Cholesterol co to jest
Leczenie Cholesterol. Definicja: Cholesterol należy do tej samej chemicznej rodziny, co steroidy i.

Czy przydatne?

Definicja Cholesterol

Co to jest: Cholesterol należy do tej samej chemicznej rodziny, co steroidy i jest pochodną tłuszczu. Jest on konieczny przy produkcji błon komórkowych, osłonek mielinowych otaczających nerwy, hormonów płciowych i witaminy D. Cholesterol zawarty w pożywieniu niekoniecznie odpowiada stężeniu cholesterolu we krwi. Niektórzy mogą zjadać wielkie ilości cholesterolu, a nadal mają niski jego poziom we krwi. Z kolei są także tacy, którzy mają wysoki poziom cholesterolu we krwi przy bardzo niewielkim spożyciu takowego w diecie. Wydajność przekształcania cholesterolu z diety w jego postać występującą we krwi jest różna w zależności od osoby i mieści się w dziedzinie od 20% do 90%. Stężenie cholesterolu we krwi niższe niż 200 mg/dl jest uważane za ‘normalne’, wg najnowszych badań. Liczba ta reprezentuje raptem 10% całkowitej ilości cholesterolu w organizmie. Reszta przeważnie wchodzi w skład błon komórkowych i innych tkanek. Amerykański “The National Cholesterol Education Program” zaleca, by liczba zjadanego na dzień cholesterolu nie wynosiła więcej niż 300mg. W zasadzie organizm nie potrzebuje dostarczania mu cholesterolu z pożywieniem, gdyż potrafi sam go wyprodukować z tłuszczu, w ilości ok. 1000mg na dzień. Odznacza się dwa fundamentalne rodzaje układów transportujących cholesterol, lipoproteiny o niskiej gęstości, a więc LDL (Low Density Lipoproteins), i lipoproteiny o dużej gęstości, a więc HDL (High Density Lipoproteins). LDL, a więc nośnik złego cholesterolu, transportuje go do komórek, jest związany z postępem miażdżycy i twardnieniem ścianek tętnic. HDL, a więc nośnik dobrego cholesterolu, transportuje cholesterol do wątroby, gdzie jest on przygotowywany do wydzielenia, lub jest rozbijany i używany na inne potrzeby. Jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze obniżają poziom LDL, a zwiększają HDL. Z kolei tłuszcze nasycone zwiększają liczba złego LDL. Stąd, celem stało się obniżenie stężenia LDL przez ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych. Nie wystarczy oznaczenie żywności jako “bez cholesterolu”, kiedy organizm potrafi sam wyprodukować cholesterol bazując na tłuszczach nasyconych zawartych w danym produkcie. Miażdżyca jest stanem chorobowym, który prowadzi do zamknięcia światła naczynia krwionośnego. Powodem jest uszkodzenie, które jest zlokalizowane zaraz pod wewnętrzną wyściółką ściany naczynia. Dochodzi tam do gromadzenia się białka włóknika, następnie cholesterolu pochodzącego z LDL, i płytek krwi, które przylepiają się do zniszczonego odcinka tkanki. Stosunkowo upływu czasu, ‘zgrubienie’ to coraz bardziej się zwiększa i minimalizuje wewnętrzną średnicę naczynia. Przepływ krwi ulega coraz większym ograniczeniom. Nareszcie dochodzi całkowitej blokady krążenia na danym odcinku. Jeżeli przypadek taka rozwija się w naczyniach wieńcowych, wtedy część mięśnia serca jest pozbawiona ukrwienia. To jest znane jako zawał serca. Zdrowie układu sercowo - naczyniowego jest rezultatem właściwej diety i ćwiczeń fizycznych. Uwarunkowania genetyczne mają wpływ na wystąpienie nadciśnienia czy chorób serca, lecz dieta, gimnastyka, i leki mogą w sporym stopniu to ograniczyć i wydłużyć komfort życia

Czym jest Cholesterol znaczenie Słownik leczenie C .