Zapobieganie nowotworom co to jest
Leczenie Zapobieganie nowotworom. Definicja: Profilaktyka ma o sporo szersze znaczenie w ochronie.

Czy przydatne?

Definicja Zapobieganie nowotworom

Co to jest Zapobieganie nowotworom: Profilaktyka ma o sporo szersze znaczenie w ochronie zdrowia, niż leczenie. Zapobieganie nowotworom złośliwym obejmuje wszystkie działania, które mają na celu pomniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór. Łatwiej jest gdyż zapobiegać chorobie, niż potem ją leczyć. Fundamentalnym problemem jest zidentyfikowanie czynników rakotwórczych i poznanie systemów ich działania, co w późniejszym etapie pozwala na ustalenie grup zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy. Ograniczenie ekspozycji populacji ludzkich na związki karcynogenne daje spore możliwości ograniczenia zachorowalności na nowotwory złośliwe na przykład przez programy socjalne promujące zaniechanie palenia tytoniu, poprawne odżywianie i zaostrzenie norm bezpieczeństwa w przemyśle. Dieta Badania dowiodły, iż osoby, których dieta jest bogata we włóknik i naturalne witaminy (jarzyny, owoce, pełne ziarno zbóż, nasiona fasoli i grochu) charakteryzują się w porównaniu z populacjami, gdzie przeważa dieta ubogoresztkowa i ubogowitaminowa, niższą zachorowalnością na raka jelita grubego. Wykorzystywanie diety niskokalorycznej i ubogiej w tłuszcze także charakteryzuje się niższą zachorowalnością na nowotwory złośliwe jelita grubego, sutka, trzonu macicy i gruczołu krokowego.Należy odpowiednio zmienić sposób odżywiania zmniejszając ilości tłuszczów w pożywieniu do 25-30%. Należy spożywać mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej produktów zawierających błonnik (owoce, warzywa, chleb razowy), więcej witamin i pierwiastków śladowych (owoce, warzywa, ciemne pieczywo, woda mineralna). Szczególne znaczenie w zapobieganiu nowotworom złośliwym przypisuje się witaminom C, A i E (przeciwutleniacze). Przy prawidłowej diecie dodatkowe zażywanie witamin jest zbędne, lecz w populacjach, gdzie występują niedobory tych witamin wskazane jest dodatkowe uzupełnienie tych niedoborów. Wit. C - może zmniejszać mechanizm tworzenia się nitrozoaminy w żołądku a tym samym zmniejszyć ryzyko rozwoju raka żołądka. Wit. A - odgrywa istotną zapobiegawczą w sytuacjach bardzo inicjalnych okresów przednowotworowych. Wit. E - chroni najprawdopodobniej materiał genetyczny przed uszkodzeniem poprzez substancje rakotwórcze, gdyż minimalizuje liczba wolnych rodników w trakcie komórkowej przemiany materii. Zapobiega ona postępowi różnych postaci nowotworu złośliwego. Ustalono także, iż niedobór w ustroju pierwiastków śladowych takich jak magnez, żelazo, cynk i selen, może zwiększać rakotwórcze ryzyko. Należy dążyć do ograniczenia spożycia takich warzyw jak: szpinak, buraki, rzodkiewka i sałata głowiasta, jeżeli były one poprzez dłuższy czas narażone na skażenie. Przy wyborze owoców i warzyw należy kierować się ich gatunkiem i świeżością. Dzięki spożywaniu świeżych produktów unika się okazji do tworzenia się azotynów, co ma miejsce przy dłuższym przetrzymywaniu w temperaturze pokojowej po ugotowaniu. Zaleca się ograniczenie spożywania peklowanych wyrobów mięsnych i produktów spożywczych konserwowanych azotanem i należy skrócić czas gotowania i smażenia tych produktów. Należy ograniczyć spożywanie solonych produktów żywnościowych. Przy opiekaniu należy korzystać chudego mięsa, opiekać tylko nad dobrze rozżarzonym węglem a w czasie dokładania węgla zdejmować mięso z rusztu. Nie należy opiekać na przykład sosnowymi szyszkami które zwierają spore ilości węglowodorów aromatycznych. Trzeba dążyć do ograniczenia spożycia zewnętrznych warstw opiekanych produktów. W celu pomniejszenia zagrożenia zanieczyszczenia żywności aflatoksyną należy ograniczyć spożycie orzechów i łuskanych orzeszków ziemnych, wyrzucać spleśniały chleb, jak także jego zdawałoby się jeszcze „zdrowe" kawałki, gdyż pleśń nie zawsze jest możliwa do zauważenia. Ponadto zaleca się ograniczenie spożycie podrobów, a w szczególności nerek i wątroby (tłuszcze, cholesterol). Należy ograniczyć używanie sztucznych środków słodzących i stosować zamiast nich zamienniki cukru, na przykład fruktozę. Trzeba unikać przechowywania żywności i płynów w opakowaniach plastikowych, a ugotowane jarzyny przechowywać w lodówce. Tytoń Osoby nie palące tytoniu rzadko chorują na nowotwór złośliwy płuca a ryzyko zachorowania na nowotwory spada gwałtownie z chwilą zaprzestania palenia, jednakże dopiero po upływie 15 lat osiąga się ryzyko porównywalne z ryzykiem osób niepalących. Palacze, którzy chcą zmniejszyć ryzyko powiązane z nałogiem nie powinni: zaciągać się głęboko przy paleniu, palić na dzień nie więcej niż 8 papierosów słabych, wyrzucać papierosy wypalone do połowy w których ochronne działanie filtra minimalizuje się pod wpływem palenia tytoniu. Alkohol Należy ograniczyć spożywanie alkoholu, należy unikać picia ciemnych, silnych gatunków piwa i piwa specjalnego. Czynniki fizyczne i chemiczne W wielu zawodach i środowiskach, gdzie występuje narażenie na kontakt z czynnikami karcynogennymi, należy kontrolować ich stężenie. Należy zwracać uwagę stale kontrolować na stanowisku pracy max. dopuszczalny ich poziom, którego nie można przekraczać. U osób, które zawodowo mają do czynienia z zastosowaniem promieni, jak na przykład lekarze, fizycy, górnicy rudy uranowej kontrolować poziom dawki promieni, która nie może przekraczać 5000 turem. Bardzo istotnymi działaniami profilaktycznymi jest kontrola dzięki osobistych dawkomierzy ekspozycji na promieniowanie X u techników i innych pracowników radiologii. Zaleca się ograniczenie kontaktów z czynnikami chemicznymi na przykład z cytostatykami u pielęgniarek i farmaceutów. Wykorzystanie promieni jonizujących do celów diagnostycznych i terapeutycznych niesie ze sobą ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy. Ryzyko zachorowania na raka jest proporcjonalne do dawki napromieniowania. Należy zachować szczególną ostrożność przy diagnostycznym napromienianiu kobiet w ciąży, które może wywołać powiększenie ryzyka zachorowania dziecka na białaczkę albo inne nowotwory złośliwe. Leki W celu pomniejszenia ryzyka związanego z używaniem niektórych leków należy: ograniczyć zażywanie leków, jeżeli to możliwe, zapewnić odpowiednie kontrole ( na przykład mammografia), w razie stosowania leków hormonalnych, w szczególności estrogenów
Przyczyny Zatrucie Grzybami:
Objawy dochodzi zwykle po spożyciu nieznanych grzybów albo w wyniku mylnego zaliczenia grzybów trujących do jadalnych, nieprawidłowego przyrządzenia i na skutek osobniczej nadwrażliwości na grzyby jadalne zapobieganie nowotworom.
Przyczyny Zdejmowanie Soczewek Kontaktowych:
Objawy sposoby zdejmowania soczewek kontaktowych. Zaprezentujemy państwu jedną z nich. Jeśli poniższa sposób wydaje Ci się zbyt trudna, specjalista może zaproponować Ci inną. Przed zdejmowaniem soczewki zapobieganie nowotworom.
Przyczyny Zbyt Niskie Ciśnienie Krwi Może Być Niebezpieczne:
Objawy wysokie ciśnienie krwi jest jasnym zagrożeniem dla większości ludzi, zbyt niskie ciśnienie krwi może być w niektórych sytuacjach równie szkodliwe. Nowe badania z udziałem powyżej 10 000 osób z zapobieganie nowotworom.
Przyczyny €žŻółty Tydzień” €“ III Dawka Szczepień:
Objawy października br. (poniedziałek-sobota) przypada termin podania ostatnich dawek szczepionek przeciwko wirusowym zapaleniom wątroby typu A (WZW typu A - "żółtaczce pokarmowej") i typu B (WZW zapobieganie nowotworom.
Przyczyny Znieczulenie Ogólne W Stomatologii:
Objawy znieczulenie ogólne, uśpienie) to rodzaj znieczulenia, który eliminuje ból, i czasowo wyłącza świadomość.Przed przystąpieniem do znieczulenia pacjent jest podłączany do aparatury monitorującej prace zapobieganie nowotworom.

Czym jest Zapobieganie nowotworom znaczenie Słownik leczenie Z .

  • Dodano:
  • Autor: