Potrawy zalecane i co to jest
Leczenie Potrawy zalecane i niewskazane po resekcji żołądka. Definicja: Kolekcja potraw wskazanych.

Czy przydatne?

Definicja Potrawy zalecane i niewskazane po resekcji żołądka

Co to jest: Kolekcja potraw wskazanych do spożywania poprzez osoby po resekcji żołądka i tych, których spożycie należy ograniczyć albo wyłączyć ze swojej diety. Rekomendowane Rekomendowane w umiarkowanych ilościach Przeciwwskazane napoje Słaba herbata, soki warzywne i soki owocowe rozcieńczone, napoje mleczne, wody mineralne nie gazowane czekolada płynna, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane produkty zbożowe pieczywo pszenne, herbatniki, pieczywo drożdżowe, grzanki kluski francuskie, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree pieczywo żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe, grube kasze, grube makarony, mleko i przetwory mleczne twarożek, pasty twarogowe pikantne sery dojrzewające, sery żółte, sery topione tłuszcze masło, śmietanka, oleje (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek) margaryny miękkie, śmietana niezbyt kwaśna smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, kwaśna śmietana cukier i słodycze galaretki, kisiele, budynie,desery niewiele słodzone, koktajle mleczno-owocowe. miód dżemy, torty, ciasta z sporą ilością cukru, desery z używkami, orzechy, kakao, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym warzywa pietruszka, seler, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi, ziemniaki postaci puree ziemniaki w całości, groszek ptysiowy, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, pomidory bez skórki, drobno starte surówki na przykład z marchwi i selera nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby mieso, drób, ryby chuda mięso (cielęcina królik, kurczak, indyk), chude ryby (dorszcz, szczupak, morszczuk, sandacz, lin, flądra) wołowina, konina, kura, ryby (karp, makrela, leszcz, sardynka) tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, tłusta mięso (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna), tłuste ryby (węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty) owoce owoce jagodowe cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka winogrona czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, orzechy, owoce suszone, marynowane przyprawy cukier, wanilia, sok z cytryny, cynamon, zielona pietruszka, koper, majeranek melisa, jarzynka, sól, pieprz ziołowy ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy

Czym jest Potrawy zalecane i znaczenie Słownik leczenie P .