Mangan co to jest
Leczenie Mangan. Definicja: Mangan jest pierwiastkiem śladowym wchodzącym w skład wielu tkanek i.

Czy przydatne?

Definicja Mangan

Co to jest: Mangan jest pierwiastkiem śladowym wchodzącym w skład wielu tkanek i enzymów, biorących udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych, glikokortykosterydów, w metabolizmie cukrów i procesach krzepnięcia krwi. Wpływa na przemiany tłuszczów i cholesterolu i hormonów płciowych, klasyfikuje pracę układu nerwowego. Wpływa na uczynnianie enzymów koniecznych do prawidłowego działania biotyny, witaminy B1 i witaminy C. Odgrywa istotną rolę w tworzeniu tyroksyny, głównego hormonu tarczycy. Mangan jest bardzo istotny w procesach reprodukcji i prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego, jest konieczny do utrzymania prawidłowej struktury kości. Niezbędny jest do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Niedobór Niedobór manganu skutkuje opóźnienia w rozwoju fizycznym, powstawanie wad kośćca, pomniejszenie płodności i najprawdopodobniej padaczkę. Spore spożycie wapnia i fosforu hamuje wchłanianie manganu, podobnie jak kwas fitynowy zawarty w otrębach i fasoli. Nadmiar Brak jest danych o szkodliwości nadmiernego spożycia manganu, jednak może może ograniczać przyswajanie w przewodzie pokarmowym, żelaza, wapnia, cynku, miedzi i magnezu. Źródła Najwięcej manganu zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, zielone warzywa, groszek, buraki, herbata, fasola, szpinak. Dzienne zapotrzebowanie Rekomendowane normy dziennego spożycia manganu wynoszą: niemowlęta do roku – 0,3 do 1 miligrama, dzieci do 10 lat – 1 do 3 miligramów, młodzież ponad 10 lat i dorośli 2,5 do 5 miligramów

Czym jest Mangan znaczenie Słownik leczenie M .