Słownik Dlaczego i jaka dieta w miażdżycy definicja

Leczenie Dlaczego i jaka dieta w miażdżycy. Definicja: Profilaktyka miażdżycy bazuje na eliminowaniu czynników ryzyka przez odpowiednie żywienie i. Definicja Dlaczego i jaka dieta w miażdżycy słownik.

Czy przydatne?

Definicja Dlaczego i jaka dieta w miażdżycy

Co to jest: Profilaktyka miażdżycy bazuje na eliminowaniu czynników ryzyka przez odpowiednie żywienie i wykonywanie aktywności fizycznej. U osób u których postępowanie niefarmakologiczne nie przynosi efektu stosuje się leki obniżające poziom cholesterolu. Kluczowym celem leczenia hipercholesterolemii jest obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego we krwi przy braku innych chorób, poniżej 200 mg/dl i cholesterolu LDL poniżej 100mg%. Postępowanie niefarmakologiczne umożliwia obniżenie poziomu cholesterolu przynajmniej o 15%.Kwasy tłuszczowe i cholesterolNasycone kwasy tłuszczowe (kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy) zwiększają stężenie cholesterolu LDL, dlatego należy dążyć do ich ograniczenia w diecie. Kluczowym ich źródłem są produkty mleczne, mięso i olej kokosowy i palmowy i ich spożycie powinno być mniejsze niż 7% ogółu energii. Wykorzystanie takiej diety łącznie z ograniczeniem spożycia cholesterolu poniżej 200mg/doba może zmniejszyć stężenie cholesterolu o ok. 16%.Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych także zwiększają stężenie cholesterolu LDL, nawet w większym stopni niż nasycone kwasy tłuszczowe i wywołują pomniejszenie stężenie cholesterolu HDL. Kluczowym ich źródłem są utwardzone tluszcze roślinne i produkty z nich wytwarzane takie jak twarde margaryny, tłuszcze cukiernicze, ciastka, batoniki, produkty typu fast-food i ich spożycie powinno być mniejsze niż 1% ogółu energii.Cholesterol znajdujący się raczej w żółtku jaj, salcesonie, pasztetach, wątróbce zwiększają stężenie cholesterolu LDL. Należy ograniczyć spożycie cholesterolu do 300mg/doba.Kwasy tłuszczowe nienasyconeKwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA) – kwas oleinowy (olej oliwkowy, olej rzepakowy)Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA)PUFA n-6 – kwas linolowy (olej sojowy, olej kukurydziany, olej słonecznikowy)PUFA n-3 – kwas kwas alfa linolenowy (olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie), eikozapenaenowy (tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, śledzie, sardynki), dokozaheksaenowy (tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, śledzie, sardynki)w odróżnieniu do tłuszczów nasyconych kwasy tłuszczowe nienasycone MUFA i PUFA n-6 obniżają poziom cholesterolu LDL i zwiększają stężenie cholesterolu HDL we krwi, z kolei kwasy PUFA n-3 obniżają stężenie trój glicerydów i działają przeciwkrzepliwie i przeciwzapalnie dzięki czemu mają wykorzystanie w profilaktyce dolegliwości niedokrwienne serca. Zaleca się spożywanie 2 porcji ryb morskich tygodniowo.BłonnikSpożycie błonnika, w który obfitują warzywa, owies, jęczmień, owoce, nasiona roślin strączkowych i produkty z pełnego przemiału minimalizuje stężenie cholesterolu LD. Błonnik dodatkowo hamuje uczucie łaknienia, minimalizuje poposiłkową glikemię i insulinemię co sprzyja profilaktyce otyłości. Sterole i stanole roślinneSterole i stanole roślinne to związki podobne w budowie do cholesterolu będące składnikiem błon komórek roślinnych. Związki te znajdujące się w olejach roślinnych i orzechach i dodawane do margaryn i jogurtów zmniejszają stężenie cholesterolu. WęglowodanyWęglowodany zwiększają stężenie trójglicerydów przez powiększenie ich produkcji poprzez wątrobę i ich spożycie powinno dostarczać do ok. 50% ogółu energii. Należy ograniczyć spożycie węglowodanów łatwo przyswajalnych (cukier, miód) na korzyść węglowodanów złożonych występujących w produktach zbożowych i ziemniakach.AlkoholAlkohol nasila trójglicerydemię, dlatego u osób z hipertrójglicerydemią nie powinien być spożywany.Umiarkowane spożycie alkoholu przez przyrost stężenia cholesterolu HDL, działanie antyagregacyjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne minimalizuje ryzykao zgonów na skutek dolegliwości niedokrwiennej serca. Jednakże regularne spożycie alkoholu może doprowadzić do alkoholizmu, niewydolności serca, zaburzeń rytmu serca, stłuszczenia wątroby i jej marskości, nowotworów krtani, j. ustnej, przełyku, żołądka, trzustki, dlatego nie zaleca się rozpoczynania picia alkoholu poprzez osoby niepijące. Dozwolone jest spożywanie do 2 drinków /dzień poprzez mężczyzn i do 1 drinka poprzez kobiety najlepiej w okresie posiłku. Za jeden drink uważane jest 12g etanolu (150ml wina, 250ml piwa, 30ml wódki).AntykosydantyNie zaleca się stosowania witaminy E, C i beta-karotenu w profilaktyce miażdżycy i dolegliwości niedokrwiennej serca.HomocysteinaWażnym czynnikiem ryzyka dolegliwości wieńcowej i innych chorób na tle miażdżycy jest podwyższony poziom homocysteiny we krwi, która silnie uszkadza ścianę tętnicy i powiększa krzepliwość krwi. Do poprawnych przemian homocysteiny potrzebne są kwas foliowy, wit. B6, B12, B2, jednak wskutek przeprowadzonych badań nie zaleca się stosowania tych witamin w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

Czym jest Dlaczego i jaka dieta w miażdżycy znaczenie Słownik leczenie D .