Stabilizatory i emulgatory co to jest
Leczenie Stabilizatory i emulgatory. Definicja: Stabilizatory - substancje umożliwiające utrzymanie.

Czy przydatne?

Definicja Stabilizatory i emulgatory

Co to jest: Stabilizatory - substancje umożliwiające utrzymanie odpowiednich fizycznych i/albo chemicznych właściwości środka spożywczego; obejmują substancje ułatwiające utrzymanie jednolitej dyspersji dwóch //albo więcej nie mieszających się substancji w środkach spożywczych. Emulgatory - substancje umożliwiające utworzenie ///albo utrzymanie jednolitej mieszaniny dwóch ////albo więcej wzajemnie nie mieszających się faz, takich jak olej i woda, w środkach spożywczych. Nr Nazwa substancji Środek spożywczy E 170 Węglany wapnia Cukier puder, Koncentraty napojów w formie sypkiej, Pulpy owocowe, przeciery owocowe, Sosy pomidorowe i warzywne, towary typu sneksy i czipsy, Guma do żucia E 260 Kwas octowy, Wędliny E 262i Octan sodu Koncentraty obiadowe, kazeiniany, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze, Koncentraty dodatków do potraw, sosy sałatkowe E 261 Octan potasu, Kazeiniany, białczany E 263 Octan wapnia Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane E 300 Kwas askorbinowy Świeże makarony, Mleko w proszku, śmietanka w proszku, Mrożone owoce i warzywa E 301 Askorbinian sodu Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane E 302 Askorbinian wapnia Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Piwo, Chleb E 322 Lecytyna Tłuszczowe kremy wyrobów cukierniczych i piekarskich, towary ciastkarskie, ciasta, Koncentraty deserów, Zabielacze do napojów, Wędliny, Aromaty naturalne, Napoje mleczne, Polewy do deserów, Pasty rybne, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Mleko w proszku, Koncentraty obiadowe, Masło, Margaryny, sosy mięsne, Lody1, twarogi, Mąka i przetwory zbożowe, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, towary kakaowe i czekoladowe, Mleko zagęszczone i mleko w proszku E 325 E 326 Mleczan sodu, mleczan potasu, Koncentraty deserów błyskawicznych, Sosy pomidorowe E 327 mleczan wapnia Dżemy i galaretki wyborowe, Owoce i warzywa - konserwy E 330 E 331 E 332 E 333 Kwas cytrynowy, Cytryniany sodu cytryniany potasu cytryniany wapnia Wędliny, Susze ziemniaczane, Białczany, Kazeiniany, Mleko, Koncentraty ziemniaczane, makarony, Napoje mleczne, Zabielacze do napojów, Pomidory konserwowe E 331 Cytryniany sodu Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki E 332 Cytryniany potasu Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki E 333 Cytryniany wapnia Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki E 339 Fosforany sodu Napoje typu kawa, Koncentraty obiadowe, Mleko zagęszczone, Sery topione, Zabielacze do napojów, Półprodukty owocowe, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Desery mleczne do ubijania E 340 Fosforany potasu Zabielacze do napojów, Desery mleczne, Napoje typu kawa, E 341 Fosforany wapnia Zabielacze do napojów, Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów E 353 Kwas metawinowy Wino gronowe E 401 Alginian sodu Napoje bezalkoholowe E 402 Alginian potasu E 403 Alginian amonu E 404 Alginian wapnia E 405 Alginian propylenoglikolowy Emulsje tłuszczowe, towary piekarskie i ciastkarskie, Lody wodne, towary typu sneksy i czipsy, Sosy, Piwo, Guma do żucia, Preparaty owocowe i warzywne, Napoje bezalkoholowe aromatyzowane, likiery, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną, Napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche E 406 Agar Śmietana termizowana, sterylizowana UHT E 407 Karagen Desery tłuszczowe w aerozolu, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych E 410 Mączka chleba świętojańskiego Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe E 412 Guma guar Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe z cząstkami owoców stabilizowane, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych E 414 Guma arabska Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe E 415 Guma ksantanowa Napoje bezalkoholoweNapoje owocowe, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych E 416 Guma Karaya towary typu sneksy i czipsy, Glazury i powłoki drażetkarskie do orzechów, Nadzienia, polewy, Desery E 417 Guma Tara Napoje bezalkoholowe E 418 Guma gellan Napoje bezalkoholowe E 422 Glicerol Karmelki, towary kakaowe i czekoladowe E 432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 20) Produkty piekarskie delikatesowe i towary ciastkarskie E 433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 80) Emulsje tłuszczowe dla piekarstwa, Zamienniki mleka i śmietany, Lody i ich koncentraty1 E 434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu Desery E 435 (polysorbate 40) Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 60) towary cukiernicze, Zemulgowane sosy E 436 Trójstearynian polioksyetylenosorbitolu polysorbate 65) Zupy, Guma do żucia, Bonusy uzupełniające dietę, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną E 440 Pektyny Nektary owocowe E 442 Fosfatydy amonu Kakao i towary czekoladowe, towary cukiernicze E 444 Octan izomaślanu sacharozy Napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące E 445 Estry glicerolu i żywic roślinnych Napoje bezalkoholowe E 450 Difosforany Sery topione, Zabielacze, Napoje typu kawa, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Desery mleczne, Wędzonki wieprzowe, konserwy drobiowe, Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw E 451 Trifosforany Sery topione, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy drobiowe E 452 Polifosforany Sery topione, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy, Zabielacze do napojów, Napoje typu kawa E 461 Metyloceluloza Zalewy przeznaczone do otrzymywania zewnętrznych powłok wędlin, poddawanych dalszej obróbce termicznej E 461 E 464 Metyloceluloza Hydroksypropylome-tyloceluloza Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, napoje bezalkoholowe, towary ciastkarskie i ciasta, Suszone przetwory ziemniaczane, Panierki, Sosy, majonezy, Lody i desery E 460 Celuloza Napoje bezalkoholowe E 463 Hydroksypropylo-celuloza Napoje bezalkoholowe E 465 Etylometyloceluloza Napoje bezalkoholowe E 466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) Napoje bezalkoholowe E 470a Sole sodowe, potasowe, wapniowe kwasów tłuszczowych Drożdże piekarskie (przeznaczone wyłącznie do użytku przemysłowego) E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Susze ziemniaczane, płatki kukurydziane i ziemniaczane, płatki pszenne preparowane, Lody i ich koncentraty1, towary ciastkarskie i ciasta, Śmietanka w proszku, Mleko w proszku, towary cukiernicze, Desery, Zabielacze, Koncentraty obiadowe, Sosy sałatkowe, Chrupki kukurydziane, towary typu sneksy i czipsy, Koncentraty ciast, Tłuszczowe do ciast, Drożdże, kawa, Desery, Sery topione, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Polewy do deserów, Pasty rybne, Wędliny, Konserwy mięsne i drobiowe, Pieczywo, Masło, towary kakaowe i czekoladowe, Dżemy i galaretki wyborowe, marmolady, Pasteryzowana śmietanka, Ryż szybki (błyskawicznie gotujący się), makarony, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym Desery, Lody i ich koncentraty1, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Pasty rybne, Wędliny, Polewy do deserów, Konserwy mięsne i drobiowe, towary ciastkarskie i ciasta, Drożdże piekarskie, Likiery, Pieczywo, E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym j.w. E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym j.w. E472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym Pieczywo, koncentraty ciast, Sosy obiadowe, sosy pomidorowe i warzywne, towary ciastkarskie i ciasta, Zabielacze do napojów E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych Naturalna płynna kawa w puszkach E 474 Sacharoglicerydy Przetwory mięsne, towary piekarskie i ciastkarskie, towary cukiernicze, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Desery, Sosy, Zupy, buliony i rosoły, Napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżu, kokosowe i migdałowe, Napoje spirytusowe z wyjątkiem wina i piwa, Koncentraty w proszku do przygotowania gorących napojów, Zamienniki śmietanki, Napoje na bazie mleka, Bonusy uzupełniające dietę E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu towary piekarskie i ciastkarskie, Zemulgowane likiery, Produkty jajeczne, Zabielacze do napojów, Guma do żucia, Emulsje tłuszczowe, Zamienniki mleka i śmietany, towary cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, Desery E 476 Polirycynoleinian poliglicerolu Produkty do smarowania pieczywa o niskiej i bardzo niskiej zawartości tłuszczu E 477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego Produkty piekarskie, Produkty zastępujące mleko i śmietanę, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, towary cukiernicze, Desery, Ubite polewy E479b Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych Emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia E 481 Stearyoilomleczan sodu Produkty piekarskie delikatesowe, towary ciastkarskie i ciasta E 482 Stearyoilomleczan wapnia E 491 Monostearynian sorbitolu Drożdże piekarskie, Produkty piekarskie delikatesowe i towary ciastkarskie E 492 Tristearynian sorbitolu Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) E 500i Węglan sodu Desery, Wędliny, Mąka pszenna E 509 Chlorek wapnia Dżemy, galaretki i marmolady, Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Sery topione E 516 Siarczan wapnia Koncentraty deserów w formie sypkiej, nadzienia do ciast i wyrobów ciastkarskich E 526 Wodorotlenek wapnia Pomidory konserwowe E 553b Talk2 Guma do żucia E 578 Glukonian wapnia Pomidory konserwowe, Przetwory owocowe, Guma do żucia E 579 Glukonian żelazawy Oliwki czarne w zalewie nadziewane E 585 Mleczan żelazawy pastami (paprykowa, anchovis i tym podobne) E 901 Wosk pszczeli Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich E 902 Wosk Candelilla Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich E 903 Wosk Carnauba Cukierki gumki, guma do żucia, preparaty do smarowania blach i form piekarskich E1518 Trioctan glicerolu (triacetyna) Guma do żucia 1 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia. 2 Włókna azbestu niewykrywalne sposobem dyfrakcji promieniami X

Czym jest Stabilizatory i emulgatory znaczenie Słownik leczenie S .