Żywność funkcjonalna: czy co to jest
Co to jest, że Żywność funkcjonalna: czy potrzebujemy wzbogaconych produktów na talerzu?. Definicja.

Czy przydatne?

Definicja Żywność funkcjonalna: czy potrzebujemy "wzbogaconych" produktów na talerzu? w słowniku

Co to jest Żywność funkcjonalna: czy potrzebujemy "wzbogaconych" produktów na talerzu?: Rośnie świadomość Polaków dotycząca znaczenia racjonalnego odżywiania i zdrowego trybu życia. Z badań przeprowadzonych poprzez firmę badawczą Gemius wynika, iż aż 71 procent badanych Polaków przywiązuje wagę do składu i jakości spożywanych produktów. Jednak tylko co dziesiąty z nich wie, czym jest "żywność funkcjonalna".

Brak znajomości terminu "żywność funkcjonalna“ nie znaczy, iż Polacy nie kupują produktów należących do tej kategorii. Przewarzająca część badanych (70 procent ) przyznało, iż spożywa jogurty zawierające probiotyki, a co piąty, iż co najmniej od czasu do czasu kupuje produkty mleczne zawierające sterole roślinne. Niestety powyżej jedna trzecia badanych mylnie kwalifikuje do tej ekipy na przykład wzbogacone majonezy.Udokumentowany wpływ leczniczyŻywność funkcjonalna to ciągle nowość na naszym rynku. Pod tym definicją kryją się produkty przygotowane z myślą o spożyciu, które dodatkowo wywierają korzystny wpływ na poprawę zdrowia czy samopoczucia człowieka albo sprzyjają zmniejszeniu ryzyka wystąpienia dolegliwości.- Pokarm zaliczany do tej kategorii musi przypominać produkty spożywane każdego dnia a jego korzystny wpływ powinien być udowodniony, ponadprzeciętny i odnosić się do normalnych ilości - mówi Renata Patoka, adwokat z kancelarii Wierzbowski Eversheds. Dodaje także, iż produkty te mogą być naturalnie bogate w pewne substancje, lecz mogą także być modyfikowane, wzbogacone między innymi o błonnik pokarmowy czy probiotyki. Zdaniem dietetyczki Joanny Brzezińskiej, tym, co powinno odróżniać żywność funkcjonalną od zwykłej jest bardzo dobrze udokumentowany wpływ leczniczy na organizm ludzki. Potwierdza to także Joanna Smolińska z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny. Dodaje, iż jeżeli producent stwierdza, że spożycie danego produktu znacznie minimalizuje jakiś czynnik ryzyka w rozwoju konkretnej dolegliwości, podlega pod regulaminy powiązane z oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi (rozporządzenie nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Porady). - To co główne, to fakt, iż takie oświadczenia muszą być poparte rezultatami badań naukowych i zatwierdzone poprzez Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) - mówi Smolińska.Obniża cholesterol, podnosi odporność .... Specjaliści z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przyznają, iż chociaż producenci ok. 3 tys. produktów deklarują, iż ich żywność ma cechy funkcjonalne, na rynku polskim jest ich tylko kilka. - Odpowiednikiem takiej żywności są produkty mleczne bogate w sterole i stanole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu albo jogurty zawierające probiotyki przywracające równowagę mikrobiologiczną układu pokarmowego - mówi Brzezińska. - Z uwagi na brak definicji prawnej za produkty funkcjonalne mogą uchodzić nawet soki wzbogacone w witaminy. Jednak tylko nieliczne składniki żywnościowe mają w badaniach naukowych udowodniony pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To są kwasy omega 3, polifenole, czy sterole roślinne, które należą do typowej żywności funkcjonalnej - przyznaje dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia. - Jednak w razie soków bez dodatku cukru dla osób, u których wskazana jest zredukowanie masy ciała czy pomniejszenie cukrów prostych w diecie, także można uznać, iż takie produkty pełnią rolę żywności funkcjonalnej w komponowaniu prawidłowej diety wedle zaleceniami żywieniowymi - dodaje. Powinien zalecić ją doktor Zdaniem dr Jacka Postupolskiego z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny żywność funkcjonalna nie powinna być służąca za wszelaką cenę i poprzez wszystkich.- w razie żywności funkcjonalnej niezbędne jest zwrócenie uwagi na celowość jej spożycia. Wskazana jest wizyta ze specjalistą od żywienia albo lekarzem - podkreśla dr Postupolski.Dodaje także, iż zanim sięgniemy po żywność funkcjonalną warto się zastanowić, czy zmiana trybu życia i ogólnego metody odżywiania się nie wywoła podobnego a nawet lepszego efektu niż produkty z gatunku żywności funkcjonalnej. Dr Anna Wojtasik przypomina, iż nie u każdego jest  wskazany taki rodzaj żywności. - Tak jak w sytuacji suplementów diety, tak i w odniesieniu do żywności funkcjonalnej czy wzbogaconej, oczywiście są pewne zastrzeżenia. na przykład margaryny zawierające stanole czy sterole roślinne nie powinny być służące poprzez kobiety w ciąży, matki karmiące, czy małe dzieci do 5 roku życia - wyjaśnia dr Wojtasik. Nadmiar może szkodzić Następnym problemem jest sposobność przedawkowania witamin i składników mineralnych.- Wśród pewnej ekipy klientów panuje swoista moda na przyjmowanie suplementów diety zawierających witaminy i minerały. Zazwyczaj to są osoby, które poprawnie komponują dietę. Jeśli dodatkowo konsument sięgnie po produkty wzbogacane w te substancje, to zamiast pomóc może sobie wręcz zaszkodzić - mówi dr Wojtasik. wyjaśnia przy tym, iż regularnie konsumenci dążą do osiągnięcia tak zwany bezpiecznego poziomu spożycia witamin. - Niestety to jest górny poziom bezpieczeństwa i z punktu widzenia zdrowia klienta nie do tego poziomu należy dążyć - przyznaje. Celem jednak jest rekomendowane na dzień spożycie zgodne z normami wiekowymi, z racji na płeć czy aktywność fizyczną. Bardzo istotne jest, tak aby tego poziomu nie przekraczać.Jak podkreśla dr Wojtasik, jeśli będziemy dostarczać składniki mineralne i witaminy z różnych źródeł, możemy w niektórych sytuacjach przekroczyć dopuszczalne normy, co już staje się niebezpieczne dla zdrowia.Etykiety i oświadczenia Specjaliści podkreślają także, iż wybierając czy to te zwyczajne czy funkcjonalne produkty żywnościowe, zawsze należy zapoznać się z etykietą. - Zawsze trzeba czytać, ile jakich składników znajduje się w danym produkcie - mówi dr Wojtasik. Dodatkowo poszukując produktów funkcjonalnych, czy to na przykład tych  o obniżonej zawartości składników kalorycznych czy wzbogaconych w dodatkowe substancje, zawsze należy precyzyjnie analizować oświadczenie zdrowotne. - Produkty takie nie mogą gdyż być służące dowolnie. Trzeba o tym pamiętać decydując się na żywność funkcjonalną - mówi dr Wojtasik
Objawy Zdrowie Publiczne - Po Tych Studiach Na Absolwentów Czeka Kilka Niewiadomych:
Przyczyny absolwenci zdrowia publicznego mają przed sobą sporo dróg aktywności zawodowej... W roku akademickim 2009/2010 studia z zakresu zdrowia publicznego prowadzi 39 uczelni. Teoretycznie absolwenci tego żywność funkcjonalna: czy potrzebujemy "wzbogaconych" produktów na talerzu?.
Objawy Zespół Metaboliczny Częstszy U Chorych Na Schizofrenię:
Przyczyny zespołu metabolicznego zależy między innymi od niepoprawnych nawyków żywieniowych U chorych na schizofrenię znacząco częściej dochodzi do rozwoju zespołu metabolicznego. Wg japońskich naukowców jedną żywność funkcjonalna: czy potrzebujemy "wzbogaconych" produktów na talerzu?.
Objawy Zdrowotna Nowinka W Stylu Retro, Czyli Tęsknota Za Polską Szkołą Rehabilitacji:
Przyczyny państwo wytyczał kierunki rozwoju światowej rehabilitacji Szpital Powiatowy w Łęcznej stosuje od początku roku metodę szybkiej rehabilitacji pacjentów po operacji biodra albo kolana. Po kilku dniach żywność funkcjonalna: czy potrzebujemy "wzbogaconych" produktów na talerzu?.
Objawy Zakazy Palenia: Za Kilka Lat Znów Trzeba Nad Nimi Popracować...:
Przyczyny zwany ustawę antynikotynową. W ocenie Marka Balickiego, posła z sejmowej komisji zdrowia, byłego ministra zdrowia, próba wprowadzenia zbyt daleko idących restrykcji tam, gdzie nie to jest uzasadnione żywność funkcjonalna: czy potrzebujemy "wzbogaconych" produktów na talerzu?.
Objawy Zmiana Aplikacji Komputerowej W Reumatologicznych Programach Terapeutycznych:
Przyczyny 2011 r. na posiedzeniu Zespołu Koordynacyjnego do spraw Leczenia Biologicznego w Chorobach Reumatycznych (Zespół) przedstawiciel Narodowego Funduszu Zdrowia przekazał wiadomości, iż z dniem 20 żywność funkcjonalna: czy potrzebujemy "wzbogaconych" produktów na talerzu?.

Czym jest Żywność funkcjonalna: czy znaczenie w Słownik medycyny Z .

  • Dodano:
  • Autor: