Kwasy poli-hydroksylowe co to jest
Leczenie Kwasy poli-hydroksylowe - PHA. Definicja: To jest nowy typ kwasów, których wykorzystanie w.

Czy przydatne?

Definicja Kwasy poli-hydroksylowe - PHA

Co to jest: To jest nowy typ kwasów, których wykorzystanie w kosmetyce zostało opatentowane poprzez firmę NeoStrata i jak narazie kwasy te są dostępne tylko w produktach tej spółki, w szczególności w linii Exuviance. Kwasy poli-hydroksylowe to szczególny typ kwasów alfa-hydroksylowych, które posiadają wszystkie cechy i umiejętności charakterystyczne dla kwasów AHA, lecz dodatkowo co jest sporym plusem działają one łagodniej, nie powodując efektów ubocznych w formie intensywnego pieczenia, szczypania czy zaczerwienienia skóry typowego dla kwasów AHA. Łagodniejsze działanie kwasów PHA jest rezultatem budowy ich cząsteczek, które mają większe rozmiary poprzez co nie mają możliwości szybkiego wnikania tak głęboko w skórę jak kwasy AHA, w szczególności kwas glikolowy i mlekowy. PHA są więc niezłą opcją dla osób o bardzo wrażliwej skórze, a również mogą być służące u osób z trądzikiem różowatym, łuszczycą, łojotokiem, egzemą i innymi schorzeniami skórnymi, w przypadku których złuszczanie może być pomocne w leczeniu, lecz musi być ono przeprowadzane bez ryzyka wystąpienia drażniących efektów ubocznych. Dodatkowo kwasy PHA z racji na swą budowę posiadają: Mocne właściwości nawilżające, umieją wiązać wodę z powietrza i zatrzymywać wilgoć w naskórku. Są one gdyż pochodnymi związków naturalnie występujących w skórze -glikozaminoglikanów,które to odpowiadają za utrzymacie wilgoci w skórze. Ponadto kwasy PHA są dobrymi antyutleniaczami walczącymi z niszczącymi skórę wolnymi rodnikami. Posiadają właściwości przeciwzmarszczkowe, wpływają gdyż pozytywnie na syntezę kolagenu i elastyny, zwiększając grubość skóry, która z wiekiem staje się coraz cieńsza. Tak więc z jednej strony regulują odnowę komórkową, złuszczając zbędne, zrogowaciałe komórki naskórka, z drugiej działając na poziomie skóry właściwej poprawiają ogólną grubość skóry. By kwasy poli-hydroksylowe mogły efektywnie działać podobnie jak kwasy AHA również wymagają conajmniej 5 % stężenia i kwaśnego odczynu w granicach pH 3 - 4. W praktyce stosuję się trzy typy poli-hydroksykwasów: glukonolakton glukoheptanolakton - związek ten jest różna tym od poprzedniego, iż ma nieco większe rozmiary, a dlatego, posiada on lepsze i mocniejsze właściwości nawilżające, można powiedzieć, iż jest w stanie związać więcej cząsteczek wody, kwas laktobionowy - koncern Estee Lauder zastosował w swych produktach pochodną tego związku - laktobionian sodu, z kolei tutaj użyto czysty kwas, który jest bardziej efektywny pod względem działania złuszczającego. Kwas laktobionowy pozyskiwany jest naturalnie z cukru mlecznego-laktozy. Posiada on wszystkie właściwości charakterystyczne dla kwasów PHA a więc umiejętność wiązania i zatrzymywania wody w naskórku, ponadto tworzy on delikatny video na powierzchni skóry, poprzez co zapobiega nadmiernemu wyparowywaniu wody i daje sukces wygładzenia i zmiękczenia naskórka, poza tym ma właściwości antyoksydacyjne, wpływa na regulację odnowy komórkowej i dodatkowo łagodzi podrażnienia i działa gojąco na stany zapalne skóry

Czym jest Kwasy poli-hydroksylowe - PHA znaczenie Słownik leczenie K .