Filtry naturalne co to jest
Leczenie Filtry naturalne. Definicja: Kiedy wzrosło zainteresowanie naturalnymi substancjami.

Czy przydatne?

Definicja Filtry naturalne

Co to jest: Kiedy wzrosło zainteresowanie naturalnymi substancjami kosmetycznymi zwrócono również uwagę na naturalne substancje promienioochronne pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego. Miano nadzieję, iż może uda się znaleźć takie wyciągi roślinne, które będą równie efektywnie chronić przed promieniami UV jak filtry syntetyczne: chemiczne albo fizyczne, a równocześnie będą kompletnie bezpieczne, nawet dla tych nielicznych osób, których skóra nie toleruje filtrów chemicznych. Jednak póki co jakiekolwiek ze znanych aktualnie naturalnych filtrów nie są wystarczająco skuteczne aby mogły być służące jako samodzielne filtry słoneczne. Nie można na nich wyłącznie bazować nawet w kremach do codziennego użytku, a tym bardziej w kremach do opalania. Wysokość ochrony jaką gwarantują te filtry jest porównywalna do wartości faktora SPF rzędu 2-4. Oprócz tego przewarzająca część wyciągów roślinnych nawet jeżeli ma umiejętność pochłaniania promieniowania słonecznego to raczej w dziedzinie promieniowania UVB. Niewiele która substancja naturalna chroni w pełnym paśmie UVA. Pewną ochronę przed UVA oferuje jedynie wyciąg z tarczycy bajkalskiej, juglon a więc barwnik z liści i łupinek orzecha włoskiego i melanina. Przy czym jeżeli chodzi o melaninę, to by mogła ona pełnić rolę stosunkowo skutecznego filtru musiałaby być użyta w kosmetykach w stężeniu conajmniej 10 %, z kolei przemysł kosmetyczny stosuje melaninę maksymalnie w stężeniu 1 %. Tak więc zawsze działanie filtrów naturalnych powinno być wzmocnione poprzez bonus filtrów syntetycznych mineralnych albo chemicznych. Obecność filtrów naturalnych jest mimo wszystko przydatna i dobrze widziana, bo po pierwsze jako wyciągi roślinne filtry te zawierają także sporo innych związków aktywnych korzystnie działających na skórę, po drugie sporo spośród tych substancji naturalnych działa jako antyutleniacze, które mają umiejętność niszczenia stworzonych pod wpływem promieniowania UVA wolnych rodników i wreszcie ostatni przyczyna to fakt, iż nawet niska, dodatkowa ochrona anty-UV jest również pomocna. W najwyższym stopniu znane filtry naturalne to: Masło Shea (Butyrospermum Parkii albo masło Karite) Masło to uzyskuje się z orzeszków drzewa masłowego - Mangifolia rosnącego w Afryce. Drzewo to może żyć do 300 lat i owocuje tylko raz w roku. Masło to zawiera odżywcze substancje tłuszczowe, witaminy E, F i substancje, które w pewnym stopniu chronią przed promieniami UVB. Masło Shea wykorzystuje się bardzo regularnie w kosmetykach do nawilżania i natłuszczania suchej, skłonnej do zmarszczek skóry, można go również stosować na końcówki włosów w szczególności w trakcie kąpieli słonecznych, aby chronić je przed przesuszeniem pod wpływem słońca i słonej wody. służące jest również jako naturalny środek pomocny w leczeniu reumatyzmu, bolących mięśni, oparzeń słonecznych, podrażnień skóry, opryszczek i dermatoz. Melanina Melanina posiada dwie fundamentalne właściwości, dzięki którym może w pewnym stopniu chronić skórę przed niszczącym wpływem promieni UV. Działa ochronnie jako naturalny filtr UV. Pełni funkcję antyutleniacza, neutralizując a więc usuwając aczkolwiek w pewnym stopniu powstałe pod wpływem promieni słonecznych wolne rodniki. Właściwości melaniny zostały wykorzystane w kosmetykach. W produktach kosmetycznych stosuje się lub melaninę naturalną albo syntetyczną, uzyskaną na drodze reakcji biochemicznych. Melanina naturalna jest dość rzadko służąca ze względu na wysokie wydatki, uzyskuje się ją z wełny czarnych owiec albo gruczołów kałamarnic i ośmiornic. Syntetyczna melanina ma dość spore rozmiary cząsteczek, dlatego nie ma szansy przeniknąc poprzez skórę czy choćby wniknąć w naskórek, przez wzgląd na tym może działać jedynie powierzchniowo. Dlatego przemysł kosmetyczny szuka ciągle innych możliwych dróg pozyskania tego cennego, naturalnego składnika jakim jest melanina. Ostatnio pojawiły się wiadomości o tak zwany biosyntetycznej melaninie produkowanej poprzez rośliny albo bakterie modyfikowane genetycznie. Melanina pełni rolę naturalnego filtru ochronnego, bo ma umiejętność do częściowego pochłaniania i rozpraszania promieniowania UV padającego an skórę. Sporym plusem to jest, iż jej zakres ochronny obejmuje zarówno promieniowanie UVB i UVA, niestety jest również i minus, mianowicie jej umiejętności ochronne są bardzo słabe i niezbyt skuteczne. Jej wysokość ochrony można porównać do faktora SPF o wartości ok. 2-3. Tak więc wykorzystywanie melaniny jako samodzielnego filtru ochronnego anty-UV jest niewystarczające, w szczególności, iż w kosmetykach jest ona służąca w małych jednoprocentowych stężeniach. Dlatego melaninę stosuje się raczej jako bonus do produktów zawierających typowe filtry chroniące przed promieniami słonecznymi. Melanina może nadawać kremom brunatne zabarwienie, producenci kosmetyków boją się więc dodawać większe ilości melaniny ponad 1 % , bo klientki mogłyby uznać mylnie taki szaro-bury kolor kremu za oznakę zepsucia produktu. Kluczową funkcją melaniny dodawanej do kosmetyków jest "zmiatanie" wolnych rodników. Jest ona jednym z bardzo efektywnych antyutleniaczy. Nawet jeżeli zastosowana jest w bardzo małych stężeniach rzędu 0,005 - 0,01 % potrafi pokonać ok. 80 % powstających wolnych rodników. Jej skuteczność wzrasta jeżeli służąca jest w duecie z witaminą E. Tak więc obecność melaniny w kremach pielęgnacyjnych czy preparatach ochronnych anty-UV jest mile widziana. Juglon to jest naturalny barwnik roślinny uzyskiwany z liści albo łupinek orzecha włoskiego. Wyciąg z orzecha włoskiego (Juglans regia) użyty w stężeniu 1-5 % posiada niewielkie właściwości promienioochronne, absorbuje gdyż w pewnym stopniu promieniowanie słoneczne w dziedzinie UVB, a również częściowo w paśmie promieniowania UVA, w szczególności jeżeli jest użyty w większym stężeniu, wtedy jego umiejętność ochrony przed UVA wzrasta. Wyciąg z arniki górskiej ( Arnica montana) Wyciąg z arniki służący w stężeniu około 3 % pochłania w pewnym stopniu promieniowanie UV, zarówno w paśmie UVB jak i wpaśmie UVA II a więc w zakresie krótkich fal UVA. Wyciąg z arniki, a precyzyjnie z jej kwiatów znany jest przede wszystkim z działania wspomagającego krążenie krwi, wzmacniającego naczynka krwionośne, działa on przeciwzapalnie i pomaga zmniejszyć zaczerwienienia. przez wzgląd na tym ekstrakt z arniki jest częstym składnikiem preparatów na rozszerzone naczynka. Wyciąg z korzenia tarczycy bajkalskiej to jest roślina rosnąca raczej w Chinach i używana od zamierzchłych czasów w medycynie chińskiej pomiędzy innymi do leczenia podrażnień, stanów zapalnych i infekcji bakteryjnych. Ostatnio zainteresował się nią również przemysł kosmetyczny z racji na jej cenne właściwości. Do celów kosmetycznych i leczniczych wykorzystuje się ekstrakt z korzenia tarczycy bajkalskiej. Zawiera on powyżej 20 % związków flawonoidowych, z czego kluczowe to bajkalina, bajkaleina i wagonina. Flawonoidy są bardzo skutecznymi antyutleniaczami a więc pomagają zwalczać wolne rodniki, a również wybrane z nich jak na przykład bajkalina działają jako czynnik pochłaniający promieniowanie UV. Dlatego także prowadzi się aktualnie badania nad możliwością wykorzystania wyciągu z tarczycy jako naturalnego składnika preparatów chroniących przed promieniowaniem słonecznym. przewarzająca część wyciągów roślinnych chroni jedynie przed promieniowaniem typu UVB, z kolei co jest bardzo ważne i rzadkie bajkalina i wagonina z tarczycy pochłania promieniowanie zarówno z zakresu UVA i UVB. Wykorzystanie wyciągu z tarczycy bajkalskiej w preparatach kosmetycznych w roli filtra ochronnego byłoby bardzo korzystne z racji na to, iż nie wywołuje ona reakcji alergicznych, co niestety zdarza się czasem w razie niektórych filtrów chemicznych. Ponadto dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym zioło to może być służące do leczenia trądziku, chorob skórnych i w maściach dla niemowląt przeznaczonych na stany zapalne i podrażnienia pośladków, a również jako naturalny środek konserwujący w preparatach kosmetycznych. Wykazano, iż 2 % odwar z korzenia tarczycy bajkalskiej działa przeciwko bakteriom j. ustnej wywołującym zapalenie dziąseł, dlatego ekstrakt ten może być również służący w leczeniu paradontozy. Ważną dla kosmetyki właściwością flawonoidów tarczycy bajkalskiej, a w szczególności bajkaliny jest hamowanie aktywności enzymu-tyrozynazy, co w rezultacie zapobiega powstawaniu plam pigmentacyjnych wskutek nadprodukcji melaniny. Cecha ta została zostosowana w praktyce i aktualnie mamy już na rynku kilka kremów wybielających zawierających między innymi ekstrakt z tarczycy bajkalskiej. Naturalny PABA Syntetyczny PABA a więc kwas para-aminobenzoesowy został wycofany z użytku, ze względu na powodowanie u wielu osób podrażnień i uczuleń skóry. z kolei dopiero co powiodło się jednej z amerykańskich spółek pozyskać PABA pochodzenia naturalnego z drożdży, który również wykazuje działanie ochronne w dziedzinie UVB. Jednak związek ten nie jest jeszcze tak powszechnie służący. Kwas ferulowy i jego pochodne Kwas ferulowy to związek występujący naturalnie w wielu roślinach, raczej w liściach, korze i nasionach drzew iglastych, ziarnach ryżu, kukurydzy, pszenicy i żyta. Posiada on umiejętność absorbowania promieniowania UV w dziedzinie UVB i wykazuje także właściwości antyoksydacyjne a więc jest pomocny w walce z wolnymi rodnikami. Kwas ferulowy i jego pochodna gamma-oryzanol użyte w kosmetykach w stężeniu 2-5 % wykazują właściwości ochronne równe SPF 3-5

Czym jest Filtry naturalne znaczenie Słownik leczenie F .