Powiązanie środków co to jest
Leczenie Powiązanie środków konserwującychz alergiami. Definicja: Badania brytyjskiego alergologa.

Czy przydatne?

Definicja Powiązanie środków konserwującychz alergiami

Co to jest: Badania brytyjskiego alergologa wskazują na powiązanie środków konserwujących dodawanych do żywności z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Badania przeprowadzone poprzez dr Adriana Morrisa, alergologa z Wielkiej Brytanii, rzuciły nowe światło na wpływ konserwantów na zdrowie człowieka. Wskazują one, iż chemiczne bonusy i konserwanty zawarte w żywności mogą być powodem różnych chorób alergicznych w tym: pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego, zapalenia błony śluzowej nosa, astmy i niebezpiecznej dla życia człowieka reakcji anafilaktycznej. Ostrożność w spożywaniu konserwantów rekomendowana jest szczególnie alergikom, dzieciom i osobom nadwrażliwym. Dr Morris zachęca do uważnego czytania etykiet informujących o zawartości środków konserwujących. W ostatnich latach lekarze obserwują znaczny przyrost zachorowań na alergie różnego typu. W Polsce tempo wzrostu chorób alergicznych jest nawet większe niż w Europie Zachodniej. Jako powody tego zjawiska wskazuje się narastające zanieczyszczenie środowiska i rosnącą chemizację życia, w tym chemizację żywności. W Polsce nie prowadzono dotychczas badań nad wpływem konserwantów na dolegliwości alergiczne. Takie badania prowadzi od lat dr Adrian Morris, który przyjechał do Warszawy, aby zaprezentować je polskim kolegom - alergologom. Konserwowanie żywności nie jest pomysłem współczesnych lat. Nasi przodkowie w celu przedłużenia jej trwałości wykorzystywali promienie słoneczne i wiatr, stosowali wędzenie, a mięso i ryby konserwowali dzięki soli. Z czasem funkcje te przejął przemysł spożywczy wykorzystując różne sposoby konserwowania, w tym substancje chemiczne. Niektórzy producenci regularnie wykorzystują chemiczne konserwanty, by utrzymać atrakcyjny wygląd produktów, przedłużyć ich przydatność do spożycia i chronić przed zepsuciem. Wprawdzie konserwanty są służące wedle przewidzianymi prawem normami, to jednak spożywane często kumulują się w organizmie i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Wyniki badań przeprowadzonych poprzez dr Morrisa, wykazały niekorzystny wpływ środków konserwujących na zdrowie człowieka, a zwłaszcza na dolegliwości alergiczne i nietolerancje pokarmowe. Wg badań dr Adriana Morrisa: wśród wielu służących obecnie dodatków do żywności, źródłem największych problemów są takie substancje chemiczne jak: benzoesan sodu kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tartrazyna, glutaminian sodu i azotyny i ich pochodne. Związki te mogą powodować alergie, w tym pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy, zapalenie błony śluzowej nosa, astmę, a nawet reakcje anafilaktyczne. do niebezpiecznych konserwantów zaliczają się także siarczyny. W ostatnich latach opisano szereg nagłych zgonów, których przyczynę upatrywano w nadwrażliwości na te związki. Dwutlenek siarki zawarty w różnorodnych konserwowanych artykułach spożywczych i napojach, także w winie, może wywoływać astmę. 20% dzieci i dorosłych z astmą doświadczy znaczącego pogorszenia funkcji układu oddechowego po ekspozycji na siarczyny zawarte w żywności i w napojach. benzoesan sodu jest w najwyższym stopniu niebezpiecznym konserwantem zawartym w niektórych sosach, niektórych ketchupach i w serze. Prawie wszystkie sosy i ketchupy zawierają benzoesan, dlatego tak istotne jest sprawdzanie ich składu na etykietach. (znak benzoesanu sodu to E211). Może on także występować naturalnie w cynamonie, herbacie i w owocach jagodowych. Stwierdzono, iż stała ekspozycja na niskie dawki benzoesanu sodu skutkuje przewlekłe alergie (u 8,8% osób cierpiących na nieżyt błony śluzowej nosa). Benzoesan sodu jest także znanym czynnikiem wywołującym pokrzywkę u co najmniej 10% osób podatnych na to schorzenie. osoby cierpiące na astmę aspirynową są szczególnie predysponowane do napadu astmy po spożyciu żywności zawierającej nawet małe ilości benzoesanu sodu. na skutek braku obecnie dostępnych, odpowiednich testów diagnostycznych, nie wiemy, jaka jest częstość występowania reakcji alergicznych na benzoesan sodu i dwutlenek siarki, lecz sugeruje się wartości w dziedzinie od 2 do 10%. Wg dr Adriana Morrisa rozpowszechnienie odczynów alergicznych na bonusy do żywności, takich jak: benzoesanu sodu, dwutlenek siarki, azotyn sodowy i tartrazyna może być znacząco większe, niż dotychczas przypuszczano. Wyliczono, iż pośrodku roku spożywamy kilka kilogramów dodatków do żywności. Długookresowe wykorzystywanie ich może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, a w razie kobiet w ciąży i karmiących piersią, na zdrowie dzieci. Nie wiadomo także jaki wpływ będą miały na kondycję następnych pokoleń. Dlatego naukowcy przekonują do spożywania produktów nie zawierających szkodliwych substancji konserwujących i zwracają szczególną uwagę na precyzyjne czytanie etykiet. Sporo produktów zawierających konserwanty ma na rynku własne odpowiedniki pozbawione konserwantów i innych chemicznych dodatków. Warto ich szukać w trosce o swoje zdrowie

Czym jest Powiązanie środków znaczenie Słownik leczenie P .