Potrawy wskazane i co to jest
Leczenie Potrawy wskazane i niewskazane. Definicja: Kolekcja potraw wskazanych do spożywania.

Czy przydatne?

Definicja Potrawy wskazane i niewskazane

Co to jest: Kolekcja potraw wskazanych do spożywania poprzez osoby z nadciśnieniem tętniczym, i tych, których spożycie należy ograniczyć albo wyłączyć ze swojej diety. wskazane wskazane w umiarkowanych ilościach przeciwwskazane produkty zbożowe pieczywo pszenne o niskiej zawartości sodu, czerstwe. mąka pszenna, drobne kasze (manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna łamana, gryczana łamana), ryż, płatki owsiane. inne pieczywo o niskiej zawartości sodu, mąka krupczatka i mąka sojowa, drobne makarony (nitki, gwiazdki, niezbyt grube wstążki), pozostałe kasze (przecierane) Rogaliki francuskie (croissant), pieczywo razowe, mocno solone, pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia, grube nieprzecierane kasze, grube makarony, płatki kukurydziane nabiał mleko słodkie o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko zsiadłe, jogurt, kefir, chudy biały serek Serki twarogowe, serki półtłuste. sery żółte i serki topione, tłuste sery białe i mleko skondensowane. jaja białka jaj całe jaja na miękko w ilości 2-3 sztuki w tygodniu. jaja na twardo mięso i ryby chude gatunki mięs i drobiu (cielęcina, wołowina, konina, królik, kura, kurczak, indyk), chude ryby ( dorsz, kergulena, płastuga, dorada, morszczuk, leszcz, szczupak, pstrąg, płoć, flądra, sandacz). chuda wieprzowina (polędwica , schab), chuda baranina (mięso jagnięce) , ryby smażone na właściwym oleju tłuste mięso (wieprzowine, baranine, kaczki, gęsi, tłuste ryby (węgorz, łosoś, makrela, śledźi), mięsa peklowane albo solonych, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne. tłuszcze oliwa z oliwek i oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i niskoerukowy olej rzepakowy). margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. smalec, słonina, boczek, margaryny, tłusta i kwaśna śmietan owowce i warzywa buraki, boćwina, młody zielony groszek, marchew, seler, pietruszka, szpinak i zielona sałata , jabłka, śliwki węgierki, banany, pomarańcze, grejfruty, wiśnie, truskawki, poziomki, porzeczki, maliny i jeżyny. brokuły, bakłażany, cukinia, kabaczek, kalafior, młoda kalarepka, włoska kapusta, fasolka szparagowa śliwki, warzywa kiszone albo ciężko strawne (ogórki, kwaszona kapusta, grzyby), konserwy z warzyw słodycze miód, cukier, niskosłodzone dżemy czekolada, czekoladki, chałwa, ciasta i ciasteczka przemysłowo napoje Herbata ziołowa, soki warzywne, woda mineralna niegazowana niskosodowa (do 100mg sodu na litr), kawa zbożowa, słaba herbata, słaba kawa naturalna. mocna kawa, mocna herbata, silne kakao, napoje alkoholowe, napoje gazowane. przyprawy wanilia, cynamon, szafran, goździki, sok z cytryny, nasiona kminku, kopru, czarnuszki , liście pietruszki, selera, lubczyku, estragonu, hyzopu, lawendy, szałwii, majeranku i lebiodki. cebula, ziele angielskie, czosnek. sól, pieprz naturalny, ocet, musztarda, keczup, gorczyca, ostra papryka, pikle, korniszony, magii, wszelakie marynaty i sos sojowy

Czym jest Potrawy wskazane i niewskazane znaczenie Słownik leczenie P .