Rola tłuszczu w żywieniu co to jest
Leczenie Rola tłuszczu w żywieniu. Definicja: Ciało noworodka zawiera ok. 12% tłuszczu.

Czy przydatne?

Definicja Rola tłuszczu w żywieniu

Co to jest: Ciało noworodka zawiera ok. 12% tłuszczu, sześciomiesięcznego dziecka do dziesiątego roku życia około 30%. Młodzi mężczyźni mają zazwyczaj 15-18% tłuszczu a kobiety 20-25% tłuszczu. Tłuszcz znajdujący się w tkance tłuszczowej stanowi kluczową rezerwę energetyczną ustroju - w 98% złożona jest z trójglicerydów. Tłuszcz jest źródłem energii, nienasyconych kwasów tłuszczowych, nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i cholesterolu. Ponadto tłuszcz odgrywa istotną rolę w termoregulacji. Liczba energii pochodząca z poszczególnych produktów żywnościowych powinna wynosić - 30% tłuszcze (10% tł.nasycone, 10% tł.jednonienasycone - oliwa z oliwek, olej rzepakowy, 10% tł.wielonienasycone - ryby, oleje roślinne), 50% węglowodany, resztę stanowi białko. Należy znacząco ograniczyć, albo wręcz usunąć alkohol z diety, rzucić palenie i starać się jak w najwyższym stopniu znormalizować własną wagę. Z tłuszczu zwierzęcego można zrezygnować pod warunkiem iż codzienna dieta będzie dostarczała niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w ilości od 3 do 5% przyjmowanej energii.. Liczba ta jest także wystarczająca dla zapewnienia wchłaniania niezbędnej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Metody pomniejszenia spożycia tłuszczu w diecie to: ograniczenie tłuszczu dodawanego do potraw (kanapki, kraszenie, sosy, zasmażki). wybór produktów o obniżonej zawartości tłuszczu: (margaryny, majonezy, wędliny, mleko i jego przetwory). odpowiednie przygotowanie potraw, której celem jest ograniczenie tłuszczu na przykład smażenie beztłuszczowe, grill) zmiana stylu żywienia: powiększenie spożycia warzyw, owoców, produktów zbożowych, chudych ryb. Wpływ tłuszczu na powstawanie otyłości Istnieje mocny związek pomiędzy spożyciem tłuszczu a jego ilością w organizmie. Wykazano, iż wraz ze wzrostem procentowej zawartości tłuszczu w diecie powiększa się wartość parametru masy ciała (BMI). Metabolizm tłuszczu Powstawanie otyłości wskutek stosowania diety obfitującej w tłuszcz zależy nie tylko od nadmiaru spożywanych kalorii. Nadmiar spożywanej energii skutkuje większy przyrost masy ciała po przyjmowaniu tłuszczu w porównaniu z węglowodanami i białkami co wynika z faktu, iż kalorie pochodzące z tłuszczu są szczególnie łatwo zamieniane na tłuszcz tkankowy (wydatek magazynowania wynosi 4% energii), z kolei kalorie pochodzące z węglowodanów potrzebują dodatkowej energii na przekształcenie w tłuszcz zapasowy jest to 23% energii dla lipogenezy (wymiany w tłuszcz) i 12% dla mechanizmów glikogenezy ((wymiany w glikogen w wątrobie). Tłuszcz a odczuwanie sytości Tłuszcz słabiej niż inne składniki posiłków hamuje łaknienie. Rozciąganie ścian żołądka hamuje przyjmowanie pożywienia jednak w razie spożywania tłuszczu system ten działa słabo bo mała liczba pożywienia ma sporą wartość energetyczną. Wiadomo także, iż tłuszcz przyspiesza opróżnianie żołądka. Potrawy bogate w tłuszcz w niewielkim stopniu wymagają żucia co sprzyja szybkiemu przyjmowaniu nadmiaru energii, w odróżnieniu od produktów obfitujących w błonnik. W połączeniu z walorami smakowymi pokarmów zawierających tłuszcz stanowi to zachętę do wybierania potraw sprzyjających tyciu

Czym jest Rola tłuszczu w żywieniu znaczenie Słownik leczenie R .