Słownik Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów definicja

Leczenie Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów. Definicja: Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób. Definicja Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów słownik.

Czy przydatne?

Definicja Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów

Co to jest: Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na zespół nerczycowy. Świeżo przyrządzone posiłki należy podawać regularnie i w niewielkich porcjach, najlepiej 5 posiłków na dzień. Najwłaściwszą metodą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem. Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie albo folii aluminiowej. Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka albo mąki i wody. Tłuszcz (masło, olej) dodaje się na surowo do gotowych potraw. Należy unikać potraw zbyt słodkich i tłustych. Posiłki przyrządza się bez dodatku soli Dla polepszenia smaku potrawy można zakwasić, na przykład sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, kwaśnym mlekiem. Z uwagi na ograniczenie płynów w diecie należy ograniczyć zupy i spożycie owoców Niedopuszczalne jest podprawianie zup zasmażką, przygotowywanie ich na wywarach z tłustego mięsa, kości albo grzybów. Tłuszcze (masło, postaci oleju sojowego, słonecznikowego) można dodać do gotowych potraw Wskazane jest wypłukiwanie potasu z warzyw i ziemniaków przez moczenie, odlewanie wody w czasie gotowania i nie stosowanie wywarów

Czym jest Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów znaczenie Słownik leczenie W .