Tłuszcz pomaga przyswajać co to jest
Leczenie Tłuszcz pomaga przyswajać składniki odżywcze. Definicja: Wykorzystywanie do sałatki albo.

Czy przydatne?

Definicja Tłuszcz pomaga przyswajać składniki odżywcze

Co to jest: Wykorzystywanie do sałatki albo innych surowych warzyw lekko tłustego sosu, w rzeczywistości może być lepsze dla zdrowia niż używanie dodatków nie zawierających tłuszczu. Najnowsze badania wykazują, iż dodanie do sałatki odrobiny tłuszczu, na przykład sosu na oleju albo sera, pomaga przyswoić organizmowi wartościowe składniki odżywcze znajdujące się w warzywach- karotenoidy (likopen, beta-karoten), które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Warzywa, które najczęściej są stosowane w sałatkach nie zawierają tłuszczu i są źródłem cennych karotenoidów. Tłuszcz jest jednak potrzebny, by te związki mogły być wchłonięte poprzez układ pokarmowy. W badaniach, które ukazały się w American Journal of Clinical Nutrition, naukowcy porównali absorpcję karotenoidów przed i po spożyciu sałatek o różnej zawartości tłuszczu. Stwierdzili, iż po zjedzeniu beztłuszczowej sałatki we krwi znajdowały się niewielkie ilości alfa- i beta-karotenu i likopenu. Znacznie więcej tych substancji wykryto w krwioobiegu osób, które skonsumowały sałatki pełno tłuszczowe albo o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Eksperci twierdzą, iż min. liczba dodanego do sałatki tłuszczu, w celu powiększenia wchłaniania karotenoidów, wynosi powyżej 6 g. Gdyż sałatki są regularnie spożywane z innymi pokarmami zawierającymi tłuszcze, więc użycie mniej kalorycznego sosu sałatkowego nadal może pozwalać organizmowi czerpać max. korzyści odżywcze ze świeżych warzyw

Czym jest Tłuszcz pomaga przyswajać znaczenie Słownik leczenie T .