Lukrecja w kosmetyce co to jest
Leczenie Lukrecja w kosmetyce. Definicja: Lecznicze właściwości korzenia lukrecji, która była.

Czy przydatne?

Definicja Lukrecja w kosmetyce

Co to jest: Lecznicze właściwości korzenia lukrecji, która była ziołem stosowanym już w starożytnej Grecji i Rzymie, sprawiają, iż także aktualnie produkuje się z niej preparaty mające działanie wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe, rozkurczające i przeciwalergiczne. Ostatnio używa się ją również jako interesujący surowiec kosmetyczny.Ekstrakty z korzenia wykorzystuje się - z racji na przeciwzapalne działanie - w łagodzących żelach, tonikach, lotionach i kremach dziennie i na noc przeznaczonych dla cery podrażnionej, zaczerwienionej i nadmiernie wrażliwej, a również tłustej, skłonnej do wyprysków. Stosuje się ją także jako cenny składnik szamponów do włosów zniszczonych, delikatnych, łamliwych i preparatów do kąpieli. Badania wykazały, iż właściwości ekstraktu z korzenia lukrecji wynikają z obecności w tej roślinie związków zwanych flawonoidami, które szczególnie w stężeniu 20-40% wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i ochronne przed promieniowaniem UV

Czym jest Lukrecja w kosmetyce znaczenie Słownik leczenie L .