Składniki pokarmowe w diecie co to jest
Leczenie Składniki pokarmowe w diecie w hiperlipidemii. Definicja: EnergiaSpożycie energii w diecie.

Czy przydatne?

Definicja Składniki pokarmowe w diecie w hiperlipidemii

Co to jest Składniki pokarmowe w diecie w hiperlipidemii: EnergiaSpożycie energii w diecie osób z poprawną masą ciała powinno być zgodne z zapotrzebowaniem pacjenta, na które złożona jest energia konieczna na pracę układu oddechowego, krążenia i nerwowego, utrzymanie temperatury ciała, budowę i odbudowę tkanek a więc tzw fundamentalną przemianę materii, energia potrzebna na termoregulacje i energia potrzebna na aktywność fizyczną. Całość dostarczonej energi powinna pochodzić w 25%-30% z tłuszczy, 15%-20% z białka i z 55% poprzez węglowodany. BiałkoBiałko powinno stanowić ok. 10 – 15 % zapotrzebowania energetycznego i kluczowym jego źródłem powinny być ryby, białko jaj, drób i nasiona roślin strączkowych takich jaka soja. Jaja są źródłem pełnowartościowego białka, nasyconych kwasów tłuszczowych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy (wit. E, A i beta – karoten) i witamin z gatunku B. Jednakże na skutek dużej zawartości cholesterolu osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ograniczyć spożycie całych jaj do 2 tygodniowo.TłuszczPodstawą diety hipolipemicznej jest ograniczenie spożycia Nasyconych kwasów tłuszczowych (kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy), które zwiększają stężenie cholesterolu LDL. kluczowym ich źródłem są produkty mleczne, mięso i olej kokosowy i palmowy i ich spożycie powinno być mniejsze niż 7% ogółu energii. Podobne negatywne działanie mają kwasy tłuszczowe typu trans, produkowane w procesie utwardzania olejów roślinnych sposobem uwodorniania. kluczowym ich źródłem są utwardzone tłuszcze roślinne i produkty z nich wytwarzane takie jak twarde margaryny, tłuszcze cukiernicze, ciastka, batoniki, produkty typu fast-food i ich spożycie powinno być mniejsze niż 1% ogółu energii.Cholesterol znajdujący się raczej w żółtku jaj, salcesonie, pasztetach, wątróbce zwiększają stężenie cholesterolu LDL. Należy ograniczyć spożycie cholesterolu do 300mg/doba.Korzystne działanie z kolei mają kwasy tłuszczowe nienasyconeKwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA) – kwas oleinowy (olej oliwkowy, olej rzepakowy) obniżają poziom cholesterolu LDL i zwiększają stężenie cholesterolu HDL we krwi. Podobnie działanie posiadają wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA n-6. Kwas linolowy występujący w oleju sojowym, oleju kukurydzianym, olej słonecznikowym i w margarynach wytwarzanych z tych olejów. Odmienne działanie mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA n-3:kwas kwas alfa linolenowy (olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie),eikozapenaenowy (tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, śledzie, sardynki),dokozaheksaenowy (tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, śledzie, sardynki)Kwasy te obniżają stężenie triglicerydów w surowicy krwi i hamują mechanizmy krzepnięcia krwi. Dobrym źródłem kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego są tłuste ryby morskie, dlatego zaleca się ich spożywanie 1-2 x w tygodniu.Spożycie kwasów wielonienasyconych n-6 nie powinno dostarczać więcej niż 7 %, a kwasów wielonienasyconych n-3 więcej niż 1 %).FitosteroleSterole i stanole roślinne to związki podobne w budowie do cholesterolu będące składnikiem błon komórek roślinnych. Związki te znajdujące się w olejach roślinnych i orzechach i dodawane do margaryn i jogurtów zmniejszają stężenie cholesterolu.Margaryny roślinne z fitosterolami mają silniejsze działanie obniżające cholesterol niż tradycyjne margaryny roślinne.WęglowodanyWęglowodany zwiększają stężenie trójglicerydów przez powiększenie ich produkcji poprzez wątrobę i ich spożycie powinno dostarczać do ok. 50% ogółu energii. Należy ograniczyć spożycie węglowodanów łatwo przyswajalnych takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza występujących w cukrze, miodzie, dżemach i słodyczach na korzyść węglowodanów złożonych występujących w ziemniakach i produktach zbożowych takich jak kasze, makarony, płatki zbożowe, mąka, suche nasiona roślin strączkowych. Ograniczenie spożycia cukrów ułatwia odchudzanie i utrzymanie należnej masy ciała.Błonnik pokarmowySpożycie błonnika, w który obfitują warzywa, płatki i otręby owsiane, owoce, nasiona roślin strączkowych i produkty z pełnego przemiału, jabłka, banany, owoce cytrusowe, porzeczki, marchew, dynia, brokuły, ziemniaki minimalizuje stężenie cholesterolu LDL. Błonnik dodatkowo hamuje uczucie łaknienia, minimalizuje poposiłkową glikemię i insulinemię co sprzyja profilaktyce otyłości.Spożycie błonnika pokarmowego powinno wynosić około 35 g na dzień.SólSpożycie soli kuchennej należy zmniejszyć do 5 - 6 g na dzień i może ona zostać zastąpiona przyprawami ziołowymi. Należy wykluczyć spożycie konserw, kiszonek, marynat.Alkohol Alkohol nasila trójglicerydemię i jest bogatym źródłem energii, dlatego nie powinien być spożywany
Przyczyny Starość- Fakty I Mity:
Objawy starzenia się ludzie stają się zapominalscy. Nie do końca to jest prawdą. Fakt, iż stosunkowo upływu czasu dochodzi do zaburzeń w szybkości w przekazywaniu impulsów nerwowych w mózgu. Może to mieć składniki pokarmowe w diecie w hiperlipidemii.
Przyczyny Szukanie Informacji W Internecie Odmładza Mózg:
Objawy się wyjaśnić związek między szukaniem informacji dzięki przeglądarek i przeglądaniem stron internetowych, a stymulacją aktywności mózgu. Wyniki badań sugerują, iż osoby w jesieni życia, którzy co składniki pokarmowe w diecie w hiperlipidemii.
Przyczyny Składniki Pokarmowe W Diecie W Niewydolności Nerek:
Objawy niewydolności nerek odpowiednia dieta ma zasadnicze znaczenie w utrzymaniu równowagi metabolicznej i właściwej kontroli toksemii mocznicowej a zalecenia dietetyczne w przewlekłej niewydolności nerek składniki pokarmowe w diecie w hiperlipidemii.
Przyczyny Sezon Na Kleszcze - Szczepimy Wiedzę:
Objawy medycznych Ewą Marią Duszczyk z Kliniki Chorób Zakaźnych Wieku Dziecięcego AM w Warszawie- Pani Lekarz, odnoszę wrażenie, iż w Polsce ciągle jest niska świadomość chorób, które powodują kleszcze, a składniki pokarmowe w diecie w hiperlipidemii.
Przyczyny Stres W Pracy Może Być Przyczyną Problemów Z Oczami:
Objawy miejscem, gdzie w specjalny sposób jesteśmy narażeni na stres. Narastające wymogi pracodawców i ciągła rywalizacja powodują napięcie emocjonalne, które nie jest obojętne dla zdrowia. Istnieje sporo składniki pokarmowe w diecie w hiperlipidemii.

Czym jest Składniki pokarmowe w diecie znaczenie Słownik leczenie S .

  • Dodano:
  • Autor: