Wskazówki technologiczne co to jest
Leczenie Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów. Definicja: Poniżej.

Czy przydatne?

Definicja Wskazówki technologiczne dotyczące przygotowywania pokarmów

Co to jest: Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób po resekcji żołądka. Najwłaściwszą metodą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem. Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie albo folii aluminiowej. Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka albo mąki i wody, potrawy można także zagęszczać żółtkiem. Potrawy powinny być rozdrobnione (zmiksowane, przetarte, zmielone, pozbawione niestrawnych resztek - błonnika) i równocześnie gęste. Zaleca się spożywanie posiłków częściej 5 – 6 posiłków na dobę, za to małych objętościowo. Nie wolno jeść potraw smażonych bądź pieczonych w tradycyjny sposób. Zupy nie należy przygotowywać na tłustych wywarach

Czym jest Wskazówki technologiczne znaczenie Słownik leczenie W .