Potrawy zalecane i co to jest
Leczenie Potrawy zalecane i niewskazane w chorobach wątroby. Definicja: Kolekcja potraw wskazanych.

Czy przydatne?

Definicja Potrawy zalecane i niewskazane w chorobach wątroby

Co to jest: Kolekcja potraw wskazanych do spożywania poprzez osoby z chorobami wątroby i tych, których spożycie należy ograniczyć albo wyłączyć ze swojej diety. Nazwa produktu albo potrawy Rekomendowane Rekomendowane w umiarkowanych ilościach Przeciwwskazane Produkty zbożowe Pieczywo pszenne, jasne, kasza manna, płatki owsiane, kiełki pszenne, biszkopty, herbatniki, sucharki pieczywo pszenno-razowe, chleb z dodatkiem soi, słonecznika, makaron, ryż kasza gruboziarnista (kasza gryczana, pęczak), makarony grube Mleko I Przetwory mleko słodkie, mleko kwaśne, kefir, jogurt, twarożek, śmietanka 12 % mleko świeże albo zsiadłe, niezbyt tłuste mleko, maślanka, sery białe i sery twarogowe, ser żółty mleko tłuste albo zbyt kwaśne, ser twardy, ser tłusty dojrzewający, ser topiony Jaja 1 jajko gotowane na miękko na dzień, białko jako bonus do potraw jaja na twardo, jaja smażone na tłuszczu, jaja faszerowane Mięso i ryby chude mięso (kurczak, indyk, królik), chude ryby (dorsz, szczupak, sandacz, leszcz, lin, karaś, szczupak, flądra), chude wędliny (szynka, polędwica, szynka z drobiu), drób albo ryby w galarecie mięsa czerwone (wołowina, cielęcina, dziczyzna) Tłuste mięso (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki), podroby , tłuste ryby (węgorz, karp, łosoś, śledzie), sardynki i konserwy rybne, tłuste albo zawierające ostre przyprawy konserwy (salceson, pasztetówka, paprykarz) Tłuszcze masło, margaryny miękkie, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, tłusta śmietanka, olej rzepakowy Warrzywa ziemniaki, marchew, sałata zielona, młoda dynia, pietruszka, sok z czarnej rzodkwi, brokuły, pietruszka szpinak, botwina i buraki, szparagi, zielony groszek, rabarbar, por, seler, kalarepa, ogórki, pomidory warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka), rzodkiewka, cebula, czosnek, wszelakie warzywa strączkowe (groch, fasola, fasolka szparagowa), dojrzała dynia i grzyby owoce jabłka, wiśnie, morele, brzoskwinie, melony, wszystkie owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), winogrona (bez skórek i pestek), banany, owoce jagodowe w formie przecierów (czarne porzeczki, maliny, truskawki) arbuz, agrest, borówki, poziomki, truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, gruszki, śliwki, figi, daktyle, migdały i ananasy

Czym jest Potrawy zalecane i znaczenie Słownik leczenie P .