz cayenne i karkuma, które łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego. Unikać należy kaparów, cynamonu, mąki kukurydzianej, gałki muszkatołowej, pieprzu, wanilii, octu, ketchupu i wszelkich marynat. Napoje Zalecane są herbaty ziołowe z lipy, mięty, dzikiej róży i imbiru, woda mineralna, soki wiśniowy, ananasowy i śliwkowy. Unikać należy herbaty z dziurawca, soków jabłkowego i pomarańczowego i kawy, czarnej herbaty, napojów gazowanych i wysokoprocentowych alkoholi. Inne. Na uwagę zasługuje korzystne działanie oliwy z oliwek (do 8 łyżek stołowych tygodniowo), ziaren słonecznika i orzechów włoskich. Unikać należy maku, orzeszków ziemnych, czerwonej fasoli, soczewicy, płatków kukurydzianych i owsianych i pieczywa z mąki pszenicznej. Witaminy i suplementy. Osobnicy z gr. 0 powinni zwłaszcza zadbać o przyjmowanie poprawne ilości wit. B, K, wapnia, jodu i manganu, a ograniczyć wit. A i E (które są negatywne w razie tendencji do zwiększonej krzepliwości krwi). Z ziół zaleca się korzeń lukrecji, który znakomicie łagodzi częste w tej ekipie podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Oczywiście dieta to prawie wszystko. Mimo, iż osobnicy z gr. 0 są generalnie mocni, zdrowi i emanujący optymizmem i intuicją powinni być aktywni fizycznie by bez trudu radzić sobie ze stresem i ewentualną nadwagą. Zalecane ćwiczenia fizyczne to: aerobik, pływanie, bieganie, jazda na rowerze, sporty wodne, taniec, energiczne spacery. Ideałem byłaby mieszanka tych sportów 4 razy w tygodniu po 30-60 min.. A.... jak agrarny ekipa krwi A pojawiła się na Ziemi, a konkretnie na Środkowym Wschodzie jako druga, najprawdopodobniej ok. 25 tys. lat przed Chrystusem. Jest ekipą krwi pierwszych imigrantów, którzy zmuszeni do ruchów migracyjnych musieli zmienić swój styl życia przez wprowadzenie do swej diety większej ilości płodów rolnych, a również przez zmiany osobowości z bardziej niezależnej na kooperacyjną pozwalająca na życie w większych, zgodnych skupiskach. Genetycznie i chemicznie ekipa A to modyfikacja ekipy 0 przez dodanie do istniejącego już cukru fukozy dodatkowej cząsteczki, a mianowicie N-acetylo-galaktozaminy. Osobników posiadających grupę A cechuje łatwość adaptowania się do zmian w diecie i środowisku. Charakterologicznie osobnicy A to inteligentni, mądrzy i wrażliwi pasjonaci. Są bardzo cierpliwi w relacjach z otoczeniem, lecz kiedy eksplodują ich reakcje są wręcz ekstremalne. Ich słabymi punktami zdrowotnymi jest wrażliwy układ pokarmowy i odpornościowy, łatwo poddający się infekcjom bakteryjnym. Najczęstsze ( dolegliwości w tej ekipie to: ( dolegliwości serca, nowotwory, anemia, ( dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego i cukrzyca typu młodzieńczego. ekipa A jest najsłabszą zdrowotnie, lecz wymienione ponad ( dolegliwości to czynniki ryzyka, a nie genetyczne użytek. Stosując się do zasad D’Adamo, można to ryzyko zminimalizować. Zacznijmy od diety: Pokarmy, które sprzyjają tyciu: Mięso - słabo trawione, łatwo odkłada się w postaci tłuszczu, powiększa liczba toksyn w przewodzie pokarmowym. Nabiał - zwalnia metabolizm. Czerwona fasola -hamuje funkcjonowanie enzymów pokarmowych, zwalnia metabolizm. Pszenica - hamuje działanie insuliny, upośledza zużycie kalorii. Pokarmy, które sprzyjają utracie wagi: Oleje roślinne - wzmagają trawienie, zapobiegają utracie płynów; Produkty sojowe-wzmagają trawienie i metabolizm; Warzywa - przyspieszają metabolizm, pobudzają motorykę jelit; Ananas - przyspieszają zużycie kalorii, pobudzają motorykę jelit. Najlepsza dieta dla osobnika posiadającego grupę A: Mięso i drób. by dieta przynosiła max. korzyści osobnicy z ekipą krwi A powinni zupełnie wyeliminować czerwone mięsa ze swojego jadłospisu. Najlepsza dieta pozwala na spożywanie drobiu (kura, indyk), lecz w ilościach nie większych niż 3 razy w tygodniu w ilości do 250 g dla mężczyzn i 150 g dla kobiet i dzieci. Wybitnie przeciwwskazane są także wędliny, które zawierają konserwujące związki azotowe, które mogą się przyczynić do wystąpienia raka żołądka u osób z niedokwaśnością - charakterystyczna dla osobników z gr. A. Ryby i owoce morza. Dopuszczalne ilości to 250 g 3-4 razy w tygodniu. Zaleca się pieczenie, gotowanie i grilowanie. w najwyższym stopniu korzystnymi w tej ekipie są: karp, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś (świeży), sardynki i ślimaki (gatunek Helix pomatia zawiera mocną lektynę, która łącząc się z komórkami raka sutka doprowadza do ich wyeliminowania). Unikać należy: kawioru, filecików z sardeli (anchois), krabów, śledzi, krewetek, ostryg, wędzonego łososia, homara i soli, flądry i halibuta (te trzy ostatnie zawierają lektynę, która podrażnia błonę śluzową przewodu pokarmowego osobników A). Jaja i nabiał. Przewarzająca część produktów nabiałowych jest trudno strawialna, a tym samym przyswajalna dla osób z ekipa A, zwłaszcza te, które wywodzą się z pełnego mleka (osoby te produkują przeciwciała przeciwko cukrowi prostemu mleka D-galaktozaminie). Oprócz tego ( spore spożycie nabiału skutkuje powiększoną produkcje śluzu w oskrzelach, ktory nie tylko potęguje symptomy u astmatyków, lecz również sprzyja powstawaniu infekcji, w szczególności dróg oddechowych. w najwyższym stopniu korzystne w tej ekipie jest mleko sojowe i serek sojowy tofu, lecz jeśli nie możemy się obejść bez nabiału rekomendowane są produkty obojętne, a wiec jogurt i kefir ( 3 x tyg. po 150g), mozarella i ser feta (4 x tyg. po 60g), mleko i sery kozie (4 x w tyg. po 60 g) i jaja (3 tygodniowo). Kompletnie należy wyeliminować sery pleśniowe, masło, maślankę, sery żółte, , parmezan, mleko krowie, twarożek i lody. Warzywa. Są siłą i napędem dla osób z gr. A. Dostarczają minerałów, enzymów i antyutleniaczy. Najlepiej spożywać je na surowo albo gotowane na parze w ilościach nawet do 6 porcji na dzień (porcja ok. 150g). w najwyższym stopniu korzystne są: buraki, brokuły (wyjątkowo efektywny antyutleniacz), marchew, czosnek (działanie bakteriobójcze czosnku jest najsilniejsze właśnie u tych osób), chrzan, por, sałata, cebula, pietruszka, dynia, szpinak, brukselka. Unikać należy wszystkich rodzajów papryki (drażni błonę śluzowa żołądka), ziemniaków, kapusty, grzybów, czarnych oliwek, oberżyny, a zwłaszcza pomidorów (pomidor nazywany jest panhemaglutyniną . a więc zawiera lektyny, które aglutynują z każdym typem krwi, lecz najsilniej z krwią gr. A i B i wybitnie podrażniają układ pokarmowych osobników A). Owoce. Owoce powinny być spożywane w tej ekipie trzy razy na dzień. Najkorzystniej działają owoce alkaliczne, które utrzymują stan równowagi kwasowo - zasadowej równoważąc kwasy powstające w tkance mięśniowej po spożyciu ziaren. Wyjątek stanowi melon, ktory aczkolwiek alkaliczny może być ciężkostrawny dla osobnika A (z racji na spora zawartość pleśni. A zatem zalecanymi owocami są: morele i figi (z uwagi na wysoka zawartość przyswajalnego potasu), jagody, czereśnie, grejpfruty i kiwi ( wiele przyswajalnej witaminy C), cytryny (wspomagają trawienie i ułatwiają wydalanie śluzu), śliwki, rodzynki, ananas (idealny pomocnik w procesie trawienia). Zdecydowanie unikać należy: bananów, mango, pomarańczy i mandarynek (podrażniają żołądek), rabarbaru, kantalupy i kokosa. Ziarna i makarony. To idealne źródło białka pochodzenia roślinnego. w najwyższym stopniu polecanymi w tej ekipie są : kasze, mąki żytnie, ryżowe i owsiane i makarony. Powinny być spożywane w ilości 8 porcji w tygodniu (4 - ziarna i 4 - makarony) (1 porcja - 150g). Przy tym należy zrezygnować z pokarmów przetwarzanych (((na przykład mrożone makarony z sosami z uwagi na konserwanty, które podrażniają błonę śluzowa żołądka osobników A). Bezwzględnie unikać należy białej maki. Ryż jest wytworem obojętnym. Przyprawy. Osobnicy A powinni traktować przyprawy nie tylko jako aromatyzujące potrawy. Właściwa kombinacja przypraw może zadziałać jako „wzmacniacz” układu immunologicznego, ktory u osobników A szwankuje w najwyższym stopniu. Zalecanymi przyprawami są: czosnek, imbir, sos sojowy i musztarda. Unikać należy: pieprzu, żelatyny, wszelkich rodzajów octu, majonezu i ketchupu. Napoje. Osobnicy A powinni rozpocząć dzień od szklanki cieplej, przegotowanej wody z sokiem z połówki cytryny. Cytrynowy sok pomaga w eliminacji nagromadzonego śluzu i ułatwia trawienie. Inne soki w szczególności te alkaliczne powinny być spożywane w ilości 5 szklanek na dzień, a do w najwyższym stopniu zalecanych należą: morelowy, marchwiowy, wiśniowy, grejpfrutowy, śliwkowy, ananasowy. Unikać należy soku pomarańczowego i pomidorowego. Do listy napojów dołączyć także należy herbaty ziołowe, które pomogą wzmocnić słaby układ odpornościowy, a do takich należą herbaty: rumiankowa, z dzikiej róży, z dziurawca, imbirowa, żeńszeniowa i zielona. Bardzo dobrze oddziaływają także na osobników A czerwone wino (kieliszek na dzień obniża ryzyko wystąpienia chorób serca) i kawa, która wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, a ponadto zawiera te same enzymy, które znajdowane są w soji. Unikać należy piwa, wysokoprocentowych alkoholi, czarnej herbaty i napojów gazowanych. Inne. Z pozostałych grup pokarmowych wspomnieć należy o pozytywnym efekcie oliwy z oliwek, która obniża poziom cholesterolu (6 łyżek stołowych tygodniowo), orzeszków ziemnych, które zawierają „anty-rakowa” lektynę, a również pestek słonecznika, pieczywa sojowego i ciastek ryżowych. Witaminy i suplementy. Główne w tej ekipie to witaminy B, C i E, i wapń, żelazo, cynk, chrom i selen, a z ziół głóg, echinacea i kozłek lekarski (waleriana) i rumianek. Aktywność fizyczna Zalecanymi ćwiczeniami są yoga, tai-chi, energiczne spacery, golf, pływanie, taniec, ćwiczenia rozciągające (stretching) i średnioaktywny aerobik. Ideałem byłaby dowolna kombinacja tych ćwiczeń trwających 30-45 min. 3-4 razy w tygodniu. B....jak balans ekipa B powstała jako trzecia natomiast najprawdopodniej ok. 15 tys. lat przed Chrystusem w wysokich Himalajach jako zmutowana odpowiedź na zmianę klimatu z gorących sawann wschodniej Afryki na zimny, nieprzyjazny powiew wysokich szczytów. Musiała zrównoważyć napięcia emocjonalne i coraz większe obowiązki stawiane przed układem odpornościowym. Genetycznie i chemicznie jest pochodną ekipy 0 i zawiera prócz fukozy dodatkową cząsteczkę cukru o nazwie D-galaktozamina. Osoby posiadające gr. krwi B cechuje silny układ immunologiczny, bardzo dobre umiejętności adaptacyjne do zmian diety i środowiska, zrównoważony układ nerwowy i twórczą naturę. Czyhają nań: cukrzyca wieku młodzieńczego, zespół przewlekłego zmęczenia, ( dolegliwości z autoagresji (((((na przykład liszaj rumieniowaty), stwardnienie rozsiane i zakażenia rzadkimi wirusami. Mocny i czujny osobnik z gr. krwi B wydaje się być odporny na ( dolegliwości cywilizacyjne takie jak nowotwory i ( dolegliwości układu krążenia. Stosując się do planu D’Adamo może cieszyć się długim i zdrowym życiem. Pokarmy sprzyjające tyciu: Pszenica - zwalnia mechanizmy trawienia i przemiany materii powodując, iż pożywienie odkładane jest w formie tłuszczu, a nie używane jako materiał energetyczny. Gryka, ziarna sezamu, orzeszki ziemne, soczewica - hamują przemianę materii, przyczyniają się do hipoglikemii. Kukurydza -osłabia efektywność insuliny, zwalnia metabolizm. Pokarmy sprzyjające utracie wagi: Zielone warzywa, mięso, jaja, niskotłuszczowy nabiał, wątroba - przyspieszają metabolizm. Herbata z korzenia lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii. Najlepsza dieta dla osoby posiadającej grupę krwi 0: Mięso i drób. aczkolwiek niejeden dietetyk zaleca przedkładanie drobiu powyżej inne mięsa, niestety nie dotyczy to osobników z gr. krwi B. Zawarte we włóknach mięśniowych drobiu lektyny są bardzo niebezpieczne dla tej ekipy. Gromadzą się w krwiobiegu mogą przyczynić się do zwiększonego ryzyka wystąpienia wylewu krwi do mózgu czy ( dolegliwości z autoagresji. w najwyższym stopniu korzystnymi są: baranina, dziczyzna i mięso z królika, należy z kolei zdecydowanie wystrzegać się wieprzowiny, szynki, serc, gęsi i kaczek, boczku i kurcząt. Pozostałe mięsa są obojętne i mogą być spożywane w ilości 3 porcji czerwonego mięsa i 3 porcji drobiu tygodniowo (porcja dla kobiety 150g, dla mężczyzny 250g). Ryby i owoce morza. Bardzo korzystny składnik diety rekomendowany do 5 razy po 250 g w tygodniu. Zalecane gatunki to: dorsz, flądra, halibut, makrela, łosoś, sardynki, pstrąg i sola. Unikać należy: filecików anchois, krabów, małży, ostryg, wędzonego łososia, krewetek i homarów. Jaja i nabiał. Szczęściarze z gr. B mogą cieszyć się całą gamą produktów nabiałowych, a to dlatego, cukier, który jest częścią ich antygenu grupowego krwi - D-galaktozamina, występuje także w mleku. rekomendowane ilości to: do 4 jaj, 4 jogurtów, 5 szklanek mleka i 5 porcji po 60 g sera tygodniowo. Wyjątkowo korzystnymi w tej ekipie są: wszelakie białe sery, kefir, mozarella, ser feta i kozi, jogurty i mleko (do 2%). Unikać należy: sera błękitnego i lodów. Warzywa. W świecie warzyw jest sporo przyjaznych dla osób z gr. krwi B. Należą do nich: buraki, brokuły, wszystkie rodzaje kapusty, marchew, kalafior, oberżyna, grzyby, pietruszka, wszystkie rodzaje papryki, brukselka. rekomendowane ilości to po 5 porcji surowych i gotowanych warzyw na dzień (porcja = 200g). Unikać należy oliwek, dyni, avocado, kukurydzy, rzodkiewek, tofu i bezwzględnie pomidorów. Pozostałe warzywa są obojętne. Owoce. Osobnicy B mogą do 5 porcji po 150g owoców na dzień. Najkorzystniejsze są banany, winogrona, śliwki, żurawiny, papaja i ananas. Unikać należy rabarbaru, granatów i kokosów. Ziarna i makarony. Najzdrowsze dla tej ekipy są produkty z mąki owsianej i ryżowej. Do jadłospisu można także wprowadzić obojętne: biały i brązowy ryż, makarony semolina i białą mąkę. Ilości - do 8 porcji po 200 g tygodniowo. Przyprawy. Szczególnie korzystne są: pieprz cayenne, curry, pietruszka, chrzan i imbir. W umiarkowanych ilościach osobnicy B mogą sobie pozwolić na używanie cukru i delektowanie się czekoladą. Unikać należy: goździków, esencji migdałowej, cynamonu, mąki kukurydzianej, żelatyny, pieprzu i nade wszystko ketchupu. Napoje. Najzdrowsze są: herbaty ziołowe z imbiru, żeńszenia, mięty, lukrecji, szałwii,malin i dzikiej róży, herbata zielona, soki z winogron, papai, ananasa i żurawin w ilości do 3 szklanek na dzień i woda w ilości 8 szklanek na dzień. Unikać należy soku pomidorowego, napojów gazowanych i wysokoprocentowych alkoholi. Inne. Oprócz tego w jadłospisie nie powinno zabraknąć oliwy z oliwek (6 łyżek stołowych tygodniowo), czerwonej fasoli, płatków owsianych i pieczywa Wasa, a unikać białego pieczywa, płatków kukurydzianych, soczewicy, orzeszków ziemnych, masła orzechowego, pestek dyni, słonecznika i maku i oleju słonecznikowego i kukurydzianego. Witaminy i suplementy. Osobnicy B są wyjątkami. Jeżeli odżywiają się wg powyższych zaleceń, nie potrzebują dodatkowych witamin. Minerałem, który wymaga uzupełnienia jest magnez. W chwilach, gdzie zawodzi pamięć i koncentracja pomocne jest żeńszeń i miłorząb japoński. Aktywność fizyczna: w najwyższym stopniu efektywne ćwiczenia to aerobik, tenis, callanetics, wędrówki po górach, pływanie, jazda na rowerze, energiczne spacery, bieganie, golf, tai-chi, joga i ćwiczenia siłowe w kombinacji 3-4 razy w tygodniu po 45-60 min.. AB.... . a więc nowe czasy Występuje bardzo rzadko. Posiada ją raptem 5 % populacji, a pojawiła się raptem 12 wieków temu. Genetycznie jest wypadkową ekipy A i B, gdyż prócz cukru fukozy zawiera N-acetylo- i D-galaktozaminę. Osobników posiadających tę grupę krwi cechuje otwartość, wrażliwość, są znakomitymi dyplomatami. Niestety ich układ immunologiczny jest podobnie jak oni sami zbyt przyjazny dla wielu wirusów i bakterii, co przejawia się częstymi infekcjami. Równie wrażliwy jest układ pokarmowy, a najczęstsze ( dolegliwości w tej ekipie poza infekcjami to ( dolegliwości serca, niedokrwistość i nowotwory. Pokarmy, które sprzyjają tyciu: Czerwone mięsa - ciężkostrawne, zwiększają liczba toksyn w przewodzie pokarmowym, odkładane w postaci tłuszczu. Czerwona fasola, pszenica - zwalniają metabolizm, osłabiają działanie insuliny. Kukurydza - osłabia działanie insuliny. Pokarmy, które sprzyjają utracie wagi: Tofu, owoce morza i zielone warzywa - przyspieszają metabolizm. Nabiał - powiększa produkcję insuliny. Najlepsza dieta dla osoby posiadającej grupę krwi 0: Mięso i drób. Niedostateczna produkcja soku żołądkowego nie pozwala na jedzenie mięs zbyt regularnie i w zbyt sporych ilościach. rekomendowane ilości to 3 porcje chudych czerwonych mięs tygodniowo i do 2 porcji drobiu (porcja dla mężczyzny - 250g, dla kobiet i dzieci - 150g). Zalecane gatunki to: baranina i mięso z królika i indyka. Unikać należy wołowiny, wędlin, wieprzowiny, cielęciny, dziczyzny i wszelkich mięs marynowanych i wędzonych (które zwiększają ryzyko wystąpienia raka żołądka w tej ekipie). Ryby i owoce morza. Tu pole do popisu jest o sporo większe. Dieta zaleca spożywanie 5 porcji tygodniowo (po 250g). Najkorzystniejsze są: tuńczyk, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś, sardynki i ślimaki. Zrezygnować należy z: krabów, małży, flądry, żab, homara, halibuta, krewetek, wędzonego łososia i marynowanego śledzia. Jaja i nabiał Szeroka oferta. Tygodniowo gdyż można sobie pozwolić na 5 jaj, 4 porcje po 60g serów, 4 szklanki jogurtu i 6 szklanek mleka. Zalecane gatunki to: sery białe, ser feta, kefir, mozarella, jogurt i chuda śmietana. Unikać należy pełnego mleka, lodów, parmezanu, serów pleśniowych i maślanki. Warzywa. Świeże warzywa zawierające tak zwany fitominy, które odgrywają sporą rolę w profilaktyce chorób serca i nowotworach powinny być zjadane nawet w ilości 10 porcji po 150g na dzień! Szczególnie korzystne są dla osobników AB buraki, brokuły, kalafior, seler, ogórki, oberżyna, czosnek, pietruszka, tofu i słodkie ziemniaki. Owoce. Owoce powinny stanowić nieodłączną część diety w ilości do 5 porcji po 150g na dzień - zwłaszcza te, które zawierają ( spore ilości witaminy C (profilaktyka przeciwko infekcjom i nowotworom). w najwyższym stopniu korzystne są czereśnie, żurawiny, figi, winogrona, grejpfruty, kiwi, cytryny, ananasy i śliwki. Unikać należy bananów, pomarańczy, kokosów, mango, granatów i rabarbaru. Ziarna i makarony. Właściwie bez przeciwwskazań. Można sobie pozwolić na 4 porcje ziaren i 4 makaronów (po 150g suchej masy). Zalecane gatunki to wszystkie rodzaje ryżu i mąki - owsiana, ryżowa i żytnia. wszelakie makarony są pokarmem obojętnym. Przyprawy. Zalecane są ( spore ilości czosnku, curry, pietruszki i chrzanu. Unikać należy anyżku, goździków, kaparów, mąki kukurydzianej, żelatyny, pieprzu, octu i ketchupu i marynowanych ogórków. Napoje. Dzień powinno się rozpoczynać od szklanki ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny. Pośrodku dnia rekomendowanych jest 7 szklanek wody i 3 soku (z marchwi, selera, winogron, żurawin, wiśni albo papai). Równie korzystne są herbaty ziołowe z rumianku, imbiru, żeńszenia, lukrecji, truskawek i dzikiej róży, a również zielona herbata i kawa. Unikać należy soku pomarańczowego, czarnej herbaty, napojów gazowanych i wysokoprocentowych alkoholi. Inne. Poza powyższymi diety należy włączyć oliwę z oliwek (8 łyżek stołowych tygodniowo), orzeszki ziemne i włoskie, masło orzechowe, zielony groch, płatki owsiane, chleb sojowy i pieczywo Wasa. Unikać należy płatków kukurydzianych, kaszy, czerwonej fasoli, pestek dyni, słonecznika i maku i oleju słonecznikowego i kukurydzianego. Witaminy i suplementy. W miarę słaby układ odpornościowy wymaga dodatkowego dowozu witaminy C, cynku i selenu. Z ziół korzystne działanie ma wyciąg z głogu, echinacea, rumianek i korzeń kozłka (waleriana). Aktywność fizyczna. rekomendowane formy aktywności fizycznej to: tai-chi, yoga, golf, jazda na rowerze, energiczne spacery, pływanie, taniec, aerobik, wycieczki górskie i ćwiczenia rozciągające w ilości 3-4 razy w tygodniu po ok. 45 min.. Pokarmy, których wszyscy powinni unikać: boczek, gęsina, szynka z każdego rodzaju mięsa, wieprzowina; wędzony łosoś, marynowane śledzie, filety z sardeli (anchois); sery pleśniowe, cheddar, maślanka, lody, pełne mleko, parmezan, ser ricotta, sery topione, sery żółte (tylko dla osób z gr. B są neutralne); olej kukurydziany, orzeszki pistacjowe, płatki kukurydziane i kaszka kukurydziana (tylko dla osób z gr. A są neutralne), pieczywo kukurydziane, pieczywo pszenne, pumpernikiel (tylko dla gr. AB jest bez zaangażowania); pomidory (obojętne tylko dla gr. O), avocado, kapusta, kukurydza (obojętna tylko dla gr. A), oliwki, ziemniaki, grzyby; melon, orzech kokosowy, rabarbar, pomarańcze (neutralne tylko dla gr. B); sok pomidorowy, sok pomarańczowy ( bez zaangażowania tylko dla gr. B); wszystkie rodzaje octu, pieprz, cynamon (( bez zaangażowania tylko dla gr. A), mąka kukurydziana (obojętna tylko dla gr. A), gałka muszkatołowa (obojętna tylko dla gr. A i B), kapary obojętne tylko dla gr. B); ketchup, marynowane warzywa (obojętne tylko dla gr. A i B); wysokoprocentowe alkohole. Antygen - substancja, raczej białkowa, która po wprowadzeniu do organizmu skutkuje uruchomienie odpowiedzi odpornościowej, przejawiającej się pomiędzy innymi wytwarzaniem przeciwciał. Przeciwciała - białka produkowane poprzez komórki plazmatyczne układu limfatycznego w odpowiedzi na wtargnięcie do ustroju obcego antygenu (przeciwciała łączą się z antygenem w kompleksy). ( dolegliwości z autoagresji ( ( dolegliwości autoimmunologiczne) - ( ( dolegliwości będące następstwem nadwrażliwości na swoje komórki i tkanki - następstwem jest niszczenie komórek i tkanek (((((((na przykład dolegliwość reumatyczna, liszaj rumieniowaty, twardzina, stwardnienie rozsiane, wole Hashimoto tarczycy, cukrzyca wieku młodzieńczego)

Czym jest 0, A, B, AB ... czyli cztery znaczenie Słownik leczenie [0-9] .

  • Dodano:
  • Autor: